Yaşlanmayan Gözlerin Sırrını Keşfedin

"Gözler ruhun penceresidir" diye bir söz vardır. Ancak zaman geçtikçe pencerelerinizin biraz bulanıklaştığını fark edebilirsiniz.

Yaşlanmayan Gözlerin Sırrını Keşfedin
13 Kasım 2023 Pazartesi 11:00

Yaşlanmayan Gözlerin Kilidini Açmak: Yaşam Boyu Göz Sağlığı İçin 4 Uzman İpucu

"Gözler ruhun penceresidir" diye bir söz vardır. Ancak zaman geçtikçe pencerelerinizin biraz bulanıklaştığını fark edebilirsiniz. Yaşlandıkça görüşünüzün değişmesi normaldir ancak ani değişiklikler tıbbi bir sorunun işareti olabilir.

Yaşlandıkça gözle ilgili rahatsızlıklara ve hastalıklara yakalanma riskiniz artar. Ancak yaşlanan gözlerinizin sağlığını korumak için atabileceğiniz adımlar vardır.

Risk Seviyenizi Bilin
 

Görüşünüzü etkileyen faktörleri anlamak ve semptomları tanıyabilmek, göz sağlığınızı korumak için çok önemlidir.

Bir bilgisayar ekranına uzun süre bakarak harcıyorsanız, muhtemelen göz yorgunluğuna ve geçici bulanık görmeye aşinasınızdır. Gözlerinizi dinlendirmek için sık sık ara verin ve mavi ışığı engelleyen gözlük kullanmayı düşünün. Açık havada veya gözlerinizin risk altında olabileceği bir ortamda çalışıyorsanız, uygun koruyucu gözlük kullanın ve herhangi bir yaralanma durumunda derhal tıbbi yardım alın.

Ayrıca aile geçmişinizi de göz ardı etmeyin. 350'den fazla göz hastalığı kalıtsaldır, dolayısıyla genetik risklerinizin farkında olmak semptomları tanımlamanıza ve önleyici bakım aramanıza yardımcı olabilir.

Düzenli Göz Muayenelerinden Geçin

Göz muayeneleri en heyecan verici randevular olmayabilir, ancak yaşlandıkça çok önemlidir. Ailenizde görme sorunu geçmişi olmasa bile düzenli göz muayeneleri, sorunları daha da kötüleşmeden erken tespit etmenize yardımcı olabilir.

Amerikan Oftalmoloji Akademisi, 65 yaş üstü bireyler için en az yılda bir veya iki yılda bir göz muayenesi yapılmasını önermektedir. Bu muayeneler katarakt, diyabetik retinopati, glokom ve makula dejenerasyonu gibi yaşa bağlı göz sorunlarını tespit edebilir.

Gözlerinizi Uygun Gözlüklerle Koruyun

Güneşin UV ışınları gözlerinize ve görüşünüze zarar verebilir. Aşırı UV maruziyeti, daha yüksek katarakt ve göz kapağı kanseri riskiyle ilişkilendirilmiştir. UVA ve UVB ışınlarının en az %99'unu engelleyen bir şapka ve güneş gözlüğü takarak kendinizi koruyun.

Numaralı gözlük, lens ve hatta reçetesiz okuyucular kullanıyorsanız, gözlüklerinizi düzenli olarak güncellemeyi bir öncelik haline getirin. Reçeteniz değişmiş olabilir ve gözleriniz eskisinden daha fazla yardıma ihtiyaç duyabilir.

Genel Sağlığınıza Dikkat Edin

Dış faktörler rol oynasa da göz sağlığını korumak içeriden başlar.

Sağlıklı gözleri destekleyen gıdalar açısından zengin bir diyet, vücudunuza gerekli besinleri sağlayabilir. Badem, brokoli, havuç, yumurta, kivi, yeşil yapraklı sebzeler, somon ve ayçiçeği çekirdeği gibi besinleri öğünlerinize dahil edin. Dengeli bir beslenme aynı zamanda sağlıklı kan şekeri düzeylerini ve vücut ağırlığını destekleyerek diyabet riskini azaltır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre diyabete bağlı körlüğün %90'ı önlenebilir.

Sigara içiyorsanız hemen bırakmanız göz sağlığınıza fayda sağlayabilir. Sigara içmek çeşitli göz rahatsızlıklarıyla ilişkilidir; makula dejenerasyonu ve katarakt iki önemli risktir. Sigara içenlerde yaşa bağlı makula dejenerasyonu gelişme olasılığı sigara içmeyenlere göre iki kat, katarakt gelişme olasılığı ise iki ila üç kat daha fazladır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.