Camdan Daha Dayanıklı Saydam Ahşap Geliştirildi

Camdan daha güçlü ve daha yalıtkan

Camdan Daha Dayanıklı Saydam Ahşap Geliştirildi
18 Mayıs 2016 Çarşamba 09:32

University of Maryland‘deki bilim insanları bir ahşap parçası üzerindeki çalışmaları sonucu saydam hale gelmiş bir ahşap elde etti. Camdan daha güçlü ve ondan daha yalıtkan özellikteki saydam maddenin, halihazırda cam kullanılan ürünlerde camın yerine geçebileceği ifade ediliyor.

Liangbing Hu‘nun liderliğini yaptığı ekip tarafından iki aşamalı bir yöntemle saydam hale getirilen ahşap parçası, ilk etapta sodyum hidroksit ve diğer birtakım kimyasallarla birlikte kaynatıyor. Bu işlem ahşaba rengini veren molekülü kaybederek saydamlaşmasına sebep oluyor. İkinci aşamada ise ahşabı dört kat daha güçlü yapan başka bir maddenin içinde bekletiyor. Tüm bu çalışmaların sonunda, camdan daha az yalıtkan ve daha dayanıklı; plastiğe oranla geri dönüştürülebilirliği daha yüksek nitelikte bir madde ortaya çıkıyor. Sınırlı boyutlarda olmasına dair sıkıntılar aşıldığı zaman saydam ahşabın camın yerini alarak bina, pencere veya normalde cam ya da plastik kullanılan optik ve görüntüleme sektöründe kullanılabileceği ifade ediliyor.

Kaynak: log.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.