Gözlük Reçetesi Nasıl Okunur?

Gözlük reçetesini tam olarak anlamak ve uygun gözlükleri seçmek için bir göz doktoruna danışmanız önemlidir.

Gözlük Reçetesi Nasıl Okunur?
20 Mayıs 2024 Pazartesi 10:23

Gözlük Reçetesi Nedir Nasıl Okunur? Gözlerim kaç numara? Gözlük reçetesi okuma

Gözlük reçetesini tam olarak anlamak ve uygun gözlükleri seçmek için bir göz doktoruna danışmanız önemlidir. Göz hekiminiz size en uygun gözlükleri belirlemek için reçetenizi dikkatlice değerlendirebilir.

Burada örnek bir göz reçetesi üzerinden göz hekiminizin size yazdığı reçeteyi nasıl okuyacağınızı kısaca öğrenebileceksiniz.

Gözlük reçetesi nedir, nasıl okunur?

Gözlük reçetesi, bir göz doktoru tarafından gözleriniz inceledikten sonra verilen ve gözlük numaralarını içeren bir belgedir. Gözlük reçetenizde göz kırma kusurunuzu ifade eden genellikle birkaç terim ve kısaltma bulunur. İşte tipik bir gözlük reçetesinde bulunan temel bileşenler ve nasıl okunacağına dair bir kılavuz:

  • OD (Right Eye - Sağ Göz) ve OS (Left Eye - Sol Göz): Birçok reçetede sağ göz için OD (oculus dexter) ve sol göz için OS (oculus sinister) kısaltmaları kullanılır.
  • SF (Sphere - Küresel): Bu, gözlük numarasının miyopi (-) veya hipermetropi (+) olduğunu belirtir. Eğer numara negatifse, kişi miyopidir; pozitifse, hipermetroptur.

  • CYL (Cylinder - Silindir): Astigmatizma için gereken kuvveti ifade eder.
  • Axis (Eksen): Astigmatizmanın düzeltileceği açıyı belirtir.
  • ADD (Addition - Ek Güç): İleri yaş hipermetropi veya bifokal gözlükler için ek gücü belirtir.

Örnek bir gözlük reçetesini şu şekilde okuyabilirsiniz:

OD: -1.50, -0.75 x 180
OS: -2.00, -1.00 x 170
ADD: +1.25

Bu örnekte, sağ gözde miyopi (-1.50), astigmatizma (-0.75 silindir) ve düzeltilecek eksen açısı (180 derece), sol gözde miyopi (-2.00), astigmatizma (-1.00 silindir) ve düzeltilecek eksen açısı (170 derece) olduğunu görüyoruz. Ayrıca, bifokal bir gözlük kullanılacaksa ek güç (+1.25) de belirtilmiştir.

Kaynak: www.firtinahaber.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.