Güneş Gözlükleri Migreni Azaltıyor

Renkli gözlükler / güneş gözlükleri migreni nasıl azaltır?

Güneş Gözlükleri Migreni Azaltıyor
07 Ocak 2020 Salı 16:47

Güneş Gözlükleri Migreni Azaltıyor

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. M. Erman Emre; "Güneş gözlüğü kullananlarda migren ağrıları azalabiliyor. Migren hastaları ışıklı ortamlara karşı çok hassastırlar ve hafif loş ışık bile çok şiddetli ağrılar başlatabiliyor."

Migren nedir?
Migren çok ağrılı bir hastalıktır ve genellikle zonklayıcı ağrı şeklinde görülür. Migren ağrıları sırasında ışık ve sese karşı duyarlılık artar ve bazen bulantı veya kusma dahi görülebilir. Migren kadınlarda erkeklerden 3 kat daha fazla görülmektedir. Migren hastalarında bazen ışık parlamaları, kırık çizgiler ve hatta geçici görme kayıpları olabilir.

Migren ağrıları nasıl ortaya çıkıyor?
Migren ağrılarının beyin ve merkezi sinir sistemini saran zar tabakasının uyarılmasına bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu zar tabakası uyarıldığında da çok şiddetli ve yoğun baş ağrıları oluşmaktadır. Migreni olanların %85’i ışıktan rahatsız olmaktadır bu nedenle ışığı kesen her hangi bir şey ağrı ataklarını azaltabilir. En zayıf ışık bile migren ağrısının şiddetini artırabiliyor bu nedenle migren hastalarının gece bile güneş gözlüğü takmalarında fayda olduğu düşünülmektedir.

Migren ağrılarını neler başlatır?
Migren tedavisinde en iyi metodlardan birisi migren ataklarını başlatan gıdalar, alışkanlıklar ve çevresel faktörleri tespit etmek ve bunlardan uzak durmaktır. Aşağıda migren ataklarını ortaya çıkaran belli başlı durumlar özetlenmektedir.

Endişe ve stres, uykusuzluk, yeme alışkanlığında değişmeler, ışık, hormonal değişiklikler, adet görme, aşırı egzersiz, ağrı kesicilerin aşırı kullanımı, gürültü, hava basıncı ve nemlilik değişmeleri, gıda maddeleri (et,peynir,çikolata,tatlandırıcı), koku ve parfümler

Renkli gözlükler / güneş gözlükleri migreni nasıl azaltır?
Güneş Gözlüğü kullananlarda migren ağrıları azalabiliyor. Migren hastaları ışıklı ortamlara karşı çok hassastırlar ve hafif loş ışık bile çok şiddetli ağrılar başlatabiliyor. Işık enerjiye çevrilerek göz sinirleri aracılığıyla beyine aktarılmakta ve migren ağrılarının şiddetini artırmaktadır.

Sinir hücreleri ışığa maruz kaldığında daha aktif hale gelmekte, hücrelerin elektrik aktivitesi saniyeler içinde artmakta ve bu durum devam etmektedir. Bu sonuçlar migren hastalarının ışıklı ortamlarda neden baş ağrısı problemi yaşadığını açıklamaktadır. Bu nedenle de migren atakları sırasında karanlık ortamlarda ağrı şiddeti azalmaktadır.

Migren atakları olan çocuklarda pembe renkli camları kullandıklarında ağrı şiddeti azaldığını ve daha az sıklıkla ağrı yaşadıklarını biliyoruz. Bu çocuklarda başlangıçta ayda 6 defa migren ağrısı olurken gözlük kullandıktan sonra ayda 2 defaya düşmüştür. Gözlük kullananlarda ayrıca beyin elektrik akımları da düzelmiştir.

Kaynak: www.haberturk.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.