Sahte İlaç Satışına Hapis Cezası!

Türkiye'de internet üzerinden ilaç satışı yasak. Artık cezalar daha da ağırlaşıyor. Sahte ilaç satışı yapanlara hapis cezası öngörülüyor. İlaç alan mağdurlarsa tazminat davası açabilecek.

Sahte İlaç Satışına Hapis Cezası!
15 Şubat 2016 Pazartesi 17:58

 İnternetten sahte ilaç satışında cezalar ağırlaşıyor. Artık sahtecilere hapis cezası ve mağdur için tazminat hakkı var.

Avrupa Komisyonu'nun tıbbi ürün sahteciliği sözleşmesi Meclis Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Padel kararı, “Eskiden, ‘hasta zarar görmemiş o zaman çok da bir sıkıntı yok’ deniyordu. Ölümle sonuçlanıyorsa da yasalarımız hala çok açık olmadığı için internet satışı gibi düşünülüyordu, yani ilaç değil de herhangi bir üründen zarar gibi düşünülüp çok az para cezasıyla kapanıyordu” şeklinde değerlendirdi.

Sahte ilaçların bazıları tamamen etkisiz. Yani içinde iyi ya da kötü etki edecek bir madde yok. Bazıları ise ciddi rahatsızlıklara yol açıyor.

İNTERNETTE SATILAN HER 10 ÜRÜNDEN 8’İ SAHTE

Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişinin sahte ilaç nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Padel, “Eczacının olmadığı yerde ilaç olmaz o nedenle internetten ilaç satışı çok söz konusu değil. İnternetten satılan şeylere ticari bir meta, mal gözüyle bakmak gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü, internet üzerinden satılan her 2 üründen birinin sahte olduğunu tespit etmiş. Türkiye’de ise durum daha vahim, Türkiye’de internetten satılan her 10 ürünün 8’i sahte.

Sözleşme, Meclis Genel Kurulundan geçtikten sonra yasalaşacak. Türkiye'de zaten yasak olan internetten ilaç satışının ağır cezalarla caydırılması amaçlanıyor.

Kaynak: ntv.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.