Göz Altı Morlukları Nedir?

Göz Altı Morlukları Neden Ortaya Çıkar? Göz Altı Morluklarına Neler İyi Gelir? Bu soruların cevabını sizler için Optik Gazete olarak cevapladık..

Göz Altı Morlukları Nedir?
11 Ekim 2016 Salı 09:44

Göz altı morlukları gözün altındaki ince deri tabakasının (vücudun diğer kısımlarının ortalama kalınlığı 2 mm iken gözün altındaki deri ortalama 0.5 mm) kan damarlarını belirgin hale getirmesidir.

Kan damarlarının mavi gözükmesinin sebebi içindeki kanın mavi akması değil, derinin sadece mavi ve eflatun dalga boylarını geçirmesidir. Sonuç olarak sadece mavi ve eflatun ışıklar deri tarafından geri yansıtılır ve kan damarları mavi gözükür. Eğer bir insan koyu veya açık deriye sahipse damarlar mavi gözükmek yerine yeşil ya da kahverengi gözükebilir. (Diğer taraftan aşırı açık renkli deriye sahip insanlar -albinolar gibi- koyu kırmıyı veya koyu kahverengi damarlara sahip olabilir.)

Gözün altındaki deri de aynı konsepti içerir. Göz altı morlukları genellikle gözün altındaki derinin yüzeyinin çok fazla ince olması sebebiyle kan damarlarının koyu mavi veya siyah gözükmesidir. Aynı sebeple yüzdeki yaralanmalardan gözün etrafındaki olanlar ince deri yüzünden daha fazla öne çıkar. Yaşlandıkça derimiz elastikliğini ve yenilenme kabiliyetini kaybetmeye başlar, bunun sonucunda git gide incelir. Bu yüzden daha yaşlı insanlar ne kadar uyursa uyusun göz altı morlukları öne çıkabilir, tıpkı genetik olarak ince derili insanlar gibi.

Göz altı morluğunun bir başka sebebi ise gözün altındaki derilerin daha fazla melanin üretmesi ve bunun sonucunda göz altının daha koyu renkli olarak gözükmesidir. Bu genellikle daha koyu tenli insanları etkileyen bir durumdur. Bu sorun dermatoloji doktorlarının daha sık karşılaştığı ve çözmesi gereken ciddi şikayetlerdir. Bu sebepten oluşan göz altı morluklarını çözmek zor olduğu için genelde koyu tenli insanlar makyajlara başvurur.
 

Göz Altı Morlukları Neden Ortaya Çıkarlar?

Genetik en büyük suçlu. Eğer ince göz altı derisini miras olarak almış iseniz, kan damarları daha belirgin (sıklıkla uyku eksikliğinden kaynaklanan yavaş kan dolaşımı) olacaktır. Bu birikme yüzünden hassas kılcal damarları esner ve sızıntıya neden olur.

Yaş ise diğer bir faktör. Zaman geçtikçe deri kollajen miktarını kaybeder ve incelir böylece damarlar daha belirgin gözükmeye başlar. Güneşlenme kollajeni yıkarak ve deri rengini lekeleyerek bu süreci hızlandırır.

Mevsimsel alerjiler ise birçok insanın göz altı morlukları nedeni. Vücuttaki histamin salınımını tetikler, kan damarlarını iltihaplandırır ve kabarmalara sebep olur. Mor halkaların neden oluştuğunu belirlemek için nazikçe gözünüzün altındaki deriyi çekin. Eğer o alan daha da kararıyorsa, bu dairelerin nedeni muhtemelen genetik ya da yaşlanmadır. Eğer renk değişmiyorsa, olağan sebep UV ışınlar veya alerjilerdir.

 

Göz Altı Morluklarına Neler İyi Gelir?

1. Badem Yağı

Badem yağı

2. Salatalık

Salatalık

3. Ham Patates

Patates

4. Gül Suyu

gül suyu
 

5. Domates

domates suyu
 

6. Limon Suyu

limon suyu
 

7. Hindistan Cevizi Yağı

hindistan cevizi yağı

Kaynak :evdesifa.com


Etiketler; #göz sağlığı

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.