Göz Nezlesi Konjonktivit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

İnsanların gözlerinde kızarıklık, kaşıntı veya tahriş yaşaması oldukça yaygındır. Eğer siz de benzer belirtiler yaşıyorsanız, muhtemelen göz nezlesi yaşıyorsunuz demektir.

Göz Nezlesi Konjonktivit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
08 Ağustos 2023 Salı 11:00

Göz nezlesi nedenlerini, belirtilerini, tedavisi ve önlem ipuçlarını kontrol ederek erken teşhis ve tedavi için hareket edebilirsiniz.

Öncelikle herhangi bir belirti fark ettiğiniz zaman hiç vakit geçirmeden göz hekiminize görünmeniz gerektiğini unutmayın.

İnsanların gözlerinde kızarıklık, kaşıntı veya tahriş yaşaması oldukça yaygındır. Eğer siz de benzer belirtiler yaşıyorsanız, muhtemelen göz nezlesi yaşıyorsunuz demektir.

Göz nezlesi, her yıl milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir durumdur. Aynı zamanda viral konjonktivit olarak da bilinir ve çeşitli virüslerden kaynaklanır. Bu durumun belirtileri hafif veya şiddetli olabilir ve hatta görme kaybına yol açabilir.

Öncelikle insanların sıkça sorduğu bir soru şudur: Göz nezlesi nedir?

Göz nezlesi, gözleri etkileyen ve genellikle kişiden kişiye kolayca yayılan virüsler tarafından neden olan bir enfeksiyondur. Göz nezlesine neden olan en yaygın virüs türü adenovirüstür.

Göz nezlesinin nedenlerine, belirtilerine, teşhisine ve tedavisine bir göz atalım.

Göz Nezlesi: Nedenler

Sigara dumanı, toz, polen, evcil hayvan tüyü ve kimyasallar gibi alerjenler ve tahriş ediciler genellikle enfeksiyöz olmayan konjonktivite neden olur. Ayrıca, kontak lenslerin uzun süre takılmasından veya düzgün bir şekilde temizlenmemesinden kaynaklanabilir.

Yenidoğanlar da annelerinin klamidya veya gonore gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyona sahip olmaları durumunda doğum sırasında göz nezlesi geçirebilirler. Bu durumda, bebek ciddi komplikasyonları önlemek için acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilir.

Otoimmün bozukluklar ve rozasea ve Kawasaki hastalığı gibi temel sağlık koşulları da kronik konjonktivit vakalarıyla ilişkilendirilmiştir.

Göz Nezlesi Nasıl Tedavi Edilir?

Temel amaç, göz nezlesi belirtilerini yönetmektir ve doktor genellikle ilaçlar ve evde uygulanabilecek yöntemlerin kombinasyonunu reçete eder.

Göz nezlesi aynı zamanda gözleri nemli tutmaya ve kuruluktan kaynaklanan rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olan suni gözyaşları veya göz damlaları kullanılarak tedavi edilir.

Doktorunuz, bakteriyel bir göz enfeksiyonu durumunda antibiyotikli merhem veya damla reçete edebilir.

Şişliği azaltmak ve tahriş olmuş gözleri yatıştırmak için sıcak kompresler kullanabilirsiniz. Temiz bir bez parçasını sıcak suya batırıp sıkın, ardından kapalı gözlerinizin üzerine birkaç dakika boyunca yerleştirin.

Göz Nezlesini Nasıl Önleriz?

  • Ellerinizi düzenli olarak yıkamak gibi iyi hijyen alışkanlıkları sürdürmek önemlidir.
  • Kirli ellerle gözlere dokunmaktan kaçınarak, göz nezlesine neden olabilecek bakteri veya virüslerin yayılmasını engellemek önemlidir.

  • Havluları, makyaj fırçalarını, kontak lensleri veya gözlükleri başkalarıyla paylaşmaktan kaçının.
  • Halka açık yerlerde virüslerin bulaşma riskini azaltmak için yüzeyleri, kapı kollarını ve tezgahları dezenfektan mendillerle temiz tutun.
  • Ofisler veya yatak odaları gibi kapalı alanlarda yeterli havalandırmayı sağlayarak enfeksiyon kapma şansını azaltın.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.