Reçete İle Yönlendirme Konusunda İstanbul Oda Yönetimine Açık Mektup

Reçete ile cam markalarına yönlendirme konusunda yaptığınız girişimleri resmi bir yazı ile tarafımıza iletmeniz talebimizdir.

Reçete İle Yönlendirme Konusunda İstanbul Oda Yönetimine Açık Mektup
27 Ağustos 2021 Cuma 16:25

25 Ağustos 2021

İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası Yönetim Kurulu
Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi Halk Caddesi
Doğan İş Merkezi-1 No: 16 K:5-6 Üsküdar / İSTANBUL

İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası Yönetim Kurulu’na

Sayın İlgililer;

Optik sektörünün önemli sorunlarından biri olan, yasal olmadığı halde reçete ile optik cam markasına yönlendirme konusu Yönetim Kurulu Başkanı olduğum Opak Lens ve Akay Optik şirketlerimizi doğrudan haksız rekabete maruz bırakmaktadır.

17 Şubat 2021 tarihinde İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası olarak düzenlediğiniz bir toplantıda sizin de gündem maddesi yaptığınız ve özellikle üzerinde durduğunuz bu konu maalesef her gün çoğalan örnekleriyle yolumuza çıkmaktadır ve ciddi bir haksız rekabet unsuru olarak sadece yerli üretici ve yerli toptancı olan şirketlerimizi değil, aynı zamanda birçok optisyenlik müessesesini de maddi zarara uğratmaktadır.

Şu ana kadar bu konuda reçete ile yönlendirme yapan doktorların elimize geçen belgelerinden görüldüğü kadarıyla bu yönetmeliğe aykırı işlemin yalnızca yabancı cam markaları için yapıldığını görüyoruz.

Bu konuyla ilgili Opak Lens, Akay Optik, Cihan Medikal ve Optik Gazete Yönetim Kurulu Başkanı kimliğimle Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği, Türk Oftalmoloji Derneği, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu, Türk Tabipler Birliği ve 65 ilde bulunan Tabip Odalarının her birine resmi yazılar ile başvuruda bulundum. Bu mercilerden verilen cevaplar doğrultusunda da gerekli işlemler gerçekleştirildi.

Haksız rekabete uğrayan şirketler olmamız sıfatıyla, 17 Şubat 2021 tarihindeki toplantıda ele alınan reçete ile cam markalarına yönlendirme konusunda İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası olarak yaptığınız girişimleri resmi bir yazı ile tarafımıza iletmeniz konusundaki talebimizi görüşlerinize arz ederim.

Saygılarımla,

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens

Opakay

Cihan Medikal

Optik Gazete

Harbi Optik

EKLER:

  1. 2021 yılında bu konuyla ilgili yaptığımız işlemlerin listesi.
  2. 65 ilde bulunan tüm İl Tabip Odalarına tek tek gönderilen uyarı yazısının şablon metni.
  3. Reçete ile cam markasına yönlendirme yaptığı tespit Edilen 12 göz hekiminin bulunduğu 9 İl Tabip Odası’na ayrı ayrı yapılan şikayetlerin şablon metni.
  4. Türk Tabipleri Birliği’nden 18 Ağustos 2021 tarihinde gelen cevap.
  5. Türk Tabipleri Birliği’ne 7 Temmuz 2021 tarihinde gönderilen yazı ve eki.
    1. Ek: Farklı illerden tarafımıza iletilen reçeteyle marka yönlendirme konusuna ilişkin dosyada 12 ayrı doktora ait 22 belge ve onlara ilişkin bilgilerin özet tablosu bulunmaktadır. (Özet tabloda isimler silinmiştir.)
  6. Türk Oftalmoloji Derneği’ne 30 Haziran 2020’de Gönderilen ve 11 (Onbir) Göz Hekiminin Belgesini İçeren Şikayet Yazısı ve Ekleri
    1. Farklı illerden tarafımıza iletilen reçeteyle marka yönlendirme konusuna ilişkin dosyada 11 ayrı doktora ait 21 belge ve onlara ilişkin bilgilerin özet tablosu bulunmaktadır.
  7. Türk Oftalmoloji Derneği’nden 24 Mayıs 2021 Tarihinde Tarafımıza Gönderilen Cevap Yazısı
  8. Türk Oftalmoloji Derneği’ne 21 Nisan 2020’de Gönderilen ve 1 (Bir) Göz Hekiminin Belgesini İçeren Şikayet Yazısı ve Ekleri
    1. Şikayete konu olan 1 Nisan 2021 tarihli 12202870 protokol numaralı reçete
      ve ekinde verilen progressive cam yönlendirme broşürü
    2. 3 Mart 2021 tarihli TOD Başkanlığı’na konuyla ilgili gönderdiğimiz genel bilgilendirme yazısı
      ve ekinde gönderilmiş olan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yazılan 78489059/511.17 Sayılı, Optik Reçetede Marka Konulu İl Tabib Odası’na Bildirilmek Üzere Yazılmış Şikayet Metni
  9. Türk Oftalmoloji Derneği’ne 26 Şubat 2021’de Gönderilen Yazı ve Eki
    1. Ek 1. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yazılan 78489059/511.17 Sayılı, Optik Reçetede Marka Konulu İl Tabib Odası’na Bildirilmek Üzere Yazılmış Şikayet Metni

2021 Yılında Reçete ile Cam Markasına Yönlendirme Konusunda
Yaptığımız Çalışmalar

Tarih

Başvurulan Kurum

Yapılan İşlem

23 Eki 2020

Optik Sektörü

Optik Gazete’de sektörümüze konunun etkilerini anlatan“Reçete Üzerinde ve Etiket ile Cam Yönlendirmesi Yasal Değildir!” başlıklı açıklayıcı bir yazı yayınlandı.

26 Şub 2021

Optik Sektörü

Optik Gazete’de “Reçete İle Markaya Yönlendirmenin Perde Arkası” başlıklı açıklayıcı bir yazı yayınlandı.

26 Şub 2021

Türk Oftalmoloji Derneği

Reçete ile cam markası yönlendirme konusuyla ilgili sorunlar ve etkileri resmi bir yazı ile TOD yönetim kuruluna bildirilmiştir

8 Nis 2021

Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği

Reçete ile cam markası yönlendirme konusunun üreticiler, tedarikçi firmalar, optisyenlik müesseseleri ve göz hekimleri açısından ne tür zararlara neden olduğu, yeni iş başına geçen TOGB yönetim kuruluna resmi bir yazı ile bildirilmiştir.

21 Nis 2021

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu

Reçete ile cam markası yönlendirme konusuyla ilgili sorunlar ve etkileri resmi bir yazı ile TITCK yönetim kuruluna bildirilmiştir.

21 Nis 2021

Türk Oftalmoloji Derneği

Reçete ile cam markası yönlendirmesi yaptığı saptanan bir göz hekimine ait belgeler eşliğinde resmi bir şikayet yazısı TOD’a sunulmuştur. 24 Mayıs tarihinde TOD bu şikayete cevap yazmıştır.

21 Nis 2021

Optik Sektörü

Optik Gazete’de şahsen benim kaleme aldığım “Reçete İle Yönlendirmede Hak Arayışı” başlıklı yazım yayınlandı.

10 Haz 2021

Optik Sektörü

Optik Gazete’de yine şahsen benim kaleme aldığım “Optik Camda Reçete İle Markaya Yönlendirme İçin Son Uyarımızdır.” Başlıklı yazım yayınlandı.

30 Haz 2021

Türk Oftalmoloji Derneği

Farklı bölgelerden 11 ayrı göz doktoruna ait 21 belge ile TOD’a resmi şikayette bulunulmuştur.

7 Tem 2021

Türk Tabipleri Birliği

Farklı bölgelerden 12 ayrı göz doktoruna ait 22 belge ile TTB yönetim kuruluna resmi şikayette bulunulmuştur. 18 Ağustos 2021 tarihinde TTB her göz doktoruna ilişkin şikayetin ilgili odaya yapılması gerektiğini bildiren bir yazı ile cevap vermiştir.

8 Tem 2021

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu

Farklı bölgelerden 12 ayrı göz doktoruna ilişkin 22 belgede yer alan 3 yabancı marka hakkında resmi şikayet yazısı TİTCK’e gönderilmiştir.

27 Ağu 2021

Ankara Tabip Odası

Ankara Kızılay bölgesinden 1 göz hekimine ilişkin resmi şikayet yazısı gönderilmiştir. Ekinde 1 reçete ile cam markasına yönlendirme belgesi bulunmaktadır.

Tarih

Başvurulan Kurum

Yapılan İşlem

27 Ağu 2021

Bursa Tabip Odası

Bursa bölgesinden 2 göz hekimine ilişkin resmi şikayet yazısı gönderilmiştir. Ekinde her iki doktora ait 1’er reçete ile cam markasına yönlendirme belgesi bulunmaktadır.

27 Ağu 2021

Edirne Tabip Odası

Edirne bölgesinden 1 göz hekimine ilişkin resmi şikayet yazısı gönderilmiştir. Ekinde 1 reçete ile cam markasına yönlendirme belgesi bulunmaktadır.

27 Ağu 2021

G.antep Tabip Odası

Gaziantep bölgesinden 1 göz hekimine ilişkin resmi şikayet yazısı gönderilmiştir. Ekinde doktora ait 3 reçete ile cam markasına yönlendirme belgesi bulunmaktadır.

27 Ağu 2021

İstanbul Tabip Odası

İstanbul bölgesinden 1 göz hekimine ilişkin resmi şikayet yazısı gönderilmiştir. Ekinde doktora ait 2 reçete ile cam markasına yönlendirme belgesi bulunmaktadır.

27 Ağu 2021

Sakarya Tabip Odası

Sakarya bölgesinden 1 göz hekimine ilişkin resmi şikayet yazısı gönderilmiştir. Ekinde 1 reçete ile cam markasına yönlendirme belgesi bulunmaktadır.

27 Ağu 2021

Samsun Tabip Odası

Samsun bölgesinden 1 göz hekimine ilişkin resmi şikayet yazısı gönderilmiştir. Ekinde 1 reçete ile cam markasına yönlendirme belgesi bulunmaktadır.

27 Ağu 2021

Şanlıurfa Tabip Odası

Şanlıurfa bölgesinden 1 göz hekimine ilişkin resmi şikayet yazısı gönderilmiştir. Ekinde doktora ait 3 reçete ile cam markasına yönlendirme belgesi bulunmaktadır.

27 Ağu 2021

Tekirdağ Tabip Odası

Tekirdağ bölgesinden 2 göz hekimine ilişkin resmi şikayet yazısı gönderilmiştir. Ekinde her iki doktora ait toplam 6 reçete ile cam markasına yönlendirme belgesi bulunmaktadır.

27 Ağu 2021

54 İldeki İl Tabip Odaları

Toplam 65 ilde bulunan Tabip Odasının 9’una bağlı bulunan toplam 12 göz hekimine şikayet yazısı yazılırken ayrıca tüm doktorlara uyarıda bulunmaları isteğinde bulunulmuştur. Bu 9 il dışında kalan 54 ildeki Tabip Odalarına da reçete ile cam markasına yönlendirme hakkında açıklayıcı ve caydırıcı yazı yazılmasını talep eden resmi yazılar yollanmıştır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.