Farkındalık Kampanyası: “Bir Gözünüz Diyabette Olsun”

Diyabetik hastaların üçte birinde göz hasarı veya retinopati gelişiyor. Erken tanı ve zamanında tedavinin diyabetik kişilerdeki önlenebilir görme kaybı ve körlüğün engellenebileceğini vurgulanıyor.

Farkındalık Kampanyası: “Bir Gözünüz Diyabette Olsun”
13 Kasım 2015 Cuma 15:15


Dünya genelinde 387 milyon kişiyi etkileyen ve 2035’te 592 milyon kişide görüleceği tahmin edilen tip 2 diyabet, dünyanın en önemli sağlık problemlerinden birisi olarak görülüyor. Ayrıca, bozulmuş glukoz toleransı olduğu bilinen ve gelecekte tip 2 diyabet gelişimi için yüksek riskle ilişkilendirilenlerin sayısının da dünya genelinde 316 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye’de 12 yıl ara ile yapılan diyabet görülme sıklığı çalışmalarında 20 yaş üstü bireylerde tip 2 diyabet görülme sıklığının %7,2’den %13,7’ye yükseldiği görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2000-2030 diyabet projeksiyonuna göre Türkiye’de diyabetin artış hızı dünya ve Avrupa genelinin üzerinde seyrediyor.

Tedavi edilen tip 2 diyabetli hastaların yaklaşık %42’si kan şekeri hedeflerine ulaşamıyor, bu da bu hastaları organ ve doku hasarı ve hatta ölüm açısından daha yüksek bir riske maruz bırakıyor. Diyabetli her 12 kişiden 1’inde kontrol edilemeyen kan şekerinden kaynaklanan komplikasyonlardan dolayı görme bozukluğu gelişebiliyor. Diyabetin neden olduğu bu önemli sağlık sorununa dikkat çekmek amacıyla Novartis bu yılki farkındalık kampanyasında “Bir Gözünüz Diyabette Olsun” mesajı ile göz sağlığına odaklanıyor.

Diyabetik Retinopati ve Diyabetik Maküler Ödem’de erken teşhis önemli!

Diyabet kontrol altında tutulmadığında diyabetik retinopatiye yol açabiliyor. Retinada hasara yol açan diyabetik retinopati sırasında herhangi bir zamanda, mikroanevrizmalardan veya zayıflayan kılcallardan sızan kan ve sıvı birikimi diyabetik maküler ödemi oluşturuyor. 20-74 yaş arasında görme kaybının en baş sebebi olan bu hastalığın gelişme riskinin 10 yıllık şeker hastalarında yüzde 15-20, 30 yıllık hastalarda ise yüzde 70-80 civarında olduğu biliniyor.

Özellikle üretken çağdaki insanlarda görüldüğünden hem bireyin kendisi hem de toplum açısından büyük bir yüke neden olan diyabetik maküler ödem, tedavi edilmezse hastaların %50’sinde 2 yıl içinde görme keskinliğinde 10 harf (2 sıra) kayıp ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu 10 harf kayıp hastanın araba kullanmasında, bağımsız hareket etmesinde, yakını görmede (gazete okuma, yemek pişirme) çok büyük zorluklara neden oluyor ve hasta başkalarının yardımına ihtiyaç duyuyor. Kan glukoz düzeylerinin, kan basıncının, serum lipidlerinin, kalp ve böbrek fonksiyonlarının mümkün olduğunca normal tutulması, düzenli egzersiz, sigaradan uzak durma ve sağlıklı bir kiloda kalma ile hastalık ile ilgili risk faktörü değiştirilebiliyor. Hastalıkla ilgili riskin azaltılması ve hastalığın erken safhada tespit edilmesi amacıyla diyabet hastalarının rutin kontrollerine dahil olarak 1 yıllık aralarla göz dibi muayenesi olması büyük önem taşıyor.

Novartis Türkiye, Dünya Diyabet Günü’nde #BirGözünüzDiyabetteOlsun ve #DiyabetİçinHareketeGeçin etiketleriyle Twitter ve YouTube kanallarında diyabetle ilgili bilgilendirici içerikler paylaşıyor.

Kaynak: ulkehaber.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.