Dışarıda Oynayan Çocukların Gözleri Daha Sağlıklı

Her gün 40 dakika dışarıda oynamak çocukların göz sağlığını koruyor.

Dışarıda Oynayan Çocukların Gözleri Daha Sağlıklı
05 Ocak 2016 Salı 11:06

 Çin’de yapılan bir araştırma, çocukların her gün 40 dakika dışarıda oynamasının, dünya genelinde miyopluğun artmasını engelleyebileceğine işaret ediyor. Araştırma kapsamında altı okulda bu strateji denendi ve olumlu sonuçlar alındı. Sonuçları tıp dergisi Jama’da yayımlanan araştırma, çocukların okuma gibi yakına bakmayı gerektiren aktiviteleri, uzağa bakılan etkinliklerle dengelemesi gerektiği teorisini destekliyor.

Uzmanlar, miyopluğun çok yaygın olmasına rağmen sebebinin henüz bilinmediğini söylüyor. Avrupa ve Amerika kıtasında miyopluk oranı yüzde 30-40 arasında değişiyor. Uzmanlar, Türkiye’de bu konuda bir istatistik olmamasına karşın, miyopluk oranının yüzde 25’ten az olmadığının tahmin edildiğini söylüyor. Miyoplukta, göz normal şekilde odaklanamıyor ve uzaktaki nesneler bulanık görünüyor.


Çevresel faktörler

Miyopluk kalıtsal bir hastalık olmasına rağmen bilgisayar başında çok zaman geçirmek ve çok kitap okumak gibi çevresel faktörlerle de ilişkilendiriliyor. Araştırmacılar, bu kapsamda insanların erken yaşlarındaki çevresel faktörlerin değiştirilmesiyle miyopluğun önüne geçilip geçilemeyeceği sorusuna yanıt aradı. Dr. Mingguang He başkanlığındaki ekip, 3 yıl süren araştırmayı 12 ilkokulda yaptı.

Altı ilkokulda müfredata her gün 40 dakika zorunlu oyun konuldu. Diğer altı okulda normal program uygulandı. Ayrıca çocuklar ve ebeveynlerinden hafta sonundaki oyun zamanlarının kaydını tutmaları istendi. Bunu iki grup da yaptı. Bunun ardından çocukların gözleri muayene edildi.

Okula kayıt olurken çocukların yüzde 2’sinden daha azının miyopluğu vardı. Zaman içinde oyun oynayan ilk gruptaki 853 çocuktan 259’unda (yüzde 30), oyun oynamayan ikinci gruptaki 726 çocuktan 287’sinde (yüzde 40) miyop görüldü. Araştırmacılar, aradaki farkın çok büyük olmasına rağmen aile faktörlerinin de dikkate alındığında çok önemli olduğunu söylüyor.

Kaynak: BBC, medikalakademi.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.