Uzak ve Yakın Gözlük Kullanma Devrine Son

Akıllı gözlükle okuma ve araba sürüş deneyimi için farklı gözlük kullanma günleri sona erebilir.

Uzak ve Yakın Gözlük Kullanma Devrine Son
18 Şubat 2017 Cumartesi 11:35

Kitap okumak için uzak ve yakın gözlük kullanma devri sona eriyor Akıllı gözlükle okuma ve araba sürüş deneyimi için farklı gözlük kullanma günleri sona erebilir.


Utah Üniversitesi araştırmacıları, bir kişinin gördüklerine otomatik olarak odaklanmayı sağlayan ''akıllı gözlükler'' yarattı.

Kitap okumak için uzak ve yakın gözlük kullanma devri sona eriyor. Google Glass ile teknoloji dünyasına giren ''akıllı gözlükler'' sanal ortamda oyun oynamaktan tutun da araba sürüş deneyimlerine kadar bir çok alanda kullanılıyor. Ancak standart akıllı gözlükler sadece insanın görebildiği kadarını gösteriyor. Yani objelerin uzaklığını ve yakınlığını algılayamadığı gibi nesneleri sadece gözün gördüğü oranda gösterebiliyor.



Utah Üniversitesi araştırmacıları, uzaklığı ya da yakın olması gibi olayları otomatik olarak kişinin gördüğü şeylere ayarlayabilen ''akıllı gözlükler'' yarattı. Projeyi yöneten Utah Üniversitesi'nden elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü Carlos Mastrangelo, ''Yakın gözlükle okuyan çoğu insan bunları bir kenara koymalı ve onlardan uzaklaşmalıdır'' diyor. Prof. Mastrangelo açıklamasında insanların yakın gözlükle okumak zorunda olmadıklarını yeni geliştirilen akıllı gözlük yardımıyla farklı gözlükler kullanmayacaklarını ifade etti.

Araştırmacı Carlos Mastrangelo ve doktora öğrencisi Nazmul Hasan "akıllı gözlükleri" (Dan Hixson / University of Utah Üniversitesi Mühendislik Fakültesi) Yeni yaratılan akıllı gözlük, objektiflerin odağını 14 milisaniye gibi kısa bir sürede herhangi bir nesneden diğerine geçiş yaparak gösterebiliyor. Bunu da kızılötesi mesafe ölçme cihazı, bazı elektronik devreler ve minik bir motor yardımıyla yapıyor. Şu an prototip aşamasında olan bu gözlükler, kalın çerçeve ve pil içeren kulak kollarına sahip. Camları ise normal gözlüklerden daha kalın. Ancak araştırmacılar normal camlara göre çok daha hafif olan bir versiyon üzerinde çalıştıklarını söylüyor. Yeni gözlüklerin seri üretimine ise yaklaşık 3 yıl içerisinde başlanacak ve tüm dünyada satışa çıkacak. Utah Üniversitesi araştırmacılarının çalışmalarına devam ettikleri proje, ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü ile Ulusal Biyomedikal Görüntüleme ve Biyomühendislik Enstitüsü'nün finanse ettiği hibe destek programı desteğiyle yürütülüyor.

Kaynak: abchaber.com



 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.