Uzun Süre Ekrana Bakanlara Kötü Haber

Ekrana bakanları bekleyen tehlike: Göz kanseri

Uzun Süre Ekrana Bakanlara Kötü Haber
02 Mart 2020 Pazartesi 15:55

Ekrana bakanları bekleyen tehlike: Göz kanseri

Tüm gün telefon ve bilgisayar ekranına maruz kalan gözler, hastalığa davetiye çıkarıyor. Bu durumda gözlerin radyasyona maruz kaldığına dikkat çeken Avrasya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, gözlerde zaman içerisinde göz kanseri oluşabileceğini vurguladı.

Teknolojinin kullanım alanları her geçen gün artıyor. Hayatımızı büyük ölçüde rahatlatan teknoloji aşırı kullanımda olumsuz durumlara da yol açabiliyor. Peki, her gün milyonlarca insanın kullandığı telefon ekranının göze zararları nelerdir? Özellikle telefon ve bilgisayar ekranına çok bakanları ilgilendiren ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz.

Bilgisayar ve telefon ekranlarının kullanımına bağlı olarak radyasyona maruz kalan gözlerde zaman içerisinde göz kanseri oluşabileceğini vurgulayan Avrasya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, “Göz çevresinde yer alan dokularda, göz içinde, göz kapağında, retinada kötü huylu tümörlerin yarattığı sağlık problemi göz kanseri olarak adlandırılır. Daha çok göze rengini veren ve gözü besleyen hücrelerde rastlanılan göz kanseri, çevre dokularda da meydana gelebilir. Her ne kadar gözde oluşan tümörlerin yüzde 90’ı iyi huylu olsa da çeşitli nedenlere bağlı olarak önemli bir risk oluşturabilirler." ifadelerini kullandı.

SİNSİCE İLERLİYOR

Göz sağlığıyla ilgili yeteri kadar farkındalığa sahip olmadığımız için çoğu zaman doktor muayenesini önemsemiyoruz. Kendimizde gözlemlediğimiz belirtileri dikkate almıyor ve sorun yaratabileceğini düşünmüyoruz. Ancak göz kanseri oldukça sinsi ilerleyen bir hastalıktır ve uzun süre muayene edilmediğinde fark edilmeyebilir. Bunun önüne geçebilmenin en kolay yolu ise düzenli göz muayenesi yaptırmak ve kendimizde gözlemlediğimiz belirtileri dikkate almaktır.

NEDENİ RADYASYON

Göz kanserine sebep olan birçok farklı sebep vardır. Ancak göz kanserinin ortaya çıkmasındaki en büyük etken sıklıkla maruz kaldığımız radyasyondur. Bilgisayar, telefon, televizyon kullanımının artmasıyla birlikte radyasyona bağlı sağlık sorunları da artış gösteriyor. Bu sağlık sorunlarının başında gelen göz kanseri, gün içinde sıklıkla maruz kalınan radyasyon sebebiyle daha fazla rastlanmasına sebep oluyor. Bunun yanı sıra; çok yüksek oranda radyasyona maruz kalma, sigara ve alkol tüketimi, genetik miras ve yatkınlık, ultraviyole ışınları sebebiyle göz çevresindeki hücrelerin zarar görmesi de göz kanserinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Göz kanseriyle ilgili bir tedavi planı çıkarılırken hastanın yaşı, genel sağlık durumu, hastalığın boyutu ve evresi belirleyici bir rol üstlenir. Eğer hastalık ilk aşamada ise genel olarak tercih edilen yöntem lazer tedavisidir. Lazer tedavisinin yeterli gelmeyeceği durumlarda hastaya daha çok proton tedavisi uygulanır. İlerlemiş vakıalarda ise radyoterapi ve kemoterapi tedavisi uygulanabilir.

Kaynak:www.aksam.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.