Göz bozukluğu anneden mi geçiyor babadan mı?

Ailede göz bozukluğu olan çocuklarda kırma kusuru daha yaygın.

Göz bozukluğu anneden mi geçiyor babadan mı?
05 Ağustos 2014 Salı 08:03

Sağlık Bakanlığı'nın ilkokul birinci sınıf öğrencileri arasında yaptığı araştırma, gözü bozuk aile bireyi bulunan çocukların aynı sorunla karşı karşıya kalma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi.

 

Annesinde kırma kusuru bulunan çocuklarda aynı soruna sahip olma sıklığı yüzde 16, annesinde bu kusur bulunmayan öğrencilerde ise oran yüzde 11,2 bulundu. Kardeşlerinden herhangi birinde görme bozukluğu olmayan öğrencilerde kırma kusuru sıklığı yüzde 11,3, kardeşlerinden herhangi birinde görme bozukluğu olan öğrencilerde ise bu oran yüzde 19 saptandı.

 

Sağlık Bakanlığı, Ankara'da 9 ilçede, 15'i devlet 3'ü özel olmak üzere 18 ilkokulda bin 513 ilkokul 1. sınıf öğrencisi üzerinde gözde kırma kusurları sıklığının tespit edilmesi için araştırma yaptı. Araştırmaya katılan öğrencilere göz muayenesi yapıldı.

 

Göz muayenesi yapılan öğrencilerin yüzde 87,8'inde kırma kusuruna rastlanmazken, yüzde 12,2'sinde en az bir kırma kusuru bulundu. Muayene edilen erkek çocukların yüzde 11,4'ünde, kız çocukların da yüzde 13'ünde kırma kusuru tespit edildi.

 

Araştırmada, muayene edilen çocukların kardeşlerinin yüzde 84,2'sinde kırma kusuru bulunmadı. Kırma kusuru bulunan kardeşlerin yüzde 42,3'ünün miyop olduğu saptandı.

 

Annelerinin yüzde 26,7'si, babalarının yüzde 23,4'ü kendisinde de kırma kusuru olduğunu, annelerin yüzde 16,7'si, babaların 17,9'u gözlük kullandığını belirtti.

 

Kardeşlerden yüzde 84,2'sinin herhangi birinde kırma kusuru olmadığı, buna karşılık yüzde 15,8'inde ise bulunduğu kaydedildi.

 

Annesinde kırma kusuru bulunan çocuklarda aynı soruna sahip olma sıklığı yüzde 16, annesinde bu kusur bulunmayan öğrencilerde ise oran yüzde 11,2 bulundu.

 

Kardeşlerinden herhangi birinde görme bozukluğu olmayan öğrencilerde kırma kusuru sıklığı yüzde 11,3, kardeşlerinden herhangi birinde görme bozukluğu olan öğrencilerde ise bu oran yüzde 19 saptandı.

 

Velilerin yüzde 77,7'si öğrenciyi okul öncesinde göz muayenesine götürdüğünü ifade ederken, öğrencilerin son bir yılda görme bozukluğu nedeniyle muayene yapılma sıklığı yüzde 11,3 bulundu.

 

Öğrencilerden okul öncesi göz muayenesi olanların yüzde 9,8'inde, olmayanların yüzde 20,6'sında, son 1 yılda göz muayenesi yaptırılan çocukların yüzde 33,4'ünde, götürülmeyenlerin de yüzde 9,6'sında kırma kusuru tespit edildi.

 

Çocuğun kilosu göz bozukluğuna işaret ediyor

 

Araştırmada ayrıca, vücut ağırlığı 20-24 kilogram aralığındaki öğrencilerin yüzde 13,5'inde kırma kusuru saptandı.

Araştırmanın sonuç bölümünde, annesi ve kardeşinde kırma kusuru olan öğrencilerde bu sorunun görülme sıklığının daha yüksek olduğu bildirildi.

 

Sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde ise yüzde 12,2 olan tüm kırma kusuru sıklığının diğer çalışmalara göre düşük saptandığı ifade edilerek, başka il ve bölgelerde genişleterek yapılacak bir tarama çalışması ve bazı basit parametrelerin, anket yerine boy, kilo gibi daha objektif yöntemlerle ölçülmesinin, ilişkili faktörlerin daha sağlıklı değerlendirilmesini sağlayacağı belirtildi.

 

Kaynak : saglikaktuel.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.