Sadece cildinizi değil göz sağlığınızı da koruyun.

Direkt ve yansıyan güneş ışınları, yaz aylarında göz sağlığını tehdit ediyor.

Sadece cildinizi değil göz sağlığınızı da koruyun.
13 Haziran 2016 Pazartesi 12:34

Güneşin hissedildiği bugünlerde sadece cildinizi değil göz sağlığınızı da koruyun. Uzmanlar, gözünüzün yüksek oranda ve uzun süreli ultraviyole ışınlarına maruz kalması halinde zararlı etkilerin olabileceğine dikkat çekiyor

Direkt ve yansıyan güneş ışınları, yaz aylarında göz sağlığını tehdit ediyor. Ultraviyole radyasyon, güneş ışınlarının yüzde 5'ini oluşturmasına rağmen göz sağlığı için büyük tehlike barındırıyor. Göz, yapısındaki belli özellikler ultraviyole ışınlarına karşı belli oranda koruma sağlıyor.

DİREKT MARUZ KALMAYIN
Göze ulaşan ultraviyole ışınlarına yüksek oranda ve uzun süreli maruz kalma durumunda klinik etkilerden, kaşınma, batma sonrası astigmata kadar ilerleyen göz bozuklukları görülebiliyor. Ultraviyole ışınlar vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi göz kapaklarını kaplayan deride veya göz kapaklarının iç ve gözlerin beyaz tabakasında kanser oluşumu, ciltteki güneş yanığının korneadaki karşılığı olan ağrılı kar körlüğüne ve kornea yüzeyinde bozulmaya sebep olabiliyor. Bu konuda uzmanlar uyarıyor; güneş gözlüğünüzün ultraviyole ışınlara karşı koruma filtresi olmalı ve gözünüzün çevresini tamamen kaplamalı. Göz sağlığı açısından en azından 10.00 ile 14.00 saatleri arasında güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor. Açık renk gözler güneşe karşı daha hassas olduğu da biliniyor. Güneş gözlüğü göz sağlığınızı direkt olarak etkileyen bir sağlık gereci olduğundan güvenilir optik mağazalarından standartlara uygun sertifikalı gözlükleri tercih etmek gerekiyor. Güneş gözlüğü kullanımı çocuklarda ve yaşlılarda özellikle önem taşıyor. Uzmanlara göre iki yaşından büyük her çocuk güneş gözlüğü kullanmalı. Bunun için mutlaka ultraviyole koruması olan polarize camlar tercih edilmeli. Çocukların göz sağlığını korumak için çocuklara uygun tasarlanan güneş gözlüklerinden kullanılması onların göz sağlığı açısından önem taşıyor. Anne-babalar çocukları için tasarlanan arkadan bantlı ve suda batmayan modelleri tercih edebilir. Çocuklar için gözlük seçerken onların rahat kullanabileceği esnek modelleri seçmek faydalı olacaktır. Metal çerçeveli gözlüklerin kullanımı zor olduğundan çocuklar için önerilmiyor. 

Kaynak: sabah.com.tr

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.