Tıbbi Cihazlara Sıkı Takip Geliyor

Sağlık Bakanlığı TİTCK Kurumu İlaçta olduğu gibi; Tıbbi cihaz ve Kozmetik ürünlerde de Ürün takip sistemi Başlatacak...

Tıbbi Cihazlara Sıkı Takip Geliyor
13 Nisan 2015 Pazartesi 14:40

Şu anda uygulanan İlaç Takip Sistemi Projesi ile piyasada bulunan tüm ilaçların, kutu bazında bir takip numarası ile kayıt altına alınarak üretimden tüketilinceye kadar her aşamada takibi sağlanmaktadır. İlacın üretim ya da ithalatından hastaya ulaşmasına kadar ilaçla ilgili tüm hareketler sistem tarafından kayıt altına alınmaktadır. Sistem, her kutu ilacı gittiği her noktadan bildirim alarak, ilacı tüm yaşam döngüsü boyunca izlemeyi gerçekleştirmektedir.

SB TİTCK, İlaçta olduğu gibi, Kozmetik ürünler ve Tıbbi cihazlar içinde ürün takip sistemini başlatmak için çalışmalar yapıyor. 2016 üreticiler, 2017 den itibaren perakendeciler dâhil bütün paydaşlar ürün takip sistemine dâhil edilecektir.

ÜTS Projesi ile

Amaç: Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünlerin tekil bazlı takibi ile; ithal edilen ürünlerin gümrükten geçişinden itibaren, son kullanıcıya kadar tüm süreçlerin takip edilmesi yurt içinde üretilen ürünlerin piyasaya arzından itibaren, son kullanıcıya kadar tüm süreçlerin takip edilmesi ihraç edilen ürünlerin sayısal verilerinin tutulması

ÜTS ile Kurum tarafından hedeflenen;

Hasta güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak, Tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin izlenebilirliğini sağlamak, Denetim hizmetlerinin sağlıklı ve etkili şekilde yürütülmesini sağlayacak bir altyapı oluşturmak, Tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı İdare'nin hızlı önlem almasını sağlayacak bir altyapı oluşturmak. Tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin takibinin yapılması ile kayıt dışı ekonominin önlenmesine katkıda bulunmak için kullanılacak ve ülkemizde üretilen veya ithal edilen tüm tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin üretim bandından, satılıp kullanıldığı yere ve hastaya kadar takip edilebilmesi için altyapı sağlayacak bir sistemin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Dolayısıyla hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseselerinde satışına izin verilen gözlük çerçevesi, gözlük camı, kozmetik ve numaralı kontak lenslerde ilaç ve tedavi kapsamında tıbbi cihaz oldukları için bu kapsamda değerlendirilecektir.

Ürün takibi sisteminin 2017 de tamnamen hayata geçmesi ile birlikte yetkisiz kişilerin internet üzerinden e- ticaret yolu ile satışları, medikal hekim satışları ,kaçak sahte taklit optik ürünlerin satışı ve kullanımı en aza indirilecektir.

Taylan KÜÇÜKER
Ecz Gözlükçü
Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu
Yönetim Kurulu Üyesi

 

 

 

pdf icon 

Ürün takip sistemi projesi

 

 

 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.