İnternetten Yapılan Satışlar İle Mücadelemiz

İnternette kontak lens satışının hiçbir yasal zemini yoktur.

İnternetten Yapılan Satışlar İle Mücadelemiz
14 Haziran 2019 Cuma 10:40

Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı H. Erol Harbi tarafından kaleme alınan ve 4 bölüm halinde yayınlanacak haberimizin 2. Bölümünün konusu İnternet üzerinden yapılan yasa dışı kontak lens satışlarını engellemek için yaptığımız mücadeleyi konu alıyor, dikkatinize sunuyoruz.

Yazının 1. Bölümünü bu linkten okuyabilirsiniz: BİZ OPTİK SEKTÖRÜ İÇİN NELER YAPTIK-1

Konu II:
INTERNETTE YASAL OLMAYAN KONTAK LENS SİTELERİ İLE MÜCADELEMİZ:
“DURDURAMADIYSAK DA ÇOK CİDDİ BİR ŞEKİLDE FRENLEDİK!”

2004 yılında 5193 Sayılı «Optisyenlik Hakkında Kanun» ile kontak lens satış yetkileri optisyenlik müesseselerine verilmiştir. İnternetten kontak lens satışının hiçbir yasal zemini yoktur. Yine de cezaların caydırıcı olmaması ve yasaların uygulanmasındaki aksaklıklar nedeniyle bugün az sayıda da olsa satışlarını sürdüren internet siteleri optisyenlik müesseselerinin kazancına mani olmakta, haksız pazar payı elde etmekte, haksız rekabetteki fiyat dengesizliği yüzünden optisyenlik müesseselerinin pahalı olduklarını düşündürerek itibarlarını sarsmaktadır.

Hepsinden önemlisi sahte, kaçak ve süresi geçmiş ürün bulundurma riski taşıyarak fertlerin ve toplumun göz sağlığını tehdit etmektedir.

“Türkiye’de Kontak Lens Pazarının Gelişmesine Katkılarımız” başlıklı bölümde yer alan birçok çalışmamız internette yasal olmayan kontak lens satışlarının yerel optisyenlik müesseselerine verdiği zararların önüne geçmekte büyük fayda sağlamıştır. Bu başlık altında bu konulara ayrıca değinmeyip sadece bu konuyla ilgili verdiğimiz mücadele anlatılacaktır.

Aşağıda detayları verilen mücadele sonucunda elde edilen kazanımlar olmasaydı bugün internetten online kontak lens satışının %20 değil %70’lerin üzerinde olması kaçınılmazdı. Bu konuda Opak Lens’in, tüm şirketlerimizin ve şahsen benim verdiğimiz mücadele gerçekten optik sektörü için çok önemli bir blokaj oluşturmuştur.

  1. GENİŞ ÇAPLI VE YAYGIN BİLİNEN ALIŞVERİŞ SİTELERİNİN KONTAK LENS SATIŞI YAPMASI DURDURULDU.
    • Gitti Gidiyor, Sahibinden.com, n11.com gibi çok bilinen ve yaygın kullanılan alışveriş sitelerinde yapılan kontak lens satışı, şirket avukatımız tarafından gönderilen ihtarnameler ile engellenmiştir. Mevcut yasalar uyarınca kontak lens satışının internet üzerinden yapılmasının yasal olmadığını açıklayan bu ihtarnamelerin ardından, söz konusu siteler kontak lens satışını durdurmuşlardır.
    • Büyük alışveriş siteleri halen sürekli izlenmektedir. Bu izleme sırasında yasa dışı işlem tespit edilirse uyarılar yapılarak durdurma sağlanmaktadır.
  2. YASAL TAKİPLERLE BİRÇOK YASA DIŞI KONTAK LENS SATIŞI YAPAN INTERNET SİTESİ KAPATILDI.
    • Internet üzerinden kontak lens satışı yapan firmalar araştırılmıştır ve her biri için Sağlık Bakanlığı’na şikayet yazıları yazılmış ve şikayetler takip edilmiştir.
    • Yasal olmadığı halde kontak lens satışına devam eden sitelerin kapatılması için dilekçeler hazırlanarak Ulaştırma Bakanlığı’na verilmiştir.
    • Bu yollarla birçok site kontak lens satışının yasal olmadığını anlayarak ya kendileri yayınlarını kapatmışlar ya da cezaların uygulanması sonucunda kapatılmışlardır.
    • İnternet sitelerini ısrarla kapamayan firmalar hakkında mahkemeler açılmıştır ve halen yasal sürecin devam ettiği siteler bulunmaktadır.
  3. ISRARLA YASA DIŞI KONTAK LENS SATIŞI YAPAN INTERNET SİTELERİYLE İLGİLİ DİĞER MÜCADELE YOLLARI.
    • İnternet sitelerini ısrarla kapatmayan firmalar hakkında mahkemeler açılmıştır ve halen yasal sürecin devam ettiği siteler bulunmaktadır.
    • STK’lar bilgilendirilmiştir. İşbirliğine çağrılmışlardır. STK’ların bu konuda aktif olabilmesi için kendilerine çok çeşitli sponsorluk desteği sağlanmıştır. STK’ların Sağlık Bakanlığı nezdinde tanınmalarını ve toplantılara girebilmeleri sağlanmıştır.
    • Kamu spotları, ana haber kanallarında duyurular ile toplumsal farkındalık sağlanmaya çalışılmıştır. (Konu 1, Madde 4’de ayrıntılı verilmiştir.)
    • Optik Gazete yoluyla birçok tanıtım çalışması yapılmıştır. (Konu 1, Madde 5’de ayrıntılı verilmiştir.)
    • Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Birimi ile detaylı toplantılar yapılarak, bu konuda yöneticilerin konunun vahametini anlamaları sağlanmıştır.
  4. INTERNETTEN SATIŞ YAPAN FİRMALARA ÜRÜN TEDARİĞİ YAPILMADI.
    • Optisyenlik müessesesi olup internetten satış yaptığı tespit edilen firmalara Opak Lens olarak asla ürün tedariği yapılmamıştır. Burada sözünü ettiğimiz ürün sadece zaten internette satılmayan Elegance markası değil, Türkiye’de satılmakta olan ve Opak Lens’in depolarında bulunan tüm lens markalarını içermektedir.
  5. İSTANBUL’DAN ANKARA’YA “KONTAK LENS SATIŞINA HAYIR YÜRÜYÜŞÜ”.
    • Internette yasadışı kontak lens satışlarının durdurulmasına ilişkin toplumsal farkındalık yaratmak ve Sağlık Bakanlığı’nın dikkatini çekmek için 2018 yılında İstanbul’dan Ankara’ya bir yürüyüş gerçekleştirdim.
    • 21 Mayıs 2018 Pazartesi günü İstanbul’dan çıkıp 450 km yol kat ettim. Bu yol boyunca ulusal ve yerel basında çıkan haberlerle ciddi bir farkındalık oluşmuştur.
    • Ayrıca yürüyüş sırasında Opak Lens ekibi 6560 optik mağazayı dolaşarak sektör mensuplarımızdan 7406 imza topladılar.
    • Yürüyüşümün sonunda 1 Haziran Gözlükçüler Optisyenler Günü’nde Sağlık Bakanlığı önünde buluşan sektör mensuplarına bir konuşma yaptıktan sonra, yürüyüşüm sırasında toplanan 7406 imzayı Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısına takdim ederek, kanunun uygulanması ve yasadışı satış yapan internet sitelerinin kapanması için sektörel talebimizi tekrar ettim. Kendisinden yeni yasa tasarısı kapsamında bu konunun çözümü için söz aldım. Daha sonra Ata’mızın huzuruna çıkarak Anıtkabir’deki mozolesine çelenk koydum ve sektör mensuplarına anı defterine yazdıklarımı okudum. Ardından Ankara Ticaret Odası’nda düzenlenen 1 Haziran Gözlükçüler Optisyenler Günü anma töreninde bir konuşma yaparak, yürüyüşüm dolayısıyla meslek kuruluşları tarafından takdim edilen plaketleri teslim aldım.
    • Bu yürüyüş boyunca yaşananlar, yürüyüş notlarım, yürüyüş sırasında kaleme aldığım yazılarım, fotoğraflar, videolar, basında çıkan yazılar, tv kanallarında yer alan haberler www.korsanlenssatisinahayir.com sitesinde yer almaktadır.
    • Sektörümüzde örneği tek olan ve bir işadamının yürüyüşü olarak da örneği bulunmayan bu kişisel çabam tam anlamıyla işime ve mesleğime olan tutkum, bağlılığım ve ülkeme olan inancımın bir göstergesidir.

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı
Opak Lens A.Ş.

17 HAZİRAN_PAZARTESİ _ Konu III: TÜRKİYE’DE OFTALMİK CAM PAZARINA KATKILARIMIZ.
19 HAZİRAN ÇARŞAMBA_ Konu IV: TÜRKİYE’DE OPTİK SEKTÖRÜNÜN YEREL KANATTA BÜYÜMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ.

 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.