Özel Gözlükler Çocuklarda Miyopinin İlerlemesini Yavaşlatıyor

Yapılan araştırmalar, "Miyopi yavaşlatma" gözlüğü takan çocuklarda miyopinin normal numaralı gözlüklere göre %60 daha yavaş ilerlediğini ileri sürüyor.

Özel Gözlükler Çocuklarda Miyopinin İlerlemesini Yavaşlatıyor
18 Nisan 2023 Salı 11:12

Özel Gözlükler Çocuklarda Büyüyen Miyopiyi Yavaşlatabilir

PARİS — İki yıl önce Paul'ün öğretmeni, 10 yaşındaki çocuğun artık sınıfın önündeki tahtada hiçbir şey göremediğini fark etti.

Bir göz doktoru, Paul'ün 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yarısını etkileyeceği öngörülen bir göz kırma kusuru olan miyopi rahatsızlığından muzdarip artan sayıda çocuktan biri olduğunu doğruladı.

Ancak Fransa'nın batısındaki Nantes kentindeki göz doktorunun bazı iyi haberleri vardı: Paul'ün miyopisinin ilerlemesini yavaşlatabilecek özel olarak tasarlanmış gözlükler piyasaya yeni çıkmıştı.

AFP'ye konuşan Paul'ün annesi Caroline Boudet, "Bir yıl sonra sonuçlar oldukça olumluydu çünkü görme yeteneği düzelmiş görünüyordu." diyor

Yapılan araştırmalar, "Miyopi yavaşlatma" gözlüğü takan çocuklarda miyopinin normal numaralı gözlüklere göre %60 daha yavaş ilerlediğini ileri sürüyor.

Altı yıllık bir klinik çalışma ayrıca, çocuklar gözlük kullanmayı bıraktıklarında bozukluğun tekrar hızlanmaya başlamadığını da buldu.

Oftalmik cam üreticisi firmalar tarafından geliştirilen, çocukların net görmelerini sağlamak için normal gözlük işlevi de gören "Miyopi yavaşlatma" gözlükleri, yaklaşık iki yıldır Fransa ve İngiltere de dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde satılıyor.

Gözlük firması "Miyopi yavaşlatma" gözlüklerinin günde en az 12 saat takıldığında miyopinin ilerlemesini %67 oranında azalttığını iddia ediyor ve ayrıca gözlüklerin üç yıl boyunca birden fazla diyoptri (optik güç için ölçüm birimi) tasarruf edebileceğini söylüyor.

Miyopi, kornea ve retina arasında çok fazla mesafe olduğunda meydana gelir ve bu da uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesine neden olur.

"Miyopi yavaşlatma" gözlükleri, ışığın retinanın arkasına düşerek göz küresinin uzamasına ve miyopinin kötüleşmesine neden olduğu periferik hiperopik odaksızlığı gidermek için yüzlerce küçük lens kullanıyor.

"Miyopi yavaşlatma" gözlükleri Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunmamakta, ancak California’da bulunan bir kontak lens üretici firmanın ürettiği benzer prensipte çalışan kontak lensleri ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır.

Araştırmalar, dünya çapında miyopiden etkilenen insanların yüzdesinin 2010'da %27'den 2050'de %52'ye yükselebileceğini ileri sürüyor.

En az bir miyop ebeveyni olan çocukların bu durumu geliştirme olasılığı daha yüksek ancak Paul'ün ailesinde hiç kimse miyop değildi.

Vakalardaki patlamanın arkasında genetik değil çevresel nedenlerin olduğuna inanılıyor.

Araştırmacılara göre çocukların içeride daha fazla zaman geçirmesi, daha az doğal ışığa maruz kalması ve ekran gibi yakındaki nesnelere bakması muhtemelen "miyopi nesli" olarak adlandırılan şeyi beraberinde getirdi.

Fransız Oftalmoloji Derneği başkanı Claude Speeg-Schatz, miyopinin ilerlemesini yavaşlatan yeni gözlüklere "oldukça şaşırdığını" söylüyor.

"Miyopiden kaçınmak için birçok şey denedik, ancak ilk kez gerçekten çalışan bir sistemimiz var. Yakın zamanda teşhis konulan çocuklara önce normal düzeltici gözlük reçete eder, "Miyopi artarsa, o zaman otomatik olarak miyopi kontrol gözlüğü yazarım" diyor

Fransız göz doktoru Jimmy Chammas, gözlüklerin "çocuklar için gerçek bir kazanç" olduğunu söylüyor. "Bu gözlükleri takanların miyopisi, hiç olmazsa beklediğimizin yarısı kadar kötüleşiyor " diye ekliyor.

"Miyopi yavaşlatma" gözlüklerinin bugün için dezavantajı ülkeye bağlı olarak değişen yüksek fiyatlarıyla ebeveynler için daha pahalı olması olarak görünüyor.

"Miyopi yavaşlatma" gözlükleri üreten firmanın başkanı, gözlüklerin Fransız sağlık hizmetleri tarafından geri ödenmesi çağrısında bulundu.

"Kaybedilen her bir diyoptri ilerideki patoloji riskini önemli ölçüde artırıyor" diyen başkan, "miyopiyi yavaşlatırsak bunun getirisi olarak toplum için sağlık hizmetlerinde bir maliyet daha azalmış olur.

Bir reçetede -2 yazıyorsa, bu iki diyoptri miyop olduğunu gösteriyor, -6 diyoptri veya daha fazla uzağı görememe yüksek miyopi olarak adlandırılıyor ve bu durum retina dekolmanı, glokom veya erken başlangıçlı katarakt gibi ciddi göz hasarı riskini artırabiliyor.

Kaynak: www.voanews.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.