Yüz Hareketlerinizi Okuyan Gözlük Geliştirildi

Araştırmacılar, sessiz iletişim için yüz hareketlerini okuyan sonar gözlükleri geliştirdi

Yüz Hareketlerinizi Okuyan Gözlük Geliştirildi
07 Nisan 2023 Cuma 12:29

Cornell Üniversitesinden bir araştırmacı, sizi konuşmadan "duyan" sonar gözlükleri geliştirdi. Bu gözlükler, dinlediğiniz bir müzik parçasını duraklatmak veya atlamak, telefonunuza dokunmadan bir şifre girmek veya klavye olmadan CAD modellerinde çalışmak için sessizce komut verirken ağzınızdan çıkan kelimeleri okumak için küçük mikrofonlar ve hoparlörler kullanıyor.

Cornell Üniversitesi Doktora öğrencisi Ruidong Zhang, ekibin kablosuz kulaklık kullanarak oluşturduğu benzer bir projeyi ve bundan önceki kameralara dayanan modelleri temel alan sistemi geliştirdi. Gözlük tasarımı, bir kameranın karşısında durma veya kulağınıza bir şey koyma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Cornell bilgi bilimi profesörü yardımcısı Cheng Zhang, "Sessiz komut tanımadaki çoğu teknoloji, önceden belirlenmiş bir dizi komutla sınırlıdır ve kullanıcının bir kamerayla yüzleşmesini veya bir kamera takmasını gerektirir ki bu ne pratik ne de mümkün" dedi.

Araştırmacılar, sistemin bir kullanıcının konuşma kalıplarını öğrenmek için yalnızca birkaç dakikalık eğitim verisi (örneğin, bir dizi sayıyı okumak) gerektirdiğini söylüyor. Ardından, çalışmaya hazır olduğunda, komut profillerini gerçek zamanlı olarak "yaklaşık yüzde 95 doğrulukla" analiz etmek için derin bir öğrenme algoritması kullanırken yüzünüze ses dalgaları göndererek ağız hareketlerinizi algılayor.

Sistem aldığı verileri (kablosuz olarak) akıllı telefonunuza aktararak işliyor ve aksesuarın küçük ve göze çarpmadan kalmasını sağlıyor. Mevcut sürüm, akustik algılama için yaklaşık 10 saatlik pil ömrü sunuyor. Ek olarak, telefonunuzdan hiçbir veri çıkmıyor ve bu da gizlilik endişelerini ortadan kaldırıyor. Cheng Zhang, "Bu sistem için çok heyecanlıyız çünkü performans ve gizlilik konusunda alanı gerçekten ileriye taşıyor" dedi. "Küçük, düşük güç tüketimi ve gizliliğe duyarlı; bunların tümü, gerçek dünyada yeni, giyilebilir teknolojilerin konuşlandırılması için önemli özellikler."

Potansiyel gerçek dünya kullanımlarına bakıldığında gizlilik de devreye giriyor. Örneğin, Ruidong Zhang, sessiz bir kütüphanede müzik çalma kontrollerini (eller ve gözler serbest) kontrol etmek için kullanmayı veya standart seçeneklerin başarısız olacağı gürültülü bir konserde bir mesajı dikte etmeyi kolaylıkla yapabileceğinizi söylüyor. Belki de en heyecan verici olasılığı, bazı konuşma engelleri olan kişilerin, diyaloğu sessizce bir ses sentezleyiciye göndermek için kullanmasıdır, bu da daha sonra kelimeleri yüksek sesle iletebilir.

İşler planlandığı gibi giderse, yakın zamanda kullanmak için siz de bir tane sonar gözlük satın alabilirsiniz. Cornell'in Gelecekteki Etkileşimler için Akıllı Bilgisayar Arayüzleri (SciFi) Laboratuvarındaki ekip, bir Cornell finansman programı kullanarak bu yeni teknolojiyi son kullanıcı için satışa sunmayı araştırıyor. Ayrıca yüz, göz ve üst vücut hareketlerini izlemek için akıllı gözlük uygulamalarına da bakıyorlar. Cheng Zhang, "Gözlüğün, günlük ortamlardaki insan faaliyetlerini anlamak için önemli bir kişisel bilgi işlem platformu olacağını düşünüyoruz" dedi.

Kaynak: www.engadget.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.