Aynı Renkleri Farklı mı Görüyoruz?

Renklerin algılanmasının öznel olabilme ihtimali var mıdır?

Aynı Renkleri Farklı mı Görüyoruz?
25 Haziran 2016 Cumartesi 10:14

Görme eylemi nasıl gerçekleşir?

Bilgi, beyinde nasıl işlenir? Peki, baktığımız şeyler birebir aynı olmasına rağmen, farklı şekillerde algılamamıza sebep olan nedir?

Gelin, buna bakalım…


Işık, gözdeki ağ tabakaya ulaştığında o bölgedeki hücreler uyarılır ve beynin arka taraflarındaki görme merkezine sinyaller gönderilir. Görme merkezi, birbiriyle bağlantı halinde olan milyarlarca sinir hücresinin oluşturduğu yapılardan biridir ve buradaki sayısız hücre, hem birbirleriyle hem de beynin diğer bölümleriyle elektriksel etkileşim halinde bulunur. Göz sinirlerinden gelen uyaranlar, bu bölümü aktive edince buradaki hücreler hemen birbirlerine yeni uyaranlar gönderir ve görme eylemi sonucunda algılamaya başlarız.



Peki, bu farklılığı yaratan gözümüz mü yoksa zihnimiz mi?

Renklerin algılanmasının öznel olabilme ihtimali var mıdır?
Her birimiz aynı rengi, farklı şekillerde yani kendimize özel olarak algılayabilir miyiz?
Aslında bu durum pek çok parametreye birden bağlı. Psikolojik durumdan tutun da göz içindeki bağlantı sayısına kadar pek çok değişken var.
Fakat, olaya teknik olarak bakacak ve konuyu bir sona bağlayacak olursak;
Nesneler, ışıkları frekans ve dalgalarına göre yansıtır. Renk denen şey ise bu nedenle, renk körlüğü gibi istisnalar hariçinde tüm insanlar için aynıdır.
Birçok canlının gözünden renkler farklı görülebilir fakat. Bunun nedeni ise diğer canlıların gözlerinin frekans ve dalgalara daha fazla yada daha az duyarlı olabilmesidir.


Kaynak: onedio.com





İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.