Gözlük Camı Neden Önemli?

Gözünüz önemlidir, o zaman gözlük camınız da sıradan olmamalıdır.

Gözlük Camı Neden Önemli?
19 Şubat 2020 Çarşamba 14:42

Dr. Selim Hüsrevoğlu

GÖZLÜK CAMI ÖNEMLİ

Bankacısınız. Veya gün boyu bilgisayar başındasınız. Veya göz uğraşısı çok olan bir iştesiniz ve gözlük kullanıyorsunuz.

Sıradan bir gözlük camı kullanamazsınız.

Kaliteli bir gözlük camı seçtiniz, bitti mi?

Hayır.

  1. Verteks gözle cam arka arasındaki mesafedir. Numara arttıkça önem kazanır.

  1. Optik merkez önemlidir. Özellikle astigmatta optik merkezde kayma az görme ve gözde yorulma nedenidir.

  1. Pantoskopik açı gözlüğün yüzle açısı olup 7-22 derece arasında değişir. Yaptığınız mesleğe göre ayarlanmalıdır. Plastik gözlüklerde 7 dereceye ayarlıdır, düzeltmek mümkün değildir.

  1. Miyoplarda yakına bakarken miyop numarasının az tutulduğu özel cam kullanılmalıdır. Uzağa bakarken kullanılan miyop camı yakın görmede sıkıntı verir, az görme nedenidir, gözü görme gayretine sokar.

  1. Konverjans: Yakına bakarken yatay göz kasları gözleri içe doğru döndürür. Bu uzun süreli yakın bakışlarda gözleri yorar. Gözler içe dönmeden görüntüyü bakılan noktaya yansıtan gözlük camı kullanarak göz yorulması önlenmelidir. Gün boyu cep telefonuna bakanlarda ve bilgisayar başında olanlar için önemlidir.

  1. 38-40 yaş sonrası gözlük camının odaklama alanı altına eklenen bir özellik yakın gözlüğü kullanmadan uzun süre yakını da gözlüksüz görmenizi sağlar.

  1. Mavi ışık süzme: Sarı nokta hastalığı 60 yaş sonrası körlüğe neden olan ciddi bir hastalıktır. Camınız mutlaka ileride “Sarı nokta hastalığı” olmamanız için antirefle ve mavi ışığı süzen özellikte olmalıdır.

  1. Güneş gözlüğü: Dostunuz güneş, zararlı ışınları da barındırır. Işık kaliteli bir güneş gözlüğü ile süzülerek göze girmelidir. Aksi halde katarakt (perde), yakın görememe ve sarı nokta hastalığı erken gelir.

Gözünüz önemlidir, o zaman gözlük camınız da sıradan olmamalıdır.

DR. SELİM HÜSREVOĞLU

Göz Hastalıkları Uzmanı


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.