2023 Yılında Devlet Gözlük İçin Ne Kadar Ödüyor?

Cam ve çerçeve desteğinin miktarı, kişinin sağlık sigortası ve görme durumuna bağlı olarak değişmektedir.

2023 Yılında Devlet Gözlük İçin Ne Kadar Ödüyor?
16 Haziran 2023 Cuma 14:05

2023 Yılında Devlet Gözlük İçin Ne Kadar Ödüyor?

Görme sorunu yaşayan bireylerin daha sağlıklı bir görüşe sahip olabilmeleri ve gündelik yaşantılarını daha rahat devam ettirebilmeleri için devlet tarafından destek sağlanmaktadır. Gözlük camı ve gözlük çerçevesi desteği SGK tarafından belirli kriterleri sağlayan kişilere verilmektedir. Bu nedenle gözlük alacak vatandaşlar tarafından devlet gözlük için ne kadar ödüyor sorusu sıklıkla soruluyor.

Cam ve çerçeve desteğinin miktarı, kişinin sağlık sigortası ve görme durumuna bağlı olarak değişmektedir. Bu sayede görme problemi yaşayan kişiler zorunlu olarak yapmaları gereken harcamaları bir miktar da olsa azaltabilmektedir.

Devlet Gözlük İçin Ne Kadar Ödüyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu altındaki bütün vatandaşlar yapacakları gözlük alışverişi için devlet desteğinden faydalanabilmektedir. Reçeli gözlük satın alacak bireyler, SGK anlaşmalı bir gözlükçüye gittiklerinde destek kapsamında daha az ücret ödemektedirler.

16/03/2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile görme problemi yaşayan vatandaşlar için devlet desteği arttırılmıştır.

SGK gözlük camı ve çerçeve için ne kadar ödüyor:

  • Gözlük camı ve çerçevesi değiştirme süresi 3 yıldan 2 yıla düşürüldü. Önceki senelerde, 3 sene geçmeden değiştirilen gözlükler için devlet herhangi bir destekte bulunmuyordu.
  • Gözlük çerçeveleri için sağlanan destek 37,80 TL‘den %165 zam ile 100 TL‘ye çıkarıldı.
  • Gözlük camı için sağlanan destek 9,15 TL‘den %230 zam ile 30 TL‘ye çıkarıldı.

Devlet Gözlük Desteği Nasıl Alınır?

Reçete ile gözlük satın almak isteyen vatandaşlar belirli koşulları sağladıklarında SGK gözlük hakkından faydalanabiliyor.

Aşağıdaki koşulları sağlamış olanlar SGK gözlük ödemesinden yararlanabilmektedir;

  • Sigortalı olanlar
  • Bağkurlu çalışanlar
  • Emekli Sandığı’na bağlı olanlar
  • Devlet ve/ya özel hastanede muayene olanlar
  • Muayene olunan doktor tarafından kişiye cam ve çerçeve alması için reçete yazılmış olanlar
  • Devlet gözlük desteğinden faydalanabilmek için SGK ile anlaşmalı gözlükçülerden birine gidenler

Yukarıda bahsettiğimiz koşulları taşıyan bireyler satın alacakları gözlük camı ve çerçevesi için devlet desteğinden faydalanabilmektedir.

Devletin satın alacağınız gözlük için desteği yalnızca SGK anlaşmalı gözlükçülerde geçerlidir. Yani, SGK anlaşması olmayan bir gözlükçüden gözlük satın aldığınızda destek ödenmeyecektir.

Devlet Gözlük Camı İçin Ne Kadar Ödeme Yapıyor?

Devletin gözlük camı için bireylere sağlayacağı destek, görme problemi olan hastanın diyoptri değerine göre değişiklik göstermektedir.

Gözlük reçetesine sahip olan hastalara 30 TL’ye kadar devlet desteği sağlanmaktadır. Bu destek, kişinin görme bozukluğu seviyesine göre azalabilmektedir. Kimi bireyler 20-25 TL destek alırken en fazla destek 30 TL olarak ödenmektedir.

Devlet Gözlük Çerçevesi İçin Ne Kadar Ödeme Yapıyor?

Reçeteli gözlük camı alacak vatandaşların gözlük çerçeveleri için de devlet desteği sağlanmaktadır.

Geçtiğimiz yılda 37,80 TL olarak ödenen bu destek 2023 senesinde 100 TL‘ye çıkarılmıştır.

Devlet Gözlüğü Kaç Yılda Bir Karşılıyor?

Devlet gözlüğün ne kadarını karşılıyor öğrendik. Burada bir orandan ziyade direkt olarak ödenen bir destek mevcuttur. Reçeteleri ile SGK anlaşmalı optiklere giden vatandaşlara hem gözlük camları hem de çerçeveleri için destek sağlanmaktadır.

2023 senesinde gözlük camı ve çerçeve değiştirme süresi 3 yıldan 2 yıla düşürüldü. 2 yıllık süre bittiğinde reçete ile yeni alacağınız gözlük için tekrardan devlet desteğinden faydalanabiliyorsunuz.

Bu 2 yıllık süre içerisinde kişi, keyfi olarak değişim yapamıyor. Ancak, bu süre zarfında gözde 0.5 diyoptrilik ilerleme olduğunda 2 yıllık sürenin dolmasını beklemenize gerek kalmıyor. SGK ile anlaşmalı bir gözlükçüye gidip gözlüğünüzü devlet desteğinden faydalanarak değiştirebiliyorsunuz.

ÖNEMLİ NOT: Doktorunuz tarafından verilen reçetenin geçerlilik süresi 10 gündür. Bu süre zarfı içinde SGK anlaşmalı bir gözlükçüye gitmeli ve gözlük satın alma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Aksi takdirde reçeteniz geçersiz sayılacaktır.

Kaynak: www.akademikpersonel.org


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Toprak - 9 ay önce
Çok büyük destek.yarisi geri alsınlar.
Avatar
Ĥüseyin - 8 ay önce
%165 cerceveye%230 cama iyilestirme yapmış cerceve 100 cama 30 tl verecekmiş.Çok sevindim!!Gecin dalganızı bakalım.!!
Avatar
Mehmet özer - 8 ay önce
Bu millet ile DALGAMI geçiyorsunuz. Size söyleyecek sıfat bulamıyorum
Avatar
Mağdur - 8 ay önce
Ben 8 yaşından beri optik kullanıcısının. Maaşım yetmiyor. Devletin verdiği fiyata vida bile yok. Bu nedir artik
Avatar
Cml atik - 8 ay önce
Padişahım çok yaşa.... verdiğiniz destek gozluk için toplamda 130 tl bir gozluk cercevesi ve cam 1500 tl den başlıyor ve bu alacağımız cam derecesine ve kalitesine göre artış gosteriyo emekli biri bunu nasıl alacak dalgamı geçiyorsunuz bu millletlee
Avatar
Yılmaz Güney - 8 ay önce
İşportada bile 200 lira
Avatar
Ayten çakır - 6 ay önce
Gerçekten çok saçma bana gözlük ver para burada çok saçma gözlükçüler kazanıyor bana gözlük verirsin üzerine Ben katarım beğenmezsem çok fahiş fiyatlar yetkililer bunu yeniden gözden geçirmeli diye düşünüyorum
Avatar
C en vo - 6 ay önce
Dün bir gözlüğe 4.500 lira d edilermecbur alındı hiç biseyden habersiz böle ismi olur diye düşünüyordum ki bu destek dediniz şeyi gördüm
Siz bunu yanlış yazmadiysaniz desteğe ihtiyacınız var bu daha çok gaz vermek gbi olmuş bizim insanımız gururludur başkasının aldığı gözlüğü takmaz hem siz lafinida yaparsiziz gözlük aldık diye o dengesizlik var sizde.