Apple Vision Pro Optic ID Sizi Gözünüzden Tanıyacak

Apple'ın Vision Pro başlığı, kullanıcıların göz irislerini kullanan bir güvenlik seçeneği sunacak. Optic ID adı verilen bu özellik nasıl çalışacak?

Apple Vision Pro Optic ID Sizi Gözünüzden Tanıyacak
08 Haziran 2023 Perşembe 10:04

Apple'ın Vision Pro başlığı, kullanıcıların göz irislerini kullanan bir güvenlik seçeneği sunacak.

Optic ID adı verilen bu özellik nasıl çalışacak?

Önce Touch ID geldi, sonra Face ID... Ve şimdi Apple, biyometrik güvenlik için yeni bir sistemi daha hayata geçiriyor: Optic ID...

Apple’ın Vision Pro başlığı, kullanıcıların gözlerini kullanarak şirketin ürünlerinde yeni bir güvenlik yaklaşımı sunacak. Karma gerçeklik cihazı, daha önce söylentilerde de duyulan bir Optik Kimlik sistemi Optic ID'yi kullanarak irislerinizi görünmez LED ışık pozlamalarıyla inceleyecek ve oturumunuzu açmak için kayıtlı göz verilerinizle karşılaştıracak. Bu verileri parolanız olarak kullanmanız ve App Store’da veya Apple Pay’i kullanarak alışveriş yapmak için kullanmanız mümkün olacak.

Şirket, göz verilerinizin başlığın Secure Enclave sisteminde şifrelendiğini ve izole edildiğini de vurguluyor. Bu veriler, cihazdan asla ayrılmayacak ve uygulamalar tarafından kullanılamayacak. Face ID ve Touch ID’de olduğu gibi, gerçek görüntüler veya davetsiz misafirlerin ham bilgileri kötüye kullanma yolları olmayacak.

Optic ID, Vision Pro başlıktaki diğer gizlilik korumalarına ek olarak sunuluyor. Apple veya başka biri göz izleme verilerine erişemeyecek. Kamera ve sensör verileri sistem düzeyinde işlendiği için, uygulamalar yalnızca mekansal işlevsellik sağlamak için çevrenizi inceleyemeyecek. Fotoğraf ve video çekiyorsanız, çevrenizdeki insanları uyarmak için görsel bir gösterge bulunacak.

İris taraması yeni bir güvenlik konsepti değil. Örneğin Samsung, sonradan geri çekilmek zorunda kalan Galaxy Note 7 ile iris oturum açma özelliğini tanıtmıştı. Yine de, bu giriş seçeneğinin başlıklar için nispeten yeni bir fikir olduğunu söyleyebiliriz ve başlığınızı veya belirli bir uygulamayı kullanmaya başlamak için gerçek veya sanal bir klavye ile uğraşmak istemiyorsanız bu seçeneğin oldukça kullanışlı olacağı rahatlıkla tahmin edilebilir.

Vision Pro’yu, karma gerçeklikte saatler geçirebileceğiniz bir “uzaysal bilgi işlem” platformunun başlangıcı olarak gören Apple için bu rahatlık çok önemli ve Optic ID gibi kolaylıklar bu platformu daha çekici hale getirebilir.

Kaynak: www.chip.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.