VP Üretilen Güneş Gözlüğünün Numaralı Algılanması Nedendir?

Bu gibi durumlarda benim önerim, çerçeve bombesini ve cam bazını vererek Kişiye Özel Freeform VP camların sipariş edilmesidir.

VP Üretilen Güneş Gözlüğünün Numaralı Algılanması Nedendir?
29 Mayıs 2022 Pazar 11:17

8 Baz VP üretilip Boyatılan Güneş Gözlüğünün Numaralı Gibi Algılanmasının Nedeni Nedir?

Gözlükçüden gelen sorunun orijinali şöyledir:

"3 yıl önce kaliteli bir güneş gözlüğü sattığım bir müşterim çizilen camlarının değiştirilmesi için birkaç hafta önce bize müracaat etti. Güneş gözlüğü firması, sözkonusu modelin piyasadan kaldırıldığını ve istenilen camları tedarik edemeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine camları 8 Baz VP olarak ürettirip boyatıp gözlüğe taktık. Fakat müşterimiz görüşte sorun yaşadığını söyleyerek şikayette bulundu. Camlarda numara olduğunu iddia etti. Fokometre ölçümünde camlar VP olarak görünüyordu. Buna rağmen müşteriye parasını iade ettim. Fakat sorunun ne olduğunu hala daha çözemedim. Sorunun olası nedeni hakkında bilgi verirseniz memnun olurum."

Sanırım sadece camlar bazlı değil, gözlük bombe açısı da yüksektir. Zira genellikle böyle oluyor. Böyle durumlarda, camların çapraz duruşu nedeniyle prizmatik etki oluşmaktadır. Söz konusu gözlüğün bombe açısının 25 derece ve camların bazının 8 olduğunu farz edersek, geleneksel olarak üretilen VP Rx camların oluşturacağı prizmatik etki her camda ortalama 0.40 Diyoptri ve toplamda da 0.80 Diyoptri Taban DIŞA olacaktır.

0.80 D. prizmatik etki, 2.00 D. bir camın 4 mm. hatalı olarak monte edildiği zaman oluşturduğu etkiye eşdeğerdir. Birçok hassas göz bu miktardaki prizmatik etkiden rahatsız olabilmektedır. Bazı kaliteli güneş gözlüğü firması yüksek bazlı ve bombe açısı yüksek olan gözlüklere prizmatik özellikte olan VP camları taban İÇE olarak monte ederek bu istenilmeyen prizmatik etkinin oluşmasını azaltmakta veya tamamen önlemektedir.

Bu gibi durumlarda benim önerim, çerçeve bombesini ve cam bazını vererek Kişiye Özel Freeform VP camların sipariş edilmesidir. Her iki cam da VP olmasına rağmen, sağ olarak markürlenen camın mutlaka sağa, diğerinin de sola takılması gerekmektedir.

Kaynak: Akay Optik arşiv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.