Yeşil Gözlere Sahip Olmanın Büyük Avantajı

Yeşil gözlere sahip olmanın sağlığınız açısından büyük bir avantaj sağlayabileceği ortaya çıktı.

Yeşil Gözlere Sahip Olmanın Büyük Avantajı
19 Ocak 2024 Cuma 10:45

Yeşil Gözlere Sahip Olmanın Büyük Avantajı

İnsanlarla ilgili en ilginç şeylerden biri de gözlerinin rengidir. Kehribar rengi, mavi, kahverengi, gri, yeşil, ela veya kırmızı gözlere sahip olmanızı belirleyen şey genlerinizdeki bir varyasyondur.

Ancak eğer yeşil gözlü birini tanıdıysanız ya da bu renk tonuna sahipseniz, konu göz rengi olduğunda bunun dünyadaki en nadide renk tonu olduğunu muhtemelen zaten biliyorsunuzdur. Aslında dünya nüfusunun yalnızca %2'si bunlara sahiptir ( Medical News Today aracılığıyla ). Ve bu dünyada nadir bulunan her şey gibi, genellikle çekici kabul edilir. Aslında, 2022 anketinde (My Vision aracılığıyla) insanların %20,3'ü buna oy vererek, insanların en çekici bulduğu göz rengini yeşil olarak belirlemiştir. Şanslısınız ve Adele, Kate Middleton, Scarlett Johansson, Charlize Theron, Paul Rudd ve Channing Tatum gibi ünlüler!

Ancak yeşil gözlere sahip olmanın sağlığınız açısından da büyük bir avantaj sağlayabileceği ortaya çıktı. En azından The Journal of Pain'de yayınlanan 2014 tarihli bir araştırmaya göre, yeşil gözlü insanlar ağrıyı daha iyi tolere edebilirler.

Yeşil gözler daha fazla ağrı toleransıyla ilişkilendirildi

Çalışma için Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi (UPMC) Magee-Womens Hastanesi'nden elli sekiz sağlıklı hamile kadın seçildi ve ağrıları UPMC'ye göre doğumdan önce ve sonra değerlendirildi. Deneklerden 24'ünün kahverengi veya ela gözleri, 34'ünün ise yeşil veya mavi gözleri vardı. Araştırmacılar, daha açık tonlara (mavi ve yeşil) sahip deneklerin, koyu gözlü meslektaşlarıyla karşılaştırıldığında doğumdan önce ve sonra önemli ölçüde daha az rahatsızlık yaşadıklarını buldu. Araştırmayı yorumlayan Pittsburgh Üniversitesi Anesteziyoloji Doçenti Inna Belfer, "Cinsiyet, yaş ve saç renginin ağrıyla ilişkisi hakkında daha önce çalışmalar yapılmıştı ancak bu, göz rengine ilişkin ilk araştırma." Belfer ayrıca, bu tür çalışmaların, kişinin genetik yapısının ağrıyı ve ağrının hafifletilmesini nasıl etkileyebileceğini anlamada önemli etkileri olabileceğini belirtti. Ancak çalışma küçüktü ve yalnızca beyaz kadınları içeriyordu.

2014 yılındaki çalışmanın diğer tarafında, Somatosensory and Motor Research dergisinde 2017 yılında yapılan ve koyu renk saç ile gözler ile ağrıya karşı daha fazla hassasiyet arasında bir ilişki bulunan bir çalışma vardı. Bu çalışmaya 60 sağlıklı birey alınmış ve onları göz, saç rengi ve cinsiyete göre 15'erli gruplara ayrılmıştır. Çalışma katılımcılarının daha sonra basınç ağrı eşikleri, soğuk baskı testi ve algılanan ağrılarının kalitesi değerlendirildi. Koyu pigmentasyona sahip olanların soğuk pres testine en duyarlı oldukları görüldü.

Ancak yeşil gözler ile ağrı toleransı arasındaki bağlantının ne kadar güçlü olduğu belirsiz. 2014 yılındaki çalışma, yalnızca az sayıda kadını kapsayan bir pilot çalışmaydı ve bunun ne anlama geldiğini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardı. Aslında Journal of Endodontics'te 2018 yılında yayınlanan, göz rengi ve diş enjeksiyon ağrısına bakan bir araştırma, yeşil gözler ile yüksek ağrı toleransı arasında anlamlı bir ilişki bulamadı. Yani eğer yeşil gözleriniz varsa, belki de henüz bu teoriyle övünmemelisiniz (ya da onu test etmemelisiniz).

Yeşil gözlerin bazı dezavantajları da olabilir

Göz sağlığı ve yeşil gözlere gelince, bu renk tonunun da tüm avantajları olmadığını bilmek isteyebilirsiniz. Norfolk, Virginia'daki Virginia Eye Consultants'taki bir göz doktoru olan Dr. Usiwoma Abugo'ya göre, daha açık renkli gözler ışığa daha duyarlıdır. Bilim oldukça basittir; yeşil ve mavi gözlerde olduğu gibi, daha fazla melanin güneşin UV ışınlarına karşı daha fazla koruma anlamına gelir; daha az melanin ise daha az koruma anlamına gelir. Göz doktoru, "Pigment eksikliği aynı zamanda bu gözleri potansiyel olarak ışığa karşı daha duyarlı hale getiren şeydir" diye açıkladı. Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi'nde yayınlanan 2020 tarihli bir çalışmaya göre, gözlerinde daha az melanin bulunan kişiler, uveal melanom gibi bazı kanserlere daha yatkın olabilir.

Yeşil gözlü olsun olmasın, güneş gözlüğü takmaya ve genel göz sağlığına dikkat edin. Uzmanlar, tüm UV ışınlarına (UVA ve UVB) karşı %100 UV koruması veya UV 400'e karşı %100 koruma sağlayan güneş gözlükleri kullanmanızı tavsiye ediyor. Ayrıca büyük boy veya etrafı saran güneş gözlüklerinin en iyi korumayı sunacağını da öne sürüyorlar. Aetna , herhangi bir görme probleminiz olmasa bile düzenli göz muayenelerinin de önemli olduğunu belirtiyor. Gençler için 39 yaşına kadar her beş yılda bir göz muayenesine girmek yeterlidir. Ancak yaşınız ilerledikçe daha sık göz hekimine kontrol yaptırmanız daha iyi olur. Örneğin 65 yaş ve üzeri yetişkinler 1-2 yılda bir kontrol yaptırmak isteyeceklerdir.

Kaynak: www.healthdigest.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.