Göz Bebeği Büyümesi Nedenleri...

Göz bebeği; bilinenin aksine, aslında sadece bir çukurdan oluşmaktadır. Göz bebeği, bazı durumlarda küçülürken bazı durumlarda ise büyümektedir.

Göz Bebeği Büyümesi Nedenleri...
20 Mart 2015 Cuma 11:14

Göz bebeğinin küçülmesi veya büyümesinin çeşitli nedenleri vardır ve bu nedenler ortama ve kişiye bağlı olarak değişmektedir.

Göz bebeği, ortamdaki ışık miktarına göre küçülüp büyüyerek giren ışığın şiddetini ayarlar. Örnek vermek gerekirse; ışığın az olduğu bir ortamda göz bebeği büyüyerek göze daha fazla ışık girmesini sağlar.

Işığın şiddetinin arttığı ortamlarda göz bebeğinin küçülmesinin nedeni ise, göze daha az ışık girmesini sağlamaktır. Göz bebeğinin büyümesi ya da küçülmesi çok kısa sürede gerçekleşen bir reflekstir.

Göz bebeğinin büyümesinin başka bir nedeni ise uzaktaki bir objeye bakıyor olmamızdır. Uzaktaki bir objeye baktığımızda, göz bebeği onu daha iyi görebilmek için büyür. Bu olay, fotoğraf makinelerinin zoom yaparken ve fotoğrafı netleştirirken objektif lenslerindeki değişimlere benzetilebilir.

Bunların dışında kalan diğer bir neden ise kişinin duygu durumudur. Göz bebeği, kişideki ani duygu değişikliklerine tepki olarak büyüyüp küçülebilir. Kişi heyecanlandığı zaman göz bebeği normalin 3-4 katı kadar büyüyebilmektedir. Poker oyuncularının genellikle koyu renk gözlük takmalarının nedeni de bu tepkileri belli etmemek içindir.

Eğer kişinin göz bebeği sürekli büyüyorsa ya da bir göz bebeği diğerine göre daha fazla büyüyorsa, bu bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Böyle durumlarda bir doktora danışmak faydalı olacaktır.

 

Kaynak:nasilkolay.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yaren Akın - 5 yıl önce
Benim gözbebegim buyuyor sıklıkla mesela bu sabah kalktigimda baya buyumustu ama heyecanli değildim ve 2-3 saat oldu hala buyuk kuculmedi ne yapmalıyım
Avatar
Öykü - 5 yıl önce
Beenim kocaman oluyor
Avatar
Nazar - 5 yıl önce
Sabah kalktığımda üzerimde bir yorgunluk vardı ve göz bebeğin aniden büyüyüp küçülüyordu ne yapmalıyım
Avatar
Kenan - 4 yıl önce
Çok fazla büyüyor çocugumun göz bebegi aynı ışık ortamda diger çocugumun göz bebegini normal olmasina ragmen digeri çok büyük neden olabilir çocugum bu arada serabrelparsi hastası
Avatar
Büşra - 4 yıl önce
VAllahi çok yardım cı oldun saol
Avatar
öznur akyüz - 4 yıl önce
benim goz bebegim dogustan buyukmus ve lazer amelyat olamiyormusum dogrumudur acaba
Avatar
Aslı - 4 yıl önce
Göz bebeğim çok büyük birkaç gündür.sakinim aslinda neden geçmiyor anlamadım
Avatar
Ankara sevgi - 4 yıl önce
Acil yoruma cevap bekliyorum yayalak hastanin göz bebegi buyumusne nasl bi uyari