Oval Yüzlülere Her Çerçeve Uyar!

Güneş gözlüğü, sadece güneşli havalarda değil, her mevsim kullanılan aksesuarlardan biridir.

Oval Yüzlülere Her Çerçeve Uyar!
11 Mayıs 2015 Pazartesi 09:22


Bunun için de birbirinden farklı birçok çeşidi olan güneş gözlüklerini seçerken hem göz sağlığınızı hem de yüz tipinizi göz ardı etmeyin. İşte size güneş gözlüğü seçmenin püf noktaları...

DOĞRU MODEL

Gözlük çerçevesinin yüzün büyüklüğüyle orantılı olması gerekir. Buna karşın çerçeve şeklinin yüz şeklinin tam tersi olması tavsiye edilir. Yüze temas ettiği noktalarla uyumlu olmalıdır. Yanaklara ve şakaklara baskı yapmamalıdır. İyi bir güneş gözlüğü yüze uygun olmalı, alttan, üstten ve yanlardan ışık almayacak şekilde tam oturmalıdır. Çerçeve renginin ten rengiyle uyumlu olmasına da özen gösterilmelidir.

BULUNULAN ORTAMA GÖRE...

Gözlük kullanımı, günlük kullanım ve spor esnasında kullanım olmak üzere ikiye ayrılmalıdır. Spor yaparken mutlaka darbeye ve kırılmaya karşı dayanıklı çerçeveler tercih edilmeli, günlük kullanımdaysa hava şartlarına göre seçim yapılmalıdır. Çok güneşli ortamlarda koyu camlı, kapalı havalarda ve iç mekânlarda daha açık camlı gözlüklerin kullanımına özen gösterilmelidir.

 

YÜZ TİPLERİ

Oval yüzlere hemen her çerçeve uyar. Özellikle yumuşak köşeli çerçeveleri tercih edebilirler.

Kare yüzlüler oval ve yuvarlak çerçeveleri tercih edebilirler.

Uzun yüzlüler, enine hatları kısa olan, boyuna hatları uzun olan yuvarlak ve kare çerçeveleri tercih edebilirler. Böylece yüzün olduğundan daha kısa görünmesi sağlanabilir.

Yuvarlak yüzlüler, köşeli dikdörtgen ve geniş çerçeveleri tercih etmelidirler. Ayrıca şakaklara doğru uzayan çerçeveler de daha uzun bir profil etkisi verir. Üçgen yüzlerde ise yüzün alt kısmındaki vurgu azaltılmalıdır. Üst hatları düz olan çerçeveler tercih edilebilir.

 

NUMARALI CAM KULLANIMI

Birçok gözlük kullanıcısı için bir soru işaretidir. Markalı bir ürün alıp camlarını numaralı yaptırmak o ürünün cam özelliğini kaybeder mi? Belli patentlere sahip özel lenslerle üretilmiş gözlükler hariç (Oakley markası gibi), lisanslı güvenilir bir optikçide yaptıracağınız numaralı güneş camları aldığınız ürünün camından daha özelliksiz değildir. Aynalı bir cam tercih ettiğinizde bire bir aynı rengi uygulanamayabilir. Ancak UV filtresi, polarize özelliği ya da fotokromik cam gibi birçok seçenek eklenerek numaralı güneş camı üretilebiliyor.

 

POLARİZE CAM /UV FİLTRELİ (ULTRAVİYOLE) CAM

Lisanslı Optikçilerden aldığınız markalı her güneş gözlüğünde UV filtre vardır ve olmalıdır. Polarize filtre ise bir seçimdir. Polarize cam, deniz kenarında, karda ya da araba kullanırken yansıyan ışıkları engeller. Yansıyan ışıkların yüksek olduğu yerlerde bulunuyorsanız polarize cam tercih edebilirsiniz. Güneş gözlüğünün polarize olmaması gözü bozmaz, göz sağlığına zararlı değildir. Ancak UV koruma olmaması kalıcı zararlar bırakabilir.

Dip not: Optik mağazalarından satın alacağınız her güneş gözlüğünde UV filtre vardır. Ancak tezgâhlarda satılan güneş gözlükleri Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmediklerinden göz sağlığınız için güvenilir değildirler. Bu yüzden güneş gözlüğünü güven duyduğunuz optik mağazasından satın alınız.

 

Emine BIYIK

Kaynak: aksam.com.tr

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.