Anti-refle Kaplamalı Camlardaki Yansımalar Neden Kaynaklanmaktadır?

Gözlük camlarından kaynaklanıp kullanıcıları rahatsız eden yansımalar 5 farklı şekilde oluşur.

Anti-refle Kaplamalı Camlardaki Yansımalar Neden Kaynaklanmaktadır?
31 Mart 2022 Perşembe 14:10

Anti-refle Kaplamalı Camlardaki Yansımalar Neden Kaynaklanmaktadır?

Gözlük camlarından kaynaklanıp kullanıcıları rahatsız eden yansımalar 5 farklı şekilde oluşur. Bu yansımalar Oftalmik optik literatüründe “Ghost Images” yani “Hayalet Görüntü” olarak bilinir. A.R. kaplama ile bu görüntülerin rahatsız ediciliği belirgin oranda azaltılmaktadır.

Cam numaralarının +0.50 ile -1.00 arasında olduğu durumlarda oluşan “Hayalet Görüntü” en etkili olandır. Karşıdan gelen arabanın farlarına ek olarak, konveks bir ayna gibi hareket eden cam yüzeyleri, üzerlerine gelen ışığı yansıtarak, camın diyoptrisine bağlı olarak kişinin önünde farların %1-1.5 parlaklığında zahiri bir görüntü oluşturur. Diğer 4 yansıma tipinin rahatsız ediciliği camın bombesine veya çerçevenin duruşuna müdahale edilerek azaltılabildiği halde yukarıda söz edilen yansıma tipi (Cam numaralarının +0.50 ile -1.00 arasında olduğu durumda) hiçbir şekilde yok edilememektedir. Tek çözüm, iyi bir A.R. kaplama ile yansımanın minimum düzeye düşürülmesidir.

Kaynak: Akay Optik arşiv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.