10 Adımda gözlerinizi koruma altına alın!

Güneş gözlüğü kullanmak göz sağlığı için kesinlikle gereklidir.

10 Adımda gözlerinizi koruma altına alın!
13 Temmuz 2016 Çarşamba 10:26

GÖZLERİNİZİ SICAKTAN KORUYUN

Kavurucu sıcakların iyice etkisini gösterdiği bu günlerde gerek şehir hayatında gerekse tatiliniz sırasında gözlerinize iyi bakmayı ve onları koruma altına almayı unutmayın. Gözlerinizin güneş ışınlarına ve enfeksiyonlara karşı en savunmasız olduğu yaz günlerinde uygulayabileceğiniz basit önlemeler ile sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Yeditepe Üniversitesi Göz Hastalıkları Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Sinan TATLIPINAR 10 adımda gözlerinizi korumanın formülünü veriyor!
10 Adımda gözlerinizi koruma altına alın!

1-Güneş Gözlüğü Kullanın;



Güneş gözlüğü kullanmak göz sağlığı için kesinlikle gereklidir. Güneş ışınlarının kataraktı artırıcı etkileri mevcuttur ve ayrıca retinadaki sarı nokta hastalığıyla ilintisi bilinmektedir. Bu nedenle uygun ultraviyole (morötesi) korumalı güneş gözlüğü takmak göz sağlığımız için çok önemlidir. Güneş gözlüğü kullanmayı, cildimizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için güneş kremi kullanmakla benzer olarak düşünebiliriz.

2-Çok koyu renkte güneş gözlüğü iyidir demek değildir;



Tercih edeceğiniz güneş gözlüklerinde önceliğiniz ultraviyole A ve B ışınlarını süzen gözlük camları yönünde olsun. Süzme işlerimi tam olarak yerine getirme işleminde camın koyuluğu sizi yanıltmasın. Cam ne kadar koyu ise koruma da o kadar yüksek demek değildir. Eğer gerekli ultraviyole koruma yoksa koyu cam sandığınızın aksine sağlığınızı tehlikeye atar; koyu renk olan gözlüklerde göz bebekleri büyür ve göze giren güneş ışınları artar. Gözlük seçerken yukarıdan aşağıya doğru renk tonlarının açıldığı modelleri de tercih edebilirsiniz.

3-Güneş kremlerini göz çevresinden sakının!

Yüzümüzde güneş kremi kullanırken gözkapaklarına sürmemek ve göze kaçırmamak gereklidir. Bu durumlarda kremi bol su ile temizlemek gerekir.

4- Yüzücü gözlüğü de vazgeçilmeziniz olsun!

Deniz ve havuza girdikten sonra gözlerde hafif bir kızarıklık olması normal kabul edilir. Ancak özellikle havuza girdikten sonra havuz suyundaki koruyucu kimyasallara bağlı gözde tahriş ortaya çıkabilir. Daha tehlikeli olan ise havuz suyundan bulaşabilecek göz enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar birkaç hafta süren ve çok bulaşıcı olabilen bir seyir izleyebilir. Bu nedenlerle yüzücü gözlüğü takmakta fayda vardır. Ayrıca denizden veya havuzdan çıktıktan sonra gözlerinizi bol su ile temizleyin ve temiz olan bir havlu ile kurulanın. Ayrıca temizliğinden emin olmadığınız bölgelerde suya girmekten kaçının.

5-Şapka Kullanın



Güneş ışınlarının özellikle dik geldiği zamanlarda gözlüğünüz yetersiz kalabilir. Bu nedenle ışınlarının dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında şapta kullanmayı da tercih edebilirsiniz.

6-Lens ile denize girmeyin;

Yapılan en büyük hataların başında lens ile denize veya havuza girmek geliyor. Maalesef lens kullanıcıları zaman zaman unutarak zaman zaman ise bilerek bunu yapabiliyor. Bu durum çok uzun tedavi gerektiren ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu durum sonunda da gözün saydam tabakasında kalıcı izler ve görme kaybı gelişebilir. Ayrıca lensle havuza girildiğinde havuz suyundaki kimyasallar lens materyaline sızıp daha uzun süre gözle temas eder ve gözdeki tahrişi artırabilir. Yaz aylarında günlük kullan-at lensler daha pratik olacağından tercih edilebilir.

7- Klima kullanımına dikkat edin!

Yaz aylarında klima kullanımı arttığı için buna bağlı kuru göz şikayetleri de artabilir. Nedeni ise klimanın yarattığı hava akımı nedeniyle gözyaşının göz yüzeyinden daha çabuk buharlaşmasıdır. Evlerdeki klimanın dışında araçlardaki veya uçaklardaki havalandırma sistemleri de kuruluğu artırabilir. Klimanın gözlerinizi kurutmasına engel olmak için odanızı bol bol havalandırmak ve klimanın ayarlarını olabilecek en az seviyede tutmak gerekir. Tüm bunlara rağmen kontak lens kullanımına veya örneğin uçakla yolculuğa bağlı gözde kuruluk hissi varsa suni gözyaşı damlaları kullanılabilir. Bol su içmek de gözyaşı miktarını artırmaya faydalı olacaktır.

8- Makyaj ile güneşe çıkmayın!

Nemli ve sıcak hava yüzünüzdeki makyajın akmasına ve özellikle göz etrafında kullanılan göz kalemi, far, eyeliner gibi malzemelerin gözün içine kaçmasına sebep olabilir. Bu durum gözyaşı salgısı yapan bezlerin ağzını tıkayarak enfeksiyonlara neden olabilir.

9- Ellerinizi her zamankinden daha fazla temiz tutun!

Sıcak ve nemin etkisi ile bakteriler yaz aylarında her zamankinden daha tehlikeli ve bulaşmaya yatkındır. Gerek temizlemek gerek kaşımak gerekse güneşten korumak için ellerimizi sık sık gözümüze götürebiliriz. Bu gibi durumlarda ellerimizden enfeksiyon kapabiliriz. Bu nedenle göz sağlığımız için ellerimizi de temiz tutmak gerektiğini unutmayalım.

10-Doktorunuzu dinleyin,

Kurallara uyun! Göz operasyonları sonrası hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda enfeksiyon ve tahriş riski nedeniyle denize veya havuza girmemek gerekir.

Kaynak: Fatsa Gazetesi
 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.