Göz Anjiyosu Nedir? Nasıl Yapılır?

Göz Anjiyosu Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Göz Anjiyosu Nedir? Nasıl Yapılır?
23 Temmuz 2022 Cumartesi 14:07

Göz hastalıklarında sık sık başvurulan göz anjiyosu oldukça kısa bir işlemdir. Hastalıkları tespit etmek için kullanılır ve herhangi bir cerrahi işlem uygulanmaz. Göz anjiyosu gözün dibindeki damarların ve retinanın görüntülendiği bir işlemdir.

Göz Anjiyosu Nedir? Ne İşe Yarar?

Gözün arka kısmında yer alan koroid ve retinanın damar yapısını incelemek, aynı zamanda göz hastalıklarını teşhis etmek için yapılan işleme göz anjiyosu denir. Oldukça basit olan bu işlem yüksek teknolojik cihazlarla ağrısız bir şekilde gerçekleştirilir.

Göz anjiyosu aslında bir tedavi değil tanı yöntemidir. Bu yönteme aşağıdaki belirtileri gösteren hastaların göz hastalıklarını tespit etmek için başvurulur.

  • Göz iltihabı olan kişiler
  • Göz damarlarında kanama ve sızıntı olan kişiler
  • Gözde kitlesi olan kişiler
  • Göz damarlarında tıkanıklık olan kişiler
  • Gözünde sarı lekeler bulunan kişiler
  • Retina damarlarında kusur bulunan kişiler
  • Lazer ile retina tedavisi görecek kişiler

Göz Anjiyosu Nasıl Yapılır?

Göz anjiyosu oldukça kısa bir işlemdir. İşlemde hastaya ilaç ve damla verilir ardından görüntüleme yapılır. Hastaya ilk olarak damar yoluyla ilaç verilir. Bu ilaç flores maddesi içerir ve göz dibindeki damarların görünür hale gelmesini sağlar. Sonraki adımda hastaya göz damlası verilir ve gözün büyümesi sağlanır. İlaç ve damla verildikten sonra hasta görüntüleme cihazına alınır ve göz arkasının filmi çekilir. Çekimde göz dibindeki damarlar rahatça görülür. Damar çatlakları, damar sızıntıları ve koroid damarındaki sorunlar tespit edilir. Bu sayede hastanın gözündeki rahatsızlıklara neyin sebep olduğu tespit edilir.

Göz Anjiyosu Ne Kadar Sürer?

Göz anjiyosu kısa süren bir işlemdir. Anjiyonun uygulanması yaklaşık yarım saat sürer. Fakat uygulama öncesi ve sonrasında hastanın hastanede geçirmesi gereken süre vardır. İşlem öncesi hastanın alerjik reaksiyonları ve sağlık durumu tetkik edilir. İşlem sonrasında hasta, mide bulantısı, baş dönmesi gibi kısa süreli yan etkiler gösterebilir. Aynı zamanda gözlerinde ışığa duyarlılık oluşur. Bu sebeple kısa bir süre dinlenmesi ve işlem öncesinde hastanın 1.5 – 2 saat hiçbir şey yememesi gerekir.

Göz Anjiyosu Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Göz anjiyosundan sonra dikkat edilmesi gerekenler hastanın anjiyoda kullanılan boya maddesine gösterdiği reaksiyona göre değişir. Kimi kişilerde madde alerjiye sebep olur ve pansuman yapılması gerekir. Bu kişilerin anjiyo sonrası göz hassasiyeti daha fazla olur ve daha hassas davranmaları gerekir.

Anjiyoda kullanılan boya maddesine alerjik reaksiyon göstermeyen hastalarda mide bulantısı ve baş dönmesi gibi kısa süreli yan etkiler oluşabilir. Aynı zamanda gözler ışığa duyarlı hale gelir. Bu sebeple hasta birkaç saat içinde geçen bu etkiler için güneş gözlüğü ya da çeşitli koruyucu nesneler kullanabilir.

Bu sayfada yer alan bilgiler sadece kullanıcıları bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kaynak: https://blog.aegon.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.