Gözlerde Ortaya Çıkan Belirtilere Dikkat!

Uzmanlar gözlerdeki ipuçlarını sıralıyor...

Gözlerde Ortaya Çıkan Belirtilere Dikkat!
23 Mayıs 2015 Cumartesi 07:13

Bu hastalıklar gözlerden teşhis edilebiliyor!

Diyabetten hipertansiyona, kalp rahatsızlıklarından tümörlere kadar pek çok hastalık; gözlerden teşhis edilebiliyor. Uzmanlar gözlerdeki ipuçlarını sıralıyor...

Vücudun verdiği alarmlar hastalıkları bir bir ele veriyor. Gözlerde ortaya çıkan belirtiler ise birçok rahatsızlığın erken teşhisine olanak sağlıyor. Uzmanlar göz muayenesinin hayat kurtardığını aktararak, "Hastalıkların teşhisinde geç kalınması; hastalığın ilerlemesine ve gözlerde çeşitli tahribatlara yol açarak görmede azalmaya hatta kalıcı görme kaybına neden olabilir" diyor. 5 dakikalık rutin muayenenin önemine değinen uzmanlar gözlerden teşhis edilebilen hastalıkları şöyle aktarıyor:

Diyabet ve tansiyona dikkat!

Çift ve tek görme de diyabet ve hipertansiyona işaret eden belirtilerdir. Bu hastalıklara bağlı olarak meydana gelen küçük damar tıkanmaları, çift görmeye neden olabiliyor. Kişi, iki gözü açıkken çift, tek gözü kapalıyken tek görüyorsa; hipertansiyon veya diyabet olma olasılığı artıyor. Tiroid hastalıkları da çift görmeye ve gözün ileri doğru itilmesine neden olan önemli hastalıklardan biri.

Dalgalı görme migren habercisi...

Auralı migren, geçici görme bozuklukları, cisimlerin etrafında kırılmalar, gözde ışık saçılmaları, yansımalar, kırık ve dalgalı görmeler, görme alanında kayıplar, görme alanındaki kör noktanın büyümesi ve hareketlenmesi gibi belirtilerle kendini gösterir.

Ağrılar beyin tümörü...

Beyin ve göz tümörleri, göz bebeğinde şekil bozukluklarına, göz kapağında düşmelere, aniden oluşan ağrılı görme kaybına, göz ve çevresinde ağrıya neden olabilir. Kanserin habercisi olabilecek beyin tümörü, hastada henüz bu şikayetlerin hiçbiri yokken dahi göz doktoru tarafından teşhis edilebilir.

Gözler kapanmıyorsa...

'Myastenia Gravis' adı olarak bilinen ağır kas zaafı da ilk belirtilerini göz ve göz kapakları üzerinde gösterir. Kasların tutulumuyla birlikte göz kapaklarında oluşan düşüklük çift görmeye neden olabilir. Özellikle akşam saatlerine doğru kas zafiyetinin artış gösterdiği zamanlarda göz kapaklarındaki düşüklük giderek artar. Yüz kasları da zayıf olduğundan uykuda göz kapakları kapanmayabilir.

Sarı renk yüksek kolesterol.

Karaciğer hastalarında da ilk belirtiler gözde ortaya çıkar. Gözün dış tarafındaki şeffaf kısmında ancak göz doktorunun anlayabileceği sarı bir halka ve birikimler oluşur. Hatta, kimi zaman kolesterolü yüksek olan kişilerin göz kapaklarında oluşan sarı birikimler de dışarıdan görülecek duruma gelir.

Gözlerin şiş olması gizli kalp hastalığının belirtisi.

Kalp hastalığının ilk belirtisi gözlerdeki sabah şişkinliği olabilir. Uykudayken baş kalp hizasına gelir ve ödem en fazla göz kapaklarında birikir. Bu tip hastalıklarda kişi sabahları gözleri şiş olarak uyanır. Gün yarılandığında gözlerdeki şişlikler azalır, ancak bu tip şikayetler kişide gizli kalp hastalığının habercisi olabilir.


GÖZ SAĞLIĞINA İYİ GELEN BESİNLER:


C Vitamini Kaynakları:

Turunçgiller ve suları, papaya, kiraz, ahududu, çilek, yaban mersini, kivi, brokoli, yeşil ve kırmızı biber, karnabahar ve lahana.

E Vitamini Kaynakları:

Buğday tohumu, badem ve badem ezmesi, fıstık ezmesi, ayçekirdeği, keten tohumu, avokado ve yumurta.

Lutein ve Zeaksantin Kaynakları:

Koyu yeşil yapraklı sebzeler lutein ve zeaksantin için en iyi kaynaklarıdır. Diğer iyi kaynaklar ise; yeşil bezelye, mısır, marul, brokoli, kabak, havuç, Brüksel lahanasıdır.

Çinko ve Selenyum Kaynakları:

Çinko, vücudun A vitaminini absorbe etmesine yardımcı olarak gözleri güçlendirir. Fıstık, kabak çekirdeği, leblebi çinko zenginidir.

Dokosaheksaenoik Asit Kaynakları:

Retina ve gözün dış segmentlerinde bulunan olan bu asit göz sağlığını korumak açısından düzenli olarak alınmalıdır.

Somon, orkinos, uskumru, sardalye, ringa gibi yağlı, soğuk su balıkları bu asit açısından zengindir.


Kaynak:takvim.com.tr

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.