Kornea Nakli Bekleyen Hastalara Umut Işığı Oldular

Kornea nakli bekleyen hastalara umut ışığı olan İzmir Kornea Temin ve Nakli Ekibine, katkılarından dolayı Teşekkür Belgesi Takdim Töreni gerçekleştirildi.

Kornea Nakli Bekleyen Hastalara Umut Işığı Oldular
30 Haziran 2018 Cumartesi 13:13

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü İbni Sina Toplantı Salonunda düzenlenen programa Sağlık Hizmetleri, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Hüseyin Bozdemir, Başkan Yardımcıları Dr. Özgür Sönmez ve Fizyoterapist Sevcan Ekizler Güney,  İzmir Göz Bankası Tıbbi Müdürleri, Kornea Nakil Hekimleri, Kornea Temin Ekibi Göz Bankası Teknisyenleri ile Hastane Göz Bankası Teknisyenleri katıldı.

Sağlık Hizmetleri, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Hüseyin Bozdemir yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye’ de Ulusal Koordinasyon Merkezine bağlı olarak çalışan toplam 9 Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi bulunduğunu, bunlardan biri olan İzmir Bölge Koordinasyon Merkezinin İzmir dâhil, Aydın, Denizli, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak olmak üzere 7 ili kapsadığını belirtti.

Bölgemizde 9 Organ Nakli Merkezi, 3 ü İzmir de, Denizli ve Manisa da olmak üzere toplam 5 Göz Bankası bulunduğunu da ifade eden Uzm. Dr. Hüseyin Bozdemir İzmir de ki Göz Bankalarının Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulunduğunu kaydetti.

İzmir’de kornea bekleyen hasta sayısı 150,  İzmir Bölge Koordinasyon Merkezine bağlı illerde bekleyen hasta sayısı ise 174.

Uzm. Dr. Hüseyin Bozdemir konuşmasına şöyle devam etti:

“ Ülkemizde kornea nakli ile hayat ışığına kavuşmayı umut eden, Bakanlığımız sistemine kayıtlı 2 bin 500 hasta kornea beklemekte ve bu listeye her yıl 4000’in üzerinde yeni hasta eklenerek, yıl içinde kornea nakli olmayı bekleyen hasta sayısı 6 bin 500’e ulaşmaktadır. İlimizde ise dün itibariyle kornea bekleyen hasta sayısı toplam 150 iken, İzmir Bölge Koordinasyon Merkezine bağlı illerde bekleyen hasta sayısı ise toplam 174 ‘tür. “

Uzm. Dr. Hüseyin Bozdemir, Müdürlüğümüz bünyesinde faaliyet gösteren Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü tarafından, Bölgemizde kornea nakli bekleyen hastaların mağdur olmamaları için, İlimizdeki Göz Bankalarının sorunlarının çözülmesi ve kornea temin sayısının arttırılmasına yönelik çalışmaların aralıksız olarak devam ettiğine dikkat çekti.
Kornea nakli bekleyen yüzlerce hastaya umut ışığı olduğunuz teşekkür ederiz.

İzmir Organ Ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Müge Padır  da Kornea Temin ve Nakli Ekibine seslenerek “sizlerin kornea temininiz sayesinde ülkemizdeki kornea nakil sayısına yaptığınız katkılarınızdan dolayı kornea nakli bekleyen yüzlerce hastaya umut ışığı olduğunuz ve gözlerini tekrar dünyaya açtırdığınız için teşekkür ederiz” dedi.

Dr. Müge Padır, İzmir İlinde kamu, özel ve üniversite hastanelerinde kornea nakli olan hasta sayısının 2017 yılında toplam 252 olduğunu belirterek yapılan özverili çalışmalar sayesinde 2018 yılının ilk 5 ayında bu sayının 193 olduğunu bildirdi.   

Konuşmaların ardından İzmir’de kornea temini ve nakli için özveriyle çalışan hekim, teknisyen, ebe, hemşire, sağlık memurlarından oluşan ekibe teşekkür belgeleri takdim edildi. Teşekkür belgesi alan ekip üyeleri de duydukları memnuniyeti anlatırken sahada kornea temini ve nakli sırasında karşılaştıkları anıları ve tecrübeleri paylaştılar.  Kornea Temin ve Nakli Ekibinin dünden bugüne geldikleri aşamaları hatırlattılar.  
Kaynak: BSHA
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.