Yeterince Su İçmediğinizde Gözlerinize Ne Olur?

Su eksikliği gözlerinizin görünümünü etkileyebilir ve göz yorgunluğuna yol açabilir. Şiddetlendiğinde baş ağrısı ve bulanık görme yaşayabilirsiniz.

Yeterince Su İçmediğinizde Gözlerinize Ne Olur?
21 Kasım 2023 Salı 11:01

Yeterince Su İçmediğinizde Gözlerinize Ne Olur?

Son zamanlarda kendinizi biraz kötü hissediyorsanız, hasta değilsiniz ama vücudunuzda neler olduğunu tam olarak belirleyemiyorsanız, gözleriniz yorgun görünüyor ve konsantre olmakta zorluk çekiyorsanız daha fazla su içmeniz gerekebilir.

İnsan vücudunun %78'i sudan oluşuyor. İçmeyi unuttuğunuz veya hasta olduğunuz için yeterli miktarda sıvı almadığınızda, bu durum dehidrasyona neden olabilir ve bu da genel sağlığınızı etkiler. Mayo Clinic'e göre tıbbi açıdan bakıldığında dehidrasyon, aldığınızdan daha fazla sıvı kaybettiğinizde vücutta bir dengesizliğe neden olur ve normal şekilde çalışamaz. Örneğin cildinizin kızardığını veya kas krampları yaşadığınızı fark edebilirsiniz. Su eksikliği gözlerinizin görünümünü de etkileyebilir ve göz yorgunluğuna yol açabilir. Şiddetlendiğinde baş ağrısı ve bulanık görme yaşayabilirsiniz.

Gelin susuz kaldığınızda gözlerinizin nasıl değiştiği hakkında daha fazla bilgi alalım, ayrıca gözlerinizi yeniden nemlendirmenin ve gelecekte dehidrasyonu önlemenin yollarını da incelemeye gelin birlikte bakalım.

Dehidrasyon gözlerinizin ve gözyaşlarınızın görünümünü etkiler

Vücudunuz susuz kalırsa göz altlarınız içeri çöker, çökmüş görünümün nedeni gözlerinizin altındaki doku katmanlarından kaynaklanmaktadır. Gözlerinizin etrafındaki deri incedir, dolayısıyla doku düzleştiği anda kemiklerinizin biraz dışarı çıkmasına izin vererek size Jack Skellington görünümünü verir. Dehidrasyon ayrıca gözlerinizin daha koyu ve renginin solmuş görünmesine neden olur.

Ancak iş bununla da sınırlı değil. Medical News Today'e göre dehidrasyon, göz kapaklarınızın mukoza zarlarını kurutur. Nemlenmenin olmaması gözlerinize kaşındırıcı ve kumlu bir his verebilir, bu da gözlerinizi ovalayarak bir miktar yağlanma yaratmanıza neden olur. Ancak sürtünme onları daha da tahriş edebilir ve kızarabilir. Uzmanlar ayrıca, susuz kalan gözlerin yanabileceğini, batabileceğini ve lens takıldığında rahatsızlığa neden olabileceğini belirtiyor.

Dehidrasyon gözyaşlarınızı da etkileyebilir. 2021 yılında yapılan bir araştırma, gözyaşlarındaki yüksek tuz seviyeleri ile dehidrasyon arasında bir bağlantı buldu. Gözyaşı ozmolaritesi tipik olarak kuru göz hastalığı için yapılan bir test olsa da dehidrasyonun araştırılmasında da faydalı olabilir.

Dehidrasyondan kaynaklanan görme sorunları

Kuru gözler sadece sinir bozucu olmaktan öte görüşünüzü de etkileyebilirler. Yağlama eksikliği gözlerin alışmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle sürekli gözünüzde bir şey varmış gibi hissedersiniz veya yabancı cisimleri dışarı atacak gözyaşlarınız kalmaz. Ayrıca gözünüzde hissettiğiniz yabancı madde duygusu vücudunuzun görmeyi zorlaştırarak göz yorgunluğuna da yol açıyor.

Wilmer Göz Enstitüsü oftalmologu Esen K. Akpek, yaptığı açıklamada, göz yorgunluğunun daha çok bilgisayar ekranı kullanımı veya uzun süreler araba kullanmaktan kaynaklandığını ve gözünüzün uzun süre kasılmasından kaynaklandığını açıkladı. Gözleriniz yorulduğunda çift görme, baş ağrısı, boyun ağrısı, gözlerinizi açık tutmada zorluk ve ışığa karşı hassasiyet yaşarsınız. Göz uzmanı hekimler kuru kalan gözlerde görüşte uçuşan cisimlerin ve lekelerin yaygın olabileceğini belirtti.

Mayo Clinic'e göre göz yorgunluğu kalıcı değil ve uzun vadeli sonuçlara yol açmıyor. Ancak gözlerinizi dinlendirmeniz çok önemlidir. Örneğin, North Georgia Eye, gözlerin dinlenmesini ve göz kırpılmasını önerir. Ayrıca dehidrasyona bağlı göz yorgunluğunu önlemek için altta yatan nedeni de ortadan kaldırmanız gerekecektir.

Gözü yeniden nemlendirmek ve gelecekteki dehidrasyonu önlemek için ipuçları

Sorunlarınızın nedeninin dehidrasyon olduğunu fark ettiğinizde, daha fazla su içerek sisteminizdeki suyu yenilemelisiniz. Öncelikle en kısa zamanda göz hekiminizden randevu alarak bu konuda profesyonel yardım talebinde bulunmalısınız.

Her ne kadar günde 2,5 veya 3 litre su içilmesi uzmanlar tarafından önerilse de ne kadar su içileceği konusunda herkesin vücut ihtiyaçları farklılık göstermektedir. Yine de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), cinsiyetinize, yaşınıza, hamilelik durumunuza ve emzirmenize göre değişen tüm kaynaklardan sıvı alımına ilişkin öneriler sunmaktadır.

Sıvıların dolaşım sisteminize geçmesi kısa bir sürede olmayacağı için, Amerikan Oftalmoloji Akademisi'ne göre kuru göz tedavileri kullanarak göz semptomlarınızı hafifletebilirsiniz. Gözleri yağlamak ve kalıntıları gidermek için yapay gözyaşı kullanmayı deneyebilirsiniz. Cildinize ve gözlerinize dışarıdan içeriye nem vermek için sıcak kompres de kullanabilirsiniz. Gözlerinize masaj yapmak ve birkaç dakika dinlenmelerine izin vermek, gözlerinizin yağlanmasına ve biriken atıkların giderilmesine de yardımcı olabilir.

Gelecekte göz kuruluğunu ve dehidrasyonu önlemek için uzmanlar sürekli olarak evde ve çalışma ortamınızda yanınızda bir su şişesi taşıyarak inisiyatif almanızı öneriyor. Ispanak ve salatalık gibi su içeriği yüksek süper yiyecekleri yemek de bu konuda faydalı olacaktır. Yemeklerle birlikte su servisi de günlük ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olur. Ayrıca kafein, şekerli içecekler ve alkol gibi su kaybına neden olan içeceklerden kaçınmak da faydalıdır.

Kaynak: www.healthdigest.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.