Kuru Gözler Bulanık Görmeye Neden Olabilir Mi?

Kuru göz, bulanık görme gibi görsel sorunlara neden olabilen kronik bir durumdur.

Kuru Gözler Bulanık Görmeye Neden Olabilir Mi?
27 Mart 2024 Çarşamba 10:55

Kuru Gözler Bulanık Görmeye Neden Olabilir Mi?

Gözünüzün önündeki sis perdesini görüşünüzden temizlemeye çalışırken hiç hızla göz kırptığınız oldu mu? Tozlu bir camdan bakmak gibi. Peki bu bulanık görüşün arkasındaki sebebin göz kuruluğu olabileceğini biliyor muydunuz? Kuru göz, bulanık görme gibi görsel sorunlara neden olabilen kronik bir durumdur.

Kuru gözler ve bulanık görme, küçük rahatsızlıklardan daha fazlasıdır. Günlük yaşamınızı önemli ölçüde etkileyebilir; araba kullanmayı, bilgisayarda çalışmayı veya televizyon izlemeyi zorlaştırabilir. Tedavi edilmediği takdirde göz sağlığı sorunlarına da neden olabilirler. Bu nedenle kuru göz belirtileri yaşıyorsanız göz doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

KURU GÖZ NEDİR?

Göz kuruluğu, yeterince gözyaşınız olmadığında veya sahip olduğunuz gözyaşları düzgün çalışmadığında ortaya çıkar. Öncelikle gözyaşı filmini, yani göz yüzeyindeki ince bir gözyaşı tabakasını etkiler ve onları yağlanmış, beslenmiş ve temiz tutar. Ancak kuru göz, gözyaşı filminin kalitesini etkileyerek gözlerimizi tahrişe ve rahatsızlığa karşı savunmasız bırakır.

Gözyaşı filmi 3 farklı ve eşit derecede önemli katmandan oluşur:

  • Meibomian bezleriniz tarafından üretilen dış yağlı tabaka gözyaşı buharlaşmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Gözyaşı bezleriniz tarafından oluşturulan orta sulu katman en büyük katmandır ve nem ve beslenme sağlar.
  • Kadeh hücreleri tarafından üretilen iç mukus tabakası, gözyaşlarının göz yüzeyine eşit şekilde yayılmasına yardımcı olur.

Göz kuruluğunuz olduğunda, gözyaşı filminizin bir veya daha fazla katmanı zarar görebilir ve bu durum aşağıdakilere yol açabilir:

  • Yağlı tabakadaki bir sorun nedeniyle gözyaşı buharlaşmasının artması, gözyaşlarının çok çabuk buharlaşmasına neden olur.
  • Mukus eksikliğinden kaynaklanan düzensiz gözyaşı dağılımı, gözyaşlarının eşit şekilde yayılmasını zorlaştırır ve göz yüzeyinde kuru lekelere yol açar.
  • Gözyaşı bezlerinin yeterli gözyaşı üretmemesiyle ilgili sorunlardan kaynaklanan gözyaşı üretiminde azalma.

Rüzgar, kuru hava, bilgisayar ekranına gözünüzü kırpmadan çok uzun süre bakmak ve bazı tıbbi durumlar da gözyaşı üretimini etkileyerek göz kuruluğuna neden olabilir.

KURU GÖZ BELİRTİLERİ

Kuru gözler rahatsız edici ve hatta ağrılı olabilir ve aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir :

  • Zorlayıcı veya cızırtılı bir his
  • Yanma veya batma
  • Işık hassaslığı
  • Bulanık görüş
  • Gözlerde kızarıklık
  • Aşırı gözyaşı (gözün kurumaya karşı doğal refleksi)

Tedavi edilmezse kuru gözler, göz enfeksiyonları ve kornea hasarı gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

KURU GÖZ NEDEN BULANIK GÖRMEYE NEDEN OLUR?

Kuru göz birkaç şekilde bulanık görmeye neden olabilir.

Gözyaşı filmi, gözlerinizi korumanın ve beslemenin yanı sıra, ışığın odaklanmasına da yardımcı olur, böylece net bir şekilde görebilirsiniz. Gözleriniz kuruduğunda bu film bozulur ve ışığın nasıl odaklandığını etkiler. Dalgalı bir pencereden bakmak gibi; her şey bulanık görünebilir.

Kuruluk ayrıca gözünüzün yüzeyini (kornea) tahriş edebilir. Hasar görmüş bir kornea, ışığı odaklamak yerine dağıtarak bulanık görmeye katkıda bulunur.

Neyse ki, kuru gözün neden olduğu bulanık görme genellikle geçicidir ve gözleriniz yeniden yağlandığında düzelecektir.

BULANIK GÖRMEYE NE SEBEP OLABİLİR?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer koşullar da bulanık görmeye neden olabilir:

  • Kırılma hataları : Yakın görüşlülük , uzak görüşlülük ve astigmatizma, ışığın yanlış odaklanmasına neden olan ve farklı mesafelerde bulanık görmeye neden olan gözlerdeki hatalardır.
  • Yaşa Bağlı Değişiklikler : Presbiyopi, 40 yaşından sonra ortaya çıkan, yaşa bağlı bir kırma kusurudur. Bu nedenle kolları ileri doğru germe, menü okumanın yeni normali haline gelir
  • Göz hastalıkları : Glokom ve katarakt , bulanık görmeye neden olabilen yaygın göz rahatsızlıklarıdır.
  • Tıbbi durumlar : Diyabet ve yüksek tansiyon göz sağlığını ve görmeyi etkileyebilir.
  • İlaçlar : Bazı ilaçların görüşünüzü etkileyen oküler yan etkileri vardır .
  • Göz yorgunluğu : Ekranda çok fazla vakit geçirmek ve göz kırpmamak gözyaşı filmini kurutabilir.

KURU GÖZLER VE BULANIK GÖRMEYİ YÖNETMEK

Bulanık görmeye neden olan kuru gözler sinir bozucu olabilir, ancak bunu yönetmenin yolları vardır. İşte atabileceğiniz bazı adımlar:

  • Göz damlaları ilk savunma hattınızdır. Gün boyunca gözlerinizi yağlamak için koruyucu madde içermeyen yapay gözyaşı kullanabilirsiniz.
  • Sıcak kompres ve ardından hafif göz kapağı masajı, gözyaşı bezlerindeki tıkanıklıkların gevşemesine ve gözyaşı kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
  • Ekranlara ara vermek, dumandan ve kuru havadan kaçının ve su alımınızı artırın. Bütün bunlar kuru gözlere katkıda bulunabilir.
  • Reçetesiz çözümler yeterli değilse, göz doktorunuz daha güçlü ilaçlar yazabilir veya göz muayenesi sırasında başka tedaviler önerebilir.

SONRAKİ ADIMLAR

Bulanık görme kuru gözün yaygın bir belirtisidir. Sürekli olarak bulanık görmeyle mücadele ediyorsanız, göz doktorunuz görüşünüzü normale döndürmek için gerekli testleri yapabilir. Unutmayın, her çift göz benzersizdir ve arkadaşınız için işe yarayan şey sizin için işe yaramayabilir.

Kaynak: www.greathillseyecare.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.