Kontak Lensle Denize veya Havuza Girilir mi?

Kontak Lens Hakkında Merak Edilenler...

Kontak Lensle Denize veya Havuza Girilir mi?
14 Temmuz 2017 Cuma 10:48

Bir kontak lens kullanıcısı olarak ilk yaz sezonunun güneşini göstermesiyle lensle denize veya havuza girilir mi? sorusunun aklınızda yankılanacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle kontak lens hakkında merak edilenler köşesinde özellikle bu soruya yanıt vermemiz gerektiğini düşündük. Tüm yazın kendini gösterdiği, insanların deniz ve havuzlara akın ettiğinde kafasındaki düşünce baloncuğunda lensle yüzmek kelimesi beliriveriyor değil mi?

Tamam, dışardan bakılınca pratik olarak kontak lenslerinizle yüzmek, denize veya havuza girmek risksiz görünüyor olabilir. Oysa kontak lenslerinizle yüzdüğünüzde gözlerinizi ne kadar ciddi sorunların beklediği hakkında muhtemelen hiçbir fikriniz yoktur. Deniz, havuz, göl veya diğer su birikintileri olması fark etmez. Kontak lenslerinizle ne yazık ki bu tür aksiyonlara girişemezsiniz. Peki ama neden kontak lenslerimizle denize veya havuza giremiyoruz?

Neden Lenslerinizle Yüzemezsiniz?

Lenslerinizle yüzemeyecek olmanızın ilk nedeni olarak konforu bir gerekçe olarak gösterebiliriz. Lensleriniz gözünüzdeyken, suda gözünü açmasanız bile su göz kapaklarınızdan gözünüze ulaşır ve göz ile lens arasına geçer. Eğer daha önce denediyseniz, lenslerinizle yüzerken gözünüze su kaçmamasına rağmen kafanızı suyun altından çıkardığınızda 3-4 saniye boyunca sudan kaynaklı geçici bir körlük yaşarsınız. Bunun olmasını hiçbirimiz istemeyiz öyle değil mi?

Lenslerinizle yüzmek istemeyecek olmanızın bir diğer nedeni havuzlarda bulunan klordur. Klor, gözlerinizi ve lensleri kurutacak, lenslerinizi kullanmayı daha güç hale getirecektir. Sadece birkaç dakika sonra gözlerinizi kırptığınızda kontak lensinizin çatır çatır kuruduğunu hissedebilirsiniz. Bu da kaşıntıya sebebiyet verecek ve lens konforunuzu düşürecektir.

Son olarak insan yapımı ve doğal olması fark etmeksizin, su da gözlerinizi bekleyen tehlikeler söz konusudur. Evet, kısmen özel havuzunuzu ve okyanusları daha temiz kabul edebiliriz ancak hala olası tehditlerin olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz. Genellikle suda akantamoba adını verdiğimiz gözle görünmeyen ufak mikroorganizmalar vardır. Su yoluyla lenslerinize ve gözlerinize geçebilecek bu zararlı bakteriler ciddi göz enfeksiyonuyla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.

  • Kontak lensler ile yüzmek görüş konforunu düşürür ve geçici görüş kaybına neden olur.
  • Lenslerle yüzmek, klorlu su yüzünden rahatsız edicidir. Lensler ve gözünüz kimyasal maddeler nedeniyle kurumaya meyillidir.
  • Suda akantamoba adını verdiğimiz göze zararlı ve enfeksiyona neden olan bakteriler bulunur. Kontak lens kullanırken bu enfeksiyona kapılma riskiniz daha fazladır.

Bunların dışında numaralı lens ile denize girilir mi diye merak eden arkadaşlara pratik ve yıllardır kullanılan bir metottan bahsedebiliriz; deniz gözlüğü… Eğer kontak lenslerinizle hem konforu hem de sağlığınızı elden bırakmadan yüzmek istiyorsanız, kendinize bir tane deniz gözlüğü edinebilirsiniz. Deniz gözlükleri suyu gözünüzden tümüyle uzak tutacağı gibi suyun altında çıplak gözle göremeyeceğiniz güzellikleri fark etmenize de yardımcı olabilir.

Kaynak : kontaktlensuzmani.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.