İstanbul’dan Ankara’ya “Korsan Lens Satışına Hayır” Yürüyüşü

Hedef, 6.560 Optisyenlik Müessesesinin Vereceği 6.560 İmzayı Sağlık Bakanlığı’na Teslim Etmek!

İstanbul’dan Ankara’ya “Korsan Lens Satışına Hayır”  Yürüyüşü
15 Mayıs 2018 Salı 19:47

İstanbul’dan Ankara’ya Korsan Lens Satışına Hayır” Yürüyüşü

Hedef, 6.560 Optisyenlik Müessesesinin Vereceği 6.560 İmzayı Sağlık Bakanlığı’na Teslim Etmek!

Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı Erol Harbi, kontak lenslerin internette satılmasının korsan bir faaliyet olması nedeniyle, bu faaliyetlere karşı verilen mücadele konusunda, toplumun ve Sağlık Bakanlığı’nın dikkatini çekmek üzere İstanbul’dan Ankara’ya yürüyeceğini duyurdu.

Erol Harbi yürüyüşü boyunca Türkiye’de kayıtlı toplam 6.560 optisyenlik müessesesinden toplanması hedeflenen 6.560 imzayı 1 Haziran 2018 Gözlükçüler ve Optisyenler Günü’nde Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na teslim edecek.

Erol Harbi, İstanbul’dan Ankara’ya yapacağı “Korsan Lens Satışına Hayır Yürüyüşü”ne ilişkin Optik Gazete’ye şu bilgileri verdi.

“Sektörde kime sorsanız; şirketimiz Opak Lens’in ve şahsımın yıllardır süregelen, hukuka aykırı olmasına rağmen, internetten kontak lens satışı yapılmasına karşı yürüttüğümüz mücadelemizi bilir. Bu mücadelemizin zarar görmesi, toplumun göz sağlığının da zarar görmesi anlamına gelmektedir. Diğer bir ifadeyle, eğer bu mücadelemizde başarısız olursak, optisyenlik müessesesi olmadıkları için, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenemeyen internet sitelerinden alınan sahte, kaçak ya da süresi geçmiş lensler yüzünden, birçok vatandaşımızın mağduriyet yaşama ihtimali söz konusu olacaktır. Bu da bizlere büyük bir sorumluluk yüklemektedir.

Ne mutlu bize ki bu haklı mücadelemizde, çoğunlukla başarılı olduk. Sanal ortamda satış yapan büyük internet markalarının istisnasız hepsi, yasalara saygı göstererek, kontak lens satışından elini çekti. Böylelikle, zaman içinde bu işe girebilme ihtimali olan birçok kişinin veya firmanın da benzer faaliyetlerde bulunmasını önlemiş veya yükselişini durdurmuş olduk.

Ancak, gelin görün ki bu konuda sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen birkaç firma faaliyetlerini hiç durdurmadan, Sağlık Bakanlığı’nın koyduğu kuralları çiğneyerek, sırf para kazanmak uğruna, bu hukuksuz faaliyetlerine devam etmektedir. Bu kişi ve firmalar, haklarında ceza kararı alınmasına rağmen, cezanın infazının yerine getirilmemesini fırsat bilerek, toplum göz sağlığını tehdit etmeye devam ediyorlar.

Severek ve gönülden icra ettiğim bu meslek bana, dedemden, babamdan yadigar kalmıştır. Kısmet olursa, ben de aynı şuura ve şevke sahip evlatlarıma bu mesleğimi devretmek arzusundayım.

İşte bu yürüyüş, ben ve benim gibi düşünen; çocuklarım, 6560 optisyenlik müessesesinin sahipleri, çalışanları, onların aileleri ve çocukları için olacaktır.

Bu yürüyüş, toplumun sağlığını birinci derece tutarak mesleğinin ahlakına sahip çıkan, imkanı olmasına rağmen kanunu çiğnemeyen, yasalara uyan, başkalarının hakkına el uzatmayan, bu hassasiyetinin uğruna, haksız kazanç sahipleri yüzünden mağdur olan gözlükçüler ve optisyenler için olacaktır.

Bu yürüyüş, karşılaşabileceği sağlık sorunlarından ve yasalardan haberdar olmadığı için internet sitelerinden sahte lens satın alıp, görme kaybına varan, sağlık problemi yaşayan vatandaşlarımız için olacaktır.
Hedefim, bütün meslektaşlarımız için anlamlı bir gün olan ve ülkemizde mesleğimizin kutlandığı, 1 Haziran 2018 Gözlükçüler ve Optisyenler Günü’nde, 6560 optisyenlik müessesesinden, bu haklı mücadelemize desteğini tescil edecek olan imzayı toplayarak, bu imzaları Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na teslim etmek olacaktır.

Tamamen toplumun göz sağlığı ve mesleğim adına yapılacak olan bu yürüyüşüm, kesinlikle siyasi içerikli olmayıp, şahsi bir girişimdir. Niyetim, yasalarımızın öngördüğü şekilde, sağlık ürünü olan gözlük ve kontak lenslerin internetten satışının, ilgili resmi kurumlar tarafından artık kesin bir şekilde durdurulmasının temin edilmesi adına, kamuoyunun dikkatinin çekilmesidir.

5193 sayılı “Optisyenlik Hakkında Kanun” 2004 yılında gözlük ve kontak lens satışının yetkisini doğrudan ve yalnızca optisyenlik müesseselerine vermiştir. Ve optisyenlik müessesesi bu satışı ancak bir göz hekiminin verdiği reçeteye istinaden gerçekleştirebilmektedir. Herhangi bir vatandaşımız, nasıl ilacını internetten satın alamıyorsa, gözünün korneasına yerleştirdiği kontak lensi de internetten alamamalıdır. Çünkü internetten online kontak lens satan firma yasal değildir. Çünkü, bu faaliyette bulunan internet sitesi, Sağlık Bakanlığı tarafından hiçbir denetim görmüyor demektir. Bu internet sitesinin sattığı lensler sahte, kaçak ya da süresi geçmiş olabilir. İnternetten online lens satışı, sağlık riski taşıyan, yasa dışı bir faaliyettir. Bu durum, Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliği ve bugüne kadar bildirmiş olduğu görüşler kapsamında da yasal değildir.

Bu yürüyüşle, halkımızı bilgilendirmek, sağlık ürünü olan gözlük ve kontak lenslerin internetten satın alınmasının doğurabileceği göz sağlığı problemlerinden, kamuoyunu haberdar etmek istiyorum.

Bu yürüyüşle, gözlükçünün, optisyenin hakkının yenmesine neden olan internet siteleri hakkında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen kapatma cezalarının artık uygulamaya konulmasını ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen bu satışların bir an önce durdurulmasını istiyorum.

Bugün, kontak lens ya da okuma gözlüğü adı altında gerçekleştirilen yasal olmayan online satışlar, yarın reçeteli gözlüklerin online satışının dahi yapılmasına kadar gidebilir. Bu konuda yasalara uyan meslektaşlarımın, bugün ve gelecekte zarara uğramasını önlemek istiyorum.

Çok kısa bir zaman sonra, 10 günden daha uzun sürecek olan bu yürüyüşüme başlayacağım. Şu anda bu konuda gerekli evrak ve lojistik hazırlıklar için son çalışmalarımız sürüyor. Yürüyüşüm boyunca internetten yasal olmayan online gözlük ve kontak lens satışına ilişkin sık sık yazılı ve sözlü olarak bilgi vermeye devam edeceğim. Konu aslında çok kapsamlı. Yürüyüşüm süresince ülkemizde ve dünyada bu konuda yaşananlarla ilgili her detayı sürekli kamuoyu ile paylaşıyor olacağım. O nedenle bu aşamada rakamlara ve mücadelemizin safahatına ilişkin ayrıntılara girmeyeceğim. Dediğim gibi, bu konularla ilgili gelişmeleri Optik Gazete aracılığıyla duyurmaya devam edeceğim.

Şu an için sadece meslektaşlarımı böyle bir yürüyüşe çıkacağım konusunda bilgilendirmek istiyorum. Bu süreçte, her zaman tüm desteği ile yanımda olan Opak Lens ekibi, 6560 imza için tüm gözlükçü ve optisyenlerimizle görüşecekler. Değerli meslektaşlarımın bu konudaki destekleriyle, internette gözlük ve kontak lens satışı hukuksuzluğuna, nihayet bir son verebileceğimizi düşünüyorum.

Elbette tek konumuz bu olmayacaktır. Mesleğimize ait tüm konularımızı ve sorunlarımızı yol boyunca ele alacağız. Meslektaşlarımın da bana iletmek üzere aktaracakları her mesajı ayrıca yürüyüşüm boyunca dinleyecek ve elimden geldiğince dile getireceğim.

Bedenim de elverdiği sürece, manen bu yürüyüşe hazırım. Mesleğimiz ve gelecek nesillerimiz adına bu haksız konuyu nihayete erdirmek için elimden geleni yapmaya devam edeceğim. Hepinize şimdiden katkılarınız ve desteğiniz için teşekkür ediyorum.

Hayri Erol Harbi
Opak Lens Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Yönetim Kurulu Başkanı
 
Biz de Optik Gazete olarak, Erol Harbi’ye toplumun göz sağlığı konusunda farkındalık yaratan ve optik sektörüne yarar sağlayan bu yürüyüşünde başarılar diliyoruz. Konuyla ilgili gelişmeleri size bildirmeye devam edeceğiz.



 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sebahat bilgen topbaş - 6 yıl önce
Çok iyi geç kalınmış bir karar
Avatar
Hüseyin akyüz - 6 yıl önce
Dilerim bu seçim ortamında umduğunuz ilgiyi bulursunuz.yapmış olduğunuz eylem fevkalede ve mutlaka internet satışlarının engellenmesi gerekir diye düşünüyorum.yolunuz açık olsun.
Avatar
ZİYA AKSU OPTİK SİRKECİ ENES KARABUL - 6 yıl önce
Teşekkürler yolunuz daim olsun
Avatar
Fatih atagan - 6 yıl önce
Çok teşekkür ediyorum ve sonuna kadar destekliyorum
Avatar
BUKET OPTİK-HASAN BENLİ - 6 yıl önce
Bu duyarlılığınızdan dolayı tüm kalbimizle destekliyor ve inşAllah iyi bir sonuca ulaşacağınıza inanıyorum.
Avatar
Mustafa YAZDIÇUTAN,SAATÇIOĞULLARI OPTİK-SAAT - 6 yıl önce
Sn. Hayri bey mesleğimizin geleceğini korumak adına çıkmış olduğunuz bu zorlu yürüyüşteki mücadelinizi tüm şubelerimiz ve personellerimiz ile birlikte destekliyor ve çok teşekkür ediyoruz.
Avatar
Hakkı Optik Arıcı - 6 yıl önce
İnternetten kontak lens alış verişi büyük sıkıntı. Tüm günü geçmiş ve sahte lensler orada.
Avatar
TUNA OPTİK KONYA - 6 yıl önce
Sonuna kadar destekliyor ve teşekkür ediyorum