Yaz Güneşinden ve Sıcağından Gözlerinizi Korumak İçin En İyi 7 İpucu

Aşırı sıcak gözlerinize zarar verebilir. Sıcak havalarda onları nasıl koruyacağınızı bu yazımızın detaylarında bulacaksınız.

Yaz Güneşinden ve Sıcağından Gözlerinizi Korumak İçin En İyi 7 İpucu
26 Nisan 2023 Çarşamba 13:45

Yaz Güneşinden ve Sıcağından Gözlerinizi Korumak İçin En İyi 7 İpucu

Aşırı sıcak gözlerinize zarar verebilir. Sıcak havalarda onları nasıl koruyacağınızı bu yazımızın detaylarında bulacaksınız.

Güneş ışınlarından korunmak söz konusu olduğunda, konu genellikle cildinizi sıcakta nasıl koruyacağınız etrafında döner, ancak gözlerinizi güneşin yakıcı sıcaklığından korumak da bir o kadar önemlidir.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünyada katarakt nedeniyle kör olan 15 milyon insan var ve bu kişilerin yaklaşık %10'unun durumunun nedeni ultraviyole radyasyona maruz kalmış olmaları olabilir.

Neyse ki, güneşin gözlerinize zarar vermesini önlemenin basit yolları var. Bu yaz gözlerinizi sıcak hava koşullarına karşı nasıl koruyacağınızı öğrenmek için lütfen okumaya devam edin.

Sıcak Havalarda Gözlerinizi Güneşten Nasıl Korursunuz

Güneş gözlüğü takmaktan dengeli beslenmeye kadar, sıcakta gözlerinizi korumanın pek çok yolu vardır. İşte yazın göz bakımı için bilimsel veriler ile destekli bazı ipuçları.

Mutlaka Güneş Gözlüğü Takın

Gözlerinizi korumanın en kolay ve en şık yollarından biri gün boyunca güneş gözlüğü takmaktır. Gözleriniz güneş ışınlarından korunmadığında, fotokeratit ve katarakt da dâhil olmak üzere belirli hastalıklara yakalanma riskinizi artırabilen çok sayıda UV ışınlarına maruz kalırlar.

Polarize Güneş Gözlüklerini Tercih Edin

Polarize camlar, diğer güneş gözlüklerinden daha fazla ışığı filtreleyen özel bir katmanla tasarlanmıştır. Ayrıca su ve kar gibi yansıtıcı yüzeylerden gelen parlamayı da azaltırlar, bu nedenle dışarıda çok zaman geçiriyorsanız iyi bir seçenektir.

Doğru Gözlük Camı Rengini Belirleyin

Daha koyu gözlük camları UV ışınlarından daha fazla koruma sağlar gibi görünse de, bunun tersi doğrudur. Son derece koyu lensler, göz bebeklerinizi daha geniş açmaya zorlayarak gözlerinize daha fazla güneş ışığı girmesini sağlar. Güneşten en iyi şekilde korunmak için koyu camlar yerine gri veya füme renkli camları tercih edin.

Gözlerinizi Nemli Tutun

Yaz aylarında, özellikle kuru bir iklimde yaşıyorsanız, düzenli olarak klimalı alanlarda oturuyorsanız veya yüzme havuzlarında çok zaman geçiriyorsanız, gözleriniz hızla kuruyabilir. Susuz kalmış gözler, kontak lens takarsanız daha da kötüleşebilecek yanma, tahriş ve ışık hassasiyetine neden olarak rahatsız edici sonuçlar doğurabilir.

Alkolden Kaçının

Alkol almak da gözlerinizi kurutabilir, bu nedenle içki alımınızı azaltmak gözlerinizi daha fazla kaygan tutmanıza ve su kaybını önlemenize yardımcı olabilir.

Gözleriniz Kuruysa Göz Damlası Kullanın

Orta derecede kuru göz vakanız varsa, reçetesiz satılan göz damlalarından kullanarak gözlerinizi biraz rahatlatabilirsiniz. Ancak tahriş devam ederse, reçeteli göz damlaları almak için doktorunuzla konuşun.

Dengeli Bir Diyet Uygulayın

Besleyici bir diyetinin göz sağlığınız için de faydaları olabilir. Spesifik olarak, göz sağlığını destekleyen çeşitli antioksidan bakımından zengin gıdaları içeren dengeli bir yemek planını hedeflemek gözlerinizin sağlığını büyük oranda etkileyecektir.

Örneğin, C vitamini katarakt geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Bu vitaminin iyi kaynakları arasında çiğ dolmalık biber, portakal ve havuç bulunur. Benzer şekilde, E vitamini gözlerinizi, gözlerinizdeki dokuya zarar verebilecek ve parçalayabilecek serbest radikallerden korur. E vitaminini tohumlarda, kuruyemişlerde ve tatlı patateslerde bulabilirsiniz. Son olarak, A vitamini de uygun göz fonksiyonunu destekler ve yapraklı yeşillikler ve turuncu sebzeler gibi gıdalarda bulunur.

Buna karşılık, göz sağlığınız için pek iyi olmayan yiyecekler de vardır. Örneğin, şekerli içecekler ve kızarmış yiyecekler diyabet ve daha sonra diyabetik retinopati riskinizi artırabilir.

Ekran Süresini Sınırlayın

Bir dizüstü bilgisayara veya telefon ekranına çok uzun süre bakmak gözlerinizi tahriş edebilir ve göz yorgunluğu adı verilen bir duruma yol açabilir. Göz yorgunluğunun yaygın semptomları arasında baş ağrısı, ışığa duyarlılık, kaşıntılı göz ve bulanık görme yer alır.

Ne yazık ki, işinize bağlı olarak, ekran başında geçirdiğiniz süreyi kısıtlamak sizin için mümkün olmayabilir. Ancak, dijital ekranların gözleriniz üzerindeki etkisini sınırlamak için kullanabileceğiniz bazı göz bakım taktikleri vardır. Özellikle, Amerikan Optometrik Derneği, elektronik ekranları kullanırken 20-20-20 kuralına uymanızı önerir. Bu, 20 metre uzaktaki bir nesneye bakmak için en az 20 dakikada bir, tüm ekranlardan 20 saniyelik bir mola süresince gözlerinizi uzaklaştırarak dinlendirmek anlamına gelir.

Gözlerinizi dijital ekranlardan korumak için diğer stratejiler arasında cihazlarınızın parlaklığını azaltmak, karanlık moda geçmek ve mavi ışığı engelleyen gözlükler takmak yer alır.

Doğrudan Güneşe Bakmaktan Kaçının

Güneşe çok uzun süre bakmak sadece rahatsızlık vermekle kalmaz aynı zamanda gözlerinizde ciddi ve bazen kalıcı hasara neden olabilir. Güneşin UV ışınları gözlerinize girdiğinde, serbest radikaller oluşturabilir ve retinalarınıza zarar vererek potansiyel olarak solar veya fotik retinopati olarak bilinen bir duruma neden olabilir.

Solar retinopatinin daha hafif semptomları, sulu gözlerden göz rahatsızlığına ve baş ağrısına kadar değişebilir. Durumunuz daha şiddetliyse, bulanık görme veya kör noktalar yaşayabilirsiniz. Bazı insanlar için bu etkiler geri döndürülemez. Bir güneş tutulmasını izledikten veya güneşe baktıktan sonra görüşünüzün kötüleştiğini fark ettiyseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzdan randevu alın.

Dışarıda Veya Spor Yaparken Gözlerinizi Koruyun

Güneş gözlüğü takmanın yanı sıra, dışarıda vakit geçirirken gözlerinizi korumanın başka etkili yolları da var.

Örneğin, bahçeyle uğraşıyor veya yürüyüş yapıyorsanız, gözlerinizi kapalı tutmak için geniş kenarlı bir şapka veya siperlik takabilirsiniz. Plaja veya havuza gidiyorsanız, gözlerinizi sudan, tuzdan ve klordan korumak için bir çift yüzücü gözlüğü alın. Benzer şekilde, spor yapıyorsanız göz yaralanması riskinizi azaltmak için koruyucu gözlük taktığınızdan emin olun.

Ne yapıyor olursanız olun, göz kapaklarınızın yanmasını veya göz çevresindeki hassas cildi önlemek için yüzünüze de güneş kremi sürmelisiniz.

Kaliteli Uyku

Kötü bir gece uykusundan kuru ve kaşıntılı gözlerle uyandıysanız, kaliteli uyku eksikliğinin göz sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini deneyimlediniz demektir ve günümüz bilimi de bunu destekliyor. Bir çalışmada araştırmacılar, düşük kaliteli uyku ile kuru göz hastalığı arasında bir ilişki buldular ve ortalamanın altında uyku kalitesinin DED'in etkilerini şiddetlendirebileceğini belirttiler.

Yorgun olduğunuzda, gözlerinizi ovuşturma olasılığınız da artar, bu da göz hasarına veya enfeksiyona neden olabilir. Ayrı olarak, yeterli uyku alamamak, miyokimya (göz seğirmesi), kanlı gözler ve şişkinlik ve göz altı torbaları dahil olmak üzere diğer rahatsız edici ancak ciddi olmayan sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir .

Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır ve sağlık veya tıbbi tavsiye olarak tasarlanmamıştır. Tıbbi bir durum veya sağlık hedefleriyle ilgili sorularınız için her zaman bir hekime veya başka bir nitelikli sağlık kuruluşuna danışın.

Kaynak: www.cnet.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.