Gözleri Bilgisayardan Korumanın 5 Yolu

Bilgisayar ekranı neden gözleri kötü etkiler?

Gözleri Bilgisayardan Korumanın 5 Yolu
25 Aralık 2019 Çarşamba 13:17

Dünya üzerindeki çoğu insan göz sorunlarından şikayetçidir. Doktorlar bu konuda modern teknolojiye suç bulmakta haksız değildir.

Bilgisayar kullanmaktan televizyon ve sinemaya kadar her türlü modern teknolojik ürün gözlerimizin sağlığına tehdit unsuru niteliğindedir.

Bilgisayar temel tehdit unsuru

Göz uzmanları bilgisayar kullanımının göz hastalıklarına neden olan birinci etmen olduğunu vurguluyor. Gözlerde kuruluk, yanma, kızarma ve baş ağrısı göz problemlerinin semptomları arasında sıralanıyor.

Bilgisayar ekranı neden gözleri kötü etkiler?

Gözlerimiz anatomik olarak görüş açısına göre hareket etmeye ve uzaklığa göre küçülmeye-büyümeye hazırlıklıdır. Monitör başında 10 saat geçiren bir kişinin gözleri bu imkanı bulamaz. Gözler tek bir noktaya bakmaktan yorulur.

Gözlerin sağlığını koruyabilmesi için göz kırpmak çok önemlidir. Bilgisayar başında çalışırken gözlerimizi çok nadir kırparız. Bu nedenle gözler kurur. Göz yorgunluğu ve kuruluğunun sebebi budur.

Diğer bir etmen ise bilgisayar ekranındaki görsellerin normal hayattan farklılığıdır.

En iyi ekran olsa dahi gözün doğası gereği alışık olduğu görsellerin yerini tutamaz. Ayrıca ekrandan yayılan radyasyon da gözün çalışma prensibini engelleyici etki gösterir.

Etkilere en aza indirmek için öneriler

1. Doktorların önerdiği ilk tedbir bilgisayar ekranının her saat başında kapatılarak gözlerin 10 dakika dinlendirilmesidir. Örneğin pencereden dışarı bakılarak gözün doğal çalışma düzenine dönmesi sağlanabilir.

2. Ekran çözünürlüğünün iyi olması ve oturma şekliniz de gözler için çok önemlidir. Dik bir pozisyonda, gözlerin monitörle aynı hizada olmasına özen gösterin.

3.Monitörler için kullanılan filtre camlar, gözlere zarar veren UV ışınlarını tutar. Bu ürünlerin kullanımı oldukça faydalıdır.

4. Kontakt lens kullanıyorsanız gözleriniz daha çabuk kuruyacaktır. Bunu engellemek için göz damlaları mevcuttur. Doktor kontrolünde bu tür göz damlalarını kullanabilirsiniz.

5.A, B2, E ve C vitaminleri, kalsiyum gözlerin sağlığı için çok önemlidir. Gözlere iyi gelen besin maddeleri arasında havuç, peynir, balık ve taneli meyveler bulunur. Ayrıca özellikle sonbahar ve kış aylarında taze sıkılmış meyve-sebze suları da tüketilmelidir.

Kaynak: teknolojimix.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.