Erol Harbi "Kim Ne İsterse Alsın Ve Nerede İsterse de Satsın"

Yasaları hiçe sayan ve sayıları beş-altı olan firmalar internette kontak lens imparatorlarına dönüştüler...

Erol Harbi "Kim Ne İsterse Alsın Ve Nerede İsterse de Satsın"
26 Aralık 2022 Pazartesi 14:08

Buraya kadar…

Değerli Meslektaşlarım,

20 yıl oluyor neredeyse internetten yasal olmayan online kontak lens satışı ile mücadele ediyorum. Bakıyorum bir arpa boyu yol gidememişim…

Böyle deyince ekip arkadaşlarımdan itirazlar yükseliyor. “O kadar da değil. Bugün Amazon gibi dünya devleri, Trendyol, Hepsiburada, Sahibinden gibi majör alışveriş siteleri kontak lens satmıyorsa, Opak Lens’in ve şahsen Erol Harbi’nin yazdığı yazılar nedeniyledir,” diyorlar…

Evet, böyle bakınca yüzde yüz boşa kürek çekmemiş olduğumuzu da görüyorum ama bu yeterli mi? Değil. Hatta yasaları dikkate alan yerel bağımsız optikleri önlediğimiz için, yasaları hiçe sayan ve sayıları beş-altı olan firmalar onların yokluğunda internette kontak lens imparatorlarına dönüştüler...

Ve o firmalara kimse dokunmadı veya dokunamadı. Caydırıcı ceza kesilmediği gibi, kesilen ufak cezalar da uygulamaya konmadı. İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası yöneticileri ve Ankara Ticaret Odası Meslek Komitesi dışında hiçbir destek gelmedi. Hatta bazı dernekçiler ve kooperatifçiler de göstermelik olarak karşı olduklarını dile getirirken, arka tarafta bunlara destek bile verdiler.

Evet belki ben de istediğim sonucu alamadım, internette kontak lens satışının sona ermesini sağlayamadım ama bugün göğsümü gere gere bu konuda mücadele verdiğimi söyleyebilirim.

Bu konuda sektöre bilgi vermek için onlarca değil yüzü aşkın yazı yazdım, videolar çektim. Devletin birçok kurumuna şikayet yazıları gönderdim, avukatlar kanalıyla başvurularda bulundum, mahkemelerle uğraştım. Hem emek verdim, hem zaman harcadım, hem de şirketimizin kaynaklarını bu yönde kullandım.

Yetmedi, 2018 yılında farkındalık yaratabilmek adına İstanbul’dan Ankara’ya yürüdüm. O sırada şirket ekibimiz beni destekleyen optik mağazalardan 7400 imza topladı, bu imzaları Sağlık Bakanlığı’na bizzat sundum.

Bu konuda duruşumu her zaman belli ettim. 20 yıla yakındır, sırf optiklerin elini kuvvetlendirmek için kendi kontak lens markamızı yabancı zincir mağazalara vermedik, internetten satışını yapan optikleri hemen engelledik. Diğer tedarikçiler interneti ürünleriyle donatırken biz “hayır” dedik... Bu arada geçmiş yıllarda internetten satış yapan ve bizim şikayetimiz ile lens satış sitesini kapatan, dürüst ticaret yapan bu optiklerden de sizlerin huzurunda özür dilemek istiyorum.

(Ben Sağlık Bakanlığı kurumlarına güvenmiştim, hakkınızı helal edin.)

Şimdi bakıyorum, kimsenin bir diğerini düşündüğü yok ve bir arpa boyu yol kat edememişiz. Tedarikçi ürününü satmaya bakıyor. Sosyal medyada okuyorum, Gözlükçü-Optisyenler yazıyor “ürünü bulamıyorum, internetten satın alıp müşterime satıyorum” diyor… Sebebi ise Tedarikçi ürünü toptancıya, optiklere vermiyor, internet sitelerine kıyamet gibi mal yığıyor. Mahkemeye, bakanlığa ve çeşitli kurumlara şikayet ediyoruz ama nafile. Rekabet Kurumu’na şikayet ediyoruz, hiçbir sonuç çıkmıyor. İnternetten lens satışı o kadar büyüdü ki rakamları hayal bile edemezsiniz. (2022 cirosu 250 milyon TL…)

Yetkililer ne yapıyor? Kesilen cezaları bile işleme koymuyor. Şimdiye kadar en az 4 tane kurum başkanı değişti ve hepsi de aynı sözü verdi ama maalesef sözlerini tutmadılar, internet sitelerini kapatmadılar. “Haksız kazanç” dedik, “kul hakkı” dedik, “hırsızlıkla eş anlama gelir” dedik, ama dinlemediler. Açıkçası, bazı ikiyüzlü sektör yöneticilerine, bazı optiklere ve bazı kurum yöneticilerine artık inancım kalmadı.

Bundan sonra;

1) Sektörün ne jandarmasıyım, ne de polisi! Artık takibi bırakıyorum. Kim ne isterse alsın ve nerede isterse de satsın.

2) Şikayet ettik diye, bize ürün tedariği yapmayan, yıllarca internetten satış yapan firmaları destekleyen ve mahkemelik olduğumuz bu iki yabancı lens üreticisi firmayı da, sırf optiğe fayda olsun diye kataloğumuz da tutuyorduk, optik iş yapsın diye kendi kaynaklarımızı yorarak temin ediyorduk. Bundan sonra o markaları kataloğa koymak yok!

3) Yabancı sermayeli perakende zincir mağazalardan şikayet eden ama onların şirketlerinden cam almaya devam edip destek veren, hiçbir ideolojisi olmayan optiklerle de 2022 de olduğu gibi 2023 yılında da çalışmayacağız.

İnanın bu mücadelenin stresi ömür törpüsü. Harcadığım emeği, zamanı, parası da cabası. Enerjimizi ve kaynaklarımızı bizi anlayabilen optiklere ve meslektaşlarıma yönlendireceğim, kafam da rahat olacak…

Yeni yılın ülkemize ve tüm dünyaya sağlık, barış ve huzur getirmesi dileklerimle…

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens

Akay Optik

Cihan Medikal

Optik Gazete

Harbi Optik


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fevzi Gökdemir - 1 yıl önce
Erol bey yazınızı üzülerek okudum inanın
İçim acıdı tüm emeklerinizi yakından izledim
Umarım bizleri bırakamazsınız sizden başkası uğraşmaz bunlarla.. Sağolun var olun.
Saygılarımla. Fevzi Gökdemir Optik10 BODRUM
Avatar
Akşit şenol - 1 yıl önce
Hayır erol pes etmek yok bir tek sen varsın mücadele eden
Avatar
Murat Ünal - 1 yıl önce
Erol bey'in hakkı çoktur. Fakat şunu belirtmek isterim bu hak arama meselesi kısmen sizin hakkınız (çünkü internette satılan lensler sizinde şirket cirolarının düşmesine sebep olmakla birlikte) ama bizim bir Gözlükçüler odamızın ( her yıl dünya aidat ödediğimiz) unutmayalım niye gözlükçüleri organize edemediğini anlayamıyorum. ekmek isteyende yok su isteyende bizim hakkımızı savunsunlar yeter diyoruz.Gerekirse sizin yaptığınız gibi ankaraya kadar yürürüzde ama yeterki birlik olmanın önderliğini yapsınlar. Birde Erol beye tavsiyemdir elinde elegance comfort gibi bir ürün varki ben beğenirim bu ürünü niye rakabet edecek bir fiyata düşürüpte önünü açmıyor x markaları tavsiye edeceğimize bu ürünü tavsiye edelim inanın sizde bizde bu işten karlı çıkarız tekrar emekleriniz için teşekkürler saygılar.
Avatar
Senol - 1 yıl önce
Malesef şuan trendyolda bile lens satılıyor aslında
Avatar
Çağlar görgün - 1 yıl önce
Sizi sonuna kadar destekliyorum. Ne yapılması gerekiyorsa daima yanınızda olmaya da devam edecek.