KOGD Başkanı Mutlu Uyardı: “Güneş Gözlüklerine Dikkat!”

Karadeniz Optisyen Gözlükçüler Derneği Başkanı Ali Mutlu yanlış güneş gözlüğü kullanımı noktasında uyardı.

KOGD Başkanı Mutlu Uyardı: “Güneş Gözlüklerine Dikkat!”
24 Mayıs 2016 Salı 17:32

 Karadeniz Optisyen Gözlükçüler Derneği Başkanı Ali Mutlu yanlış güneş gözlüğü kullanımı noktasında uyardı.

Başkan Mutlu, "Ucuza takacağınız güneş gözlüğü çıplak gözle bakmaktan daha da zararlıdır" dedi.

"OPTİK KORUMALI GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ŞART"

Gözün yapısı hakkında bilgi veren Başkan Mutlu" Gerçek güneş gözlükleri U.V (ultraviyole) ışınlarından koruma özelliğine sahiptir.  Orijinal güneş gözlüklerinde U.V ışınlarından dalga boyu olarak 400'e kadar koruma özelliği vardır. Güneş ışınlarında bizim göremediğimiz, U.V. dalgasına kadar bir ışık vardır. Biz bunu fark edemiyoruz ve göremiyoruz. İnsan gözü 400-700 arası ışığı görebiliyor. Buda bizim renkleri ayırt etmemizi sağlıyor.  Öte yandan 0-400 arası ışık gözlerimize zarar vermemesi için optik korumalı güneş gözlüğü takmamız gerekiyor. Sadece yaz aylarında değil kış güneşinin olduğu zamanlarda da güneş gözlüğü takmamız gerekiyor" diye konuştu.

"RENK VERİLMİŞ PLASTİK"

Havaların ısınması ile gün yüzüne çıkan ucuz fiyata satılan gözlüklerin göz sağlığa büyük zararları olduğunu dile getiren Başkan Mutlu, "Pazarda satılan gözlüklerde U.V koruma özelliği yok. Renk verilmiş bir plastik malzemeden oluşuyor. U.V ışınlarını emerek tek odakta tutma özelliği yok. Bu satılan gözlüklerde ışık güneşten geldiği gibi göze yansıyor. Hatta daha da zarar veriyor. Şöyle ki insan gözü gelen ışığa göre büyür ve küçülür. Yani 400-700 arası bir ışığa ihtiyacımız olduğunu belirtmiştik. Göz bunu ayarlamaya çalışıyor. Bu yüzden taktığımız güneş gözlükleri U.V ışınlarından korumadığı için ve pazarda satılan gözlüklerin dışarıyı siyah göstermesi gözlerimizi harekete geçiriyor. Buda gözümüzün dengesini bozarak, zararlı ışınların daha çok gözümüze gelmesini sağlıyor. Bu yüzden ucuza takacağınız güneş gözlüğü çıplak gözle bakmaktan daha da zararlıdır" açıklamalarında bulundu.

"LENS DOKTOR REÇETELİ OLACAK"

Lens kullanımı noktasına da değinen Başkan Mutlu, " Lens doktor kontrolünde reçeteli olarak satıldığı için göz sağlığına bir zararı yok. Doktor reçetesi olmadan kendi fikrimize göre lens alırsak tabi ki bununda büyük zararları var. Gözünüzün büyüklüğünü, çapını, gözdeki su oranını her şeyi doktor bilip ona göre lens vermesi gerekiyor. Fakat güneş gözlüğü reçetesiz de satılabildiği için çok dikkat etmemiz gerekiyor. Lensi doktorunuz öneriyorsa tabi ki kullanabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: dengegazetesi.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.