Teknofest 2022'de Bir Opak Lens'li "Senanur Yıldız" Finale Kaldı

Senanur Yıldız “ Görme Engelli Ampute Bireylerin Yürüyen Gözü” projesi ile Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması’nda 5-7 Ağutos tarihlerinde TEKNOFEST finalinde yarışmaya hak kazandı.

Teknofest 2022'de Bir Opak Lens'li "Senanur Yıldız" Finale Kaldı
01 Eylül 2022 Perşembe 10:07

TEKNOFEST 2022'de Opak Lens Olarak Gururumuz "Senanur Yıldız" Finalde Yarışıyor.
 

Milli teknolojileri teşvik edip geliştirmek ve insanları bu alanda bilinçlendirmek amacıyla her yıl gerçekleştirilen TEKNOFEST bu yıl 30 Ağustos - 4 Eylül tarihleri arasında Karadeniz’de, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda düzenleniyor.

Opak Lens Kavacık merkez bünyesinde Müşteri Hizmetleri Yetkilisi olarak görev yapan İstanbul Medipol Üniversitesi Ortez Protez Bölümü mezunu Senanur Yıldız geliştirdiği "Görme Engelli Ampute Bireylerin Yürüyen Gözü" projesi ile TEKNOFEST 2022 kapsamında düzenlenen "Engelsiz Yaşam Teknolojileri" Yarışması’nda  finale kalarak bize büyük bir gurur yaşattı.

Kendisine yarışma finalinde başarılar diliyor ve görme engelli ampute bireyler için geliştirdiği proje ve bize yaşattığı gurur için teşekkür ediyoruz.

Senanur Yıldız'ın geliştirdiği projenin detaylarını kendi kaleminden dikkatinize sunuyoruz.

GÖRME ENGELLİ AMPUTE BİREYLERİN YÜRÜYEN GÖZÜ

Merhaba, ben İstanbul Medipol Üniversitesi Ortez Protez Bölümü mezunu Senanur Yıldız. “ Görme Engelli Ampute Bireylerin Yürüyen Gözü” adlı projemin hikayesi şu şekildedir: Ders kapsamında hazırladığım çalışmamı tasarlarken engelli bireylerimizin hayatlarını kolaylaştıracak ve sosyal bağımsızlıklarını kazandıracak bir çalışma olmasını istedim. Bu çalışmanın her noktasını düşünürken ve literatür taraması yaparken kendimi görme engelli ve ampute hastaların yerine koyarak araştırdım ve yazdım. Çünkü unutmamalıyız ki her sağlıklı birey bir  engelli adayıdır.  Bu doğrultuda sosyal yaşantılarında onları toplumun bir parçası gibi hissetmelerini  ve özgüvenli olmalarını sağlayacak bir protez hazırlamaya karar verdim. Teknoloji dünyasında yaşadığımızdan dolayı tasarladığım projede teknolojiye yer verdim. Literatür taraması yaptığımda yeni fikirler doğdu, yeni fikirler doğdukça projem farklı bir hal aldı ve sonunda “Görme Engelli Ampute Bireylerin Yürüyen Gözü” adlı proje ortaya çıktı. Projemin ilk olarak patentini aldım ve 3. Patentle Türkiye Üniversiteler Patent Yarışması’nda yarıştım. Sonrasında TEKNOFEST’e başvurup Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması’nda  5-7 Ağustos tarihlerinde TEKNOFEST finalinde yarışmaya hak kazandım. Şimdi ise büyük finalde yerimi alacağım.

PROJENİN TANIMI

Görme Engelli Ampute Bireylerin Yürüyen Gözü, görme engelli transtibial (diz altı ampute) protez kullanıcılarının günlük yaşantılarında karşılarına çıkan fiziksel engelleri aşabilmeleri ve sosyal yaşantılarını bağımsız bir şekilde devam ettirebilmeleri için tasarlanmış protezdir.

PROBLEM SORUN

Hem görme engelli hem de protez kullanıcısı olan bir bireyin en önemli sorunlarından biri sosyal hayatta karşılaştıkları zorluklardır. Bu sebepten bireyler kendilerini yetersiz ve eksik hissetmektedir. Bu doğrultuda, protez ayağa ve bacağa yerleştirilecek olan kızılötesi ve ultrasonik mesafe sinyal yayan sensörler yardımıyla bireyin önüne gelen nesneleri algılanmasını sağlamak hedeflenmektedir.

ÇÖZÜM

Tasarladığımız çalışmanın hasta psikolojisi açısından en büyük avantajı sesli sensör mekanizmasına sahip olmamasıdır. Bireyin karşısına bir tümsek çıktığında veya birey merdiven çıkıp inmek istediğinde sensörler bu hareketleri algılayarak sokete titreşim iletilecektir. Bu sayede düşme riski en aza indirgenecek ve birine bağlı kaİmadan günlük işlerini yapabilecekler.

YÖNTEM

1. Soket: Protezlerde en önemli kısımlarından biri olan soket, güdük boyunca ekstremite için gerekli olan yükün aktarımını sağlar.  Sağlıklı bir birey farklı zeminlerde adım attığında merkezi sinir sisteminden gelen sinyaller kasları uyarır ve kişi oluşabilecek durumlara karşı vücudunu adapte eder.

2. Pylon: Soket ile protez ayak arasındaki bağlantıyı sağlayan boru şeklinde tüptür. Her iki ucunda bağlantı adaptörleri bulunur.

3. Kozmetik Kaplama: CAT-CAM yöntemiyle üretilen, pylonun üzerini veya kabloları kapatmak amacıyla üretilen parçalardır.

4. Protez Ayaklar: Birçok çeşidi olmakla birlikte gerek görünüm gerekse biyomekanik olarak normal ayaklara benzer bir şekilde tasarlanarak ayağın fonksiyonunu yerine getirmektedir. Adım atma esnasında ayak ve ayak bileğinin fonksiyonunu yerine getirir.

5.1. Kızılötesi Sensör: Kızılötesi radyasyon yayan veya algılayan bir elektronik cihazdır. Kızılötesi sensör bir cismin ısısını ölçebildiği gibi hareketini de algılayabilir. Tüm cisimler ortalama kızılötesi spektrumda ışınım yaparlar. Bu ışınımlar insan gözünün algılayabileceği seviyede değildir ancak sensörler bu ışınları algılar ve yorumlar.

5.2. Ultrasonik Mesafe Sensörü: Ultrasonik mesafe sensörün üzerindeki verici yardımı sayesinde ses dalgası yayılır ve bu ses dagaları engele çarpıp geri yansır. Yansıyan bu ses dalgaları alıcıya geri dönene kadar geçen süre (uçuş süresi) mesafeyi ölçer.

6.Soket Üzerine Yerleştirilen Vibrasyon Mekanizması:  Vibrasyon, bir cismin istirahat konumuna göre düzenli veya düzensiz olarak oluşturduğu periyodik hareketlerle meydana gelen mekanik salınımlar olarak tanımlanmaktadır.

7.Uzaktan Takip Sistemi: Takip etmek istenen kişiyi veya hayvanları takip etmek için üretilmiş bir sistemdir. Özel uygulama yazılımı sayesinde telefondan kolaylıkla takip yapılabilicektir. Gerek duyulduğunda sanal bir sınır oluşturularak takip edilen kişinin sınırlanan güvenli alana girdiğinde veya alanı terk ettiğinde telefona bildirim gelecektir. İstenildiğinde hasta tarafından kapatılabilecektir.

YENİLİKÇİ YÖN

Günümüzde görme engelli bireyler beyaz baston, dengesini sağlayamayan protez kullanıcıları ise koltuk değneği gibi yardımcı gereçler yardımıyla günlük aktivitelerini gerçekleştiriyor. Görme engelli transtibial protez hastalarının günlük yaşantılarında herhangi bir engel ile karşılaştıklarında, kullandıkları protez ayağa yerleştirilen kızılötesi ve ultrasonik mesafe sensörlerive vibrasyon mekanizmasındaki taktörler arasındaki bağlantı sayesinde soketlerine titreşim gidecektir. Bireyin çarpma veya düşme riskinin ortadan kaldırılması ya da en aza indirgenmesi sağlanacaktır. Ayrıca vibrasyon mekanizmasından gelen uyarılar sessiz olacağından dolayı, kullanıcı kendini toplum içinde daha bağımsız hissedecektir. GPS sistemi sayesinde aileler bireyleri telefonlarından konumlarını görebileceklerdir.

HEDEF KİTLE

Görme engelli transtibial amputasyon geçirmiş bireyler için tasarlanmıştır.

SONUÇLAR


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.