Numaralı Gözlükte Doğru Gözlüğü Seçme İpuçları

Gözlük seçiminde konusunda uzman bir optisyenden destek alınmalı

Numaralı Gözlükte Doğru Gözlüğü Seçme İpuçları
01 Ekim 2019 Salı 11:18

Numaralı Gözlükte Doğru Gözlüğü Seçme İpuçları

Göz kusurlarında muayene kadar gözlük camı ve çerçeve seçimi de çok önemli. Kedi gözü çerçeveden ovale, köşeli ve genişten çerçevesize kadar pek çok çerçeve çeşidi bulunmakta. Hipermetrop, miyop veya astigmat gibi göz kusurları için doğru gözlük nasıl seçilir? Gözlük seçilirken nelere dikkat etmeli? Her çerçeve her göz kusuru için uygun mu?

Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Methiye Önder, çerçeve seçimi hakkında bilgiler verdi.

Miyoplarda Çerçeve Çok Büyük Olmamalı

Genel tanımıyla miyopi uzağı net görememe durumudur. Miyopinin giderilmesinde en sağlıklı yöntemlerden biri gözlüktür. Konkav olarak adlandırdığımız kalın kenarlı merceklerle (camlarla) düzeltilir. Bu camlar orta bölümü ince, kenar yani dış bölümlere doğru gittikçe kalınlaşan bir yapıya sahiptir. Bu sebepten ötürü miyopinin derecesine bağlı olarak, seçilecek çerçevenin çok büyük olmamasına dikkat edilmeli. Kalın bölümlerin (en dış) tıraşlanarak, camın en ince ve görüntü kalitesi en yüksek olan kısımlarının kullanılmasına hem estetik, hem de sağlıklı görüş açısından dikkat edilmelidir.


Konusunda uzman bir optisyenden destek alınmalıdır. Bunun dışında, Yüksek miyopi derecesine sahip kişilerde kalınlığı gizlemek adına -özellikle küçük çerçeve seçenekleri- oldukça ideal alternatiflerdendir. Çok köşeli modeller seçmek yerine daha oval ya da yuvarlak modelleri tercih etmek (kenar kalınlıklarını azaltacağından) estetik ve hafiflik anlamında fayda sağlayacaktır.

Son yıllarda kadın gözlük kullanıcılar arasında oldukça popüler olan ”Çekik, Kedigözü” modelleri, çocuk kullanıcılar hariç her yaş grubu kullanabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta çerçevenin sivri, çekik kısımlarıdır. Cam kalınlığının bu
kısımlarda çok daha fazla kalacağı atlanmamalı, cam seçiminde yüksek derecede inceltilmiş camlar tercih edilmelidir.


Çerçevesiz Modeller


En hafif çerçeve gruplarındandır. İki sap ve bir köprüden oluştuğundan dolayı çok daha hassas kullanım
gerekmekte olup, cam seçimi mutlaka kırılmaya karşı dirençli camlardan yana yapılmalıdır.

HİPERMETROPİ DE YUVARLAK ÇERÇEVE SEÇİMİ ÖNEMLİ

Hipermetrop, halk dilinde yakını görememe şeklinde tabir edilse de, aslında miyopi gibi bir çeşit uzak görme bozukluğudur. Buradaki uzak mesafe tabiri, 40 cm ile 5-6 metrelik bir mesafe aralığını göstermektedir. Hipermetropi yakını görememe problemi olan ve genelde 40 yaş sonrası başlayan Presbiopi ile karıştırılmamalıdır.


Diğer görme bozukluklarındaki gibi giderilmesinde gözlük iyi bir alternatiftir. Konveks olarak adlandırdığımız ince kenarlı mercekler (camlar) kullanılır. “Büyüteç Etkisi”ne sahip camlardır ve dışarıdan bakıldığında, hipermetropinin derecesine bağlı olarak, gözü olduğundan çok daha büyük gösterir. Bu durumu olabildiğince engellemek için ise yüksek inceltilmiş camlar ve yüksek teknolojik tasarımlar (asferik, biasferik, kişiye özel tasarım vb.) mutlaka kullanılmalıdır.


Halk tabiriyle “kemik gözlük “ olarak da bilinen gözlükler, miyopta olduğu gibi hipermetrop kişilerde de kullanılabilir. Miyoptan farkı kenar kalınlığının gizlenmesi değil, orta yani camın göbek diye tabir edilen kısmının inceltilmesi ve azaltılmasıdır. Bu sebepten ötürü yuvarlak çerçeve seçimi, özellikle çocuklarda incelik bakımından oldukça önem arz etmektedir.

Çerçevesiz Modeller

Hipermetrop camların kenar kalınlıklarının ince olması, bu tür çerçeveleri tercih ederken, cam kırılmaları yaşamamak adına, miyoplara göre daha da önem teşkil etmektedir. Uzman optisyenin tavsiyelerine uyulmalı ve doğru karar verilmelidir.


Çekik, Kedigözü Modeller

Bu model tercih edilirken, yüksek dereceli hipermetroplardaki camın orta göbek kalınlığının çok daha fazla olacağı mutlaka dikkate alınmalı ve camda kullanılacak olan yüksek teknolojik tasarımlar (asferik, biasferik, kişiye özel cam tasarımı), oldukça önem arz etmektedir.

ASTİGMATTA ÇERÇEVESİZ GÖZLÜK ÇOK FAZLA TERCİH EDİLMEMELİ

Astigmat, kornea yüzeyindeki eğriliklerden ve düzensizliklerden dolayı oluşan bir net görememe durumudur. Kişi hem uzak, hem de yakın mesafede bulanık görme problemi yaşar. Miyop ve hipermetropla birlikte görülebileceği gibi, tek olarak da olabilir. Tedavisinde ise türüne bağlı olarak, kalın kenarlı (miyop-astigmat) veya ince kenarlı (Hipermetrop-Astigmat) camlar kullanılır.


Camın konumunu ve/ veya pozisyonunu belirlemek açısından , göz hekiminin yazmış olduğu reçetede 0-180 arası belirli dereceler bulunur. Bu derecelerde sapma veya kayma olmaması için seçilecek çerçevenin kişinin yüzünde stabil konumda olması gerekmektedir. Burada çerçevenin sağlamlığı ve kişinin kullanımı çok önemlidir. Çerçevesiz gözlüklerin kullanımı, diğer çeşitlere göre daha hassas olduğundan ( yamulma riskini ve derecelerin değişebilme riskini düşünerek) çok fazla tercih edilmemeli ya da 2-3 ayda bir bakım için optisyene götürülmelidir.


Astigmatın türüne bağlı olarak , miyop astigmat yada hipermetrop astigmat çerçeve seçimleri yapılmalıdır.

Kaynak: www.doktorunuz.tv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.