Maksat Sadece Alışveriş mi?

İlk okuduğunuzda gülümseten bu yazı, aslında çok düşündürücü...

Maksat Sadece Alışveriş mi?
20 Nisan 2015 Pazartesi 07:15

Maksat Sadece Alışveriş mi?


Aslında sosyal medyada dolaşan bu fotoğrafı "yorumsuz" ibaresiyle paylaşacaktık. Ancak bu fotoğraftaki yazı o kadar anlamlı geldi ki; duygumuzu paylaşmadan geçemedik. Yanına birkaç cümle de biz ekleyelim istedik.



Optik Gazete olarak yazılarımızda butik optik mağazaların önemini sürekli vurguluyor, yabancı zincir mağazaların tehdidini dilimiz döndüğünce anlatıyoruz. Şimdiye kadar bu konuyu daha çok sağlık ve ticaret yapısı yönünden ele aldık ve hep o yönden anlattık. Ama bu fotoğrafta yer alan yazı, konuya başka bir yönden, toplumumuzun değişen sosyal yapısı yönünden yaklaşıyor...

İlk okuduğunuzda gülümseten bu yazı, aslında çok düşündürücü...

Hepimizin hayatının bir yerinde mahallemizin "gözlükçüsüne", semtimizin "optiğine" uğrayıp "Paketim biraz burada kalabilir mi? Birazdan gelip alacağım," dediğimiz olmuştur. Bu değilse de buna benzer o iş yerini hiç ilgilendirmeyen bir özel talepte bulunmak hepimiz için çok doğaldır. Aynı şekilde bakkalımız, kasabımız, ayakkabıcımızdan rahatlıkla istediğimiz gibi, optik mağazaya da girip birisinin gelip alacağını söyleyerek anahtar bırakabiliriz. Yaşlılar soluklanmak için girip bir sandalyeye oturmak isteyebilir. Mağaza çalışanı da sahibi de bu istekleri anında yerine getirmeyi bir görev addederler...

Bir nostaljiden bahsetmiyoruz. Bugün gidin deneyin, bunun geçerli olduğunu göreceksiniz. Bu esnaflığın şanındandır...

Ama hiç birimiz AVM'de bir optik mağazasına girip –aynen AVM'de herhangi bir mağazaya girip istemediğimiz gibi- bu gibi özel isteklerde bulunmayız. Çünkü onlar yabancı sermaye ile işletildikleri gibi, geldikleri yabancı ülkelerin kurumsal çalışma disiplini içinde bu tür bir sosyal iletişime izin vermeyecek bir yapıda kurulmuşlardır. Onların orada bulunmalarının tek sebebi ticarettir.

Bu kötü mü? Elbette değil. Ama toplumumuzun güzel yanlarından biri de "sosyal alışveriş"tir. Paradan puldan bağımsız, sadece destek amacı güdülen bir alışveriş.

Bizi biz yapan bir tavır.

Yitirilmemesi gereken bir güzellik...

Yabancı sermayeli optik mağazalar yerine, butik optik mağazaları tercih etmek için önemli bir sebep daha...

Saygılarımızla,


 

 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.