Tatilde Kontak Lens Kullanırken Bu Hatayı Asla Yapmayın

Yapmak isteyeceğiniz son şey, tatildeyken göz enfeksiyonu kapmaktır.

Tatilde Kontak Lens Kullanırken Bu Hatayı Asla Yapmayın
25 Temmuz 2023 Salı 15:03

Kontak lens kullanan herkes, özellikle tatilde lenslerinizin hijyenine dikkat etmenin ne kadar önemli  olduğunu bilir.

Yapmak isteyeceğiniz son şey, tatildeyken göz enfeksiyonu kapmaktır.

Ancak dürüst olmak gerekirse, kontak lens kullananlar lensleri gözünde takılıyken çıkarmayı ihmal ederek uyuyorlar, ve sadece bu da değil, defalarca kez lensleri ile havuza ve denize giriyorlar. Zararsız görünse de  lensleriniz gözünüze takılıyken yüzmek göz sağlığınıza ciddi zararlar verebilir.

Uzmanlar bu konuda "Musluğunuzdan, denizden veya yüzme havuzlarından gelen su bakteri içerir ve kontak lensler son derece gözenekli ve emicidir. ” Bu kombinasyon, suya maruz kaldığında bakterilerin kontak lens yüzeyinde yayılma olasılığının daha yüksek olduğu ve görmeyi tehdit eden göz enfeksiyonları riskinin arttığı anlamına gelir. "Ne yazık ki, yüzme havuzlarındaki klor tüm patojenleri öldürmez ve aynı zamanda göze hafif bir tahriş edici etki yapabilir.” diyerek kontak lens kullanıcılarını uyarıyorlar.

Kontak lensler son derece gözenekli olduğundan, havuz suyundaki bakteriler ve klor yine de gözlerinize kolayca ulaşabilir ve gözlerinize zarar verebilir," Uzmanlara göre denizde, göllerde ve nehirlerde bulunan sularda yüzme veya su sporları yapmak gözleriniz için daha da fazla sorun yaratabilir. Bunun nedeni, doğal su kütlelerinin genellikle havuz kimyasalları tarafından öldürülmeyen bakterilerle dolu olmasıdır.

Acanthamoeba, bu kaynaklarda bulunan en tehlikeli organizmalardan biridir - nadir fakat ciddi bir göz enfeksiyonu olan Acanthamoeba keratiti ile sonuçlanabilir. Uzmanlar "Tedavi edilmezse, bu enfeksiyon korneada iltihaplanmaya yol açarak görme kaybına ve görmeyi tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir" diye ekliyor.

Yüzerken daha sağlıklı görmek istiyorsanız,  yüzünüze sıkı bir şekilde oturan su geçirmez yüzücü gözlükleri kullanarak günlük tek kullanımlık kontak lensleri tercih etmeniz öneriliyor. Uzmanlar "Tek kullanımlık lenslerinizi günün sonunda çıkartıp atmalısınız ya da daha iyi bir seçenek olarak reçeteli yüzme gözlükleri satın alın ve kontak lensleriniz ile yüzmeyi tamamen bırakın" diyorlar

Yine uzmanlar kontak lenslerle yüzerken enfeksiyon kapma riskinin çok yüksek olduğunu belirterek "Yüzerken kontak lenslerinizi çıkarın ve sonra tekrar takın ya da yüzerken yüzücü gözlüğü takabilirsiniz, yüzerken havuz veya deniz suyunun kontak lenslerinize doğrudan temas etmesini önlemelisiniz" diyor, bu durumun enfeksiyona ve  korneada iltihaplanmaya yol açarak görme kaybına ve ileride görmeyi tehdit eden komplikasyonlara yol açabileceğini”ekliyor.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.