Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’nden Aidat Açıklaması

"Odalarımız üyelerinin aidat borçlarını mevzuatın öngördüğü şekilde ödemeleri, arzu edilmeyen olumsuz işlemlere sebebiyet verilmemesi bakımından isabetli olacaktır."

Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’nden Aidat Açıklaması
27 Kasım 2020 Cuma 09:53

TÜRK OPTİSYEN-GÖZLÜKÇÜLER BİRLİĞİ’nden

Sayı : 2020/110 26 KASIM 2020

Konu: Aidat ödemekten imtina

KAMUOYUNA AÇIKLAMA

Birliğimizin ve Optisyen-Gözlükçüler Odalarımızın çalışmalarına ilişkin bazı temelsiz ve haksız değerlendirmelerde bulunularak, odalarımıza kayıtlı bulunan meslektaşlarımızın oda aidatlarını ödemekten imtina etmeleri çağrısının yapılmış olduğu anlaşılmaktadır. Gerçeklere ve hukuka tamamen aykırı olan bu iddia ve çağrı konusunda meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgilendirilmesinde fayda görülmüştür:

1) Bilindiği üzere, 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun’un Ek 1 inci ve Geçici 4 üncü Maddeleri uyarınca kurulmuş bulunan Birliğimiz; Mart 2019 tarihinden sonraki süreç içinde, Birliğimiz ve odalarımız için olmazsa olmaz nitelikli mevzuatın yürürlüğe konulması çalışmaları, odalarımızın kurulup hayata geçirilmesi, kurulmaları sağlanan odaların genel kurullarını yapmaları ve oda genel kurullarının tamamlanmasına bağlı olarak Birlik Büyük Genel Kurulu’nun toplanması hususlarında yoğun faaliyetler içinde bulunmuştur.

Dünya’ca bilinen COVİD-19 Virüsü salgının önlenmesi için alınan zorlayıcı idarî tedbirler yüzünden, söz konusu kuruluş ve hayata geçiş süreci, elde olmayan sebeplerden dolayı maalesef uzamıştır.

Bütün olumsuzluklara ve engelleme gayretlerine rağmen, 20 odamız kuruluş, üye kaydı ve genel kurul ve seçim süreçlerini, yakın bir zaman önce başarı ile tamamlamışlardır.

2) Arkasında 250 meslek mensubunun bulunduğunu iddia eden ve fakat -haricen bilgi edinildiği kadarı ile- kendisi optisyenlik-gözlükçülük mesleği mensubu bile olmayan bir şahsın temelsiz iddialarının tamamen aksine olarak; Birliğimiz ve Odalarımız tarafından, mesleğimizin temel problemlerinden bazıları için etkili çalışmalar da gerçekleştirilmiştir.

Bu çalışmalardan bir kısmında olumlu somut sonuçlar alınmış; Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılan protokol ve sözleşme görüşmeleri gibi bazı çalışmaların sonuç vermesi ise idarî ve hukukî süreçlerin işlemesini gerektirmekte olduğundan, bunların olumlu sonuçlarının daha sonra alınacağına kuvvetle inanılmaktadır.

3) Mesleğimizi ilgilendiren problemlerin bir kısmının halledilmesi ise, ilgili mevzuatta ve bu arada 5193 sayılı Kanun’da bazı temel değişikliklerin yapılmasını gerektirdiğinden, bu hususlarda da Birliğimiz ve Odalarımızca müşterek çalışmalar yürütülmekte olup bunlar tamamlandığında meslektaşlarımız ile paylaşılacaktır.

4) Birliğimizin ve Odalarımızın varlığına son vermek maksadıyla 5193 sayılı Kanun’un ilgili maddelerinin Anayasa’ya aykırılığının ileri sürülmesi ile ilgili hukukî süreç de Birliğimizce hassasiyetle takip edilmekte ve bundan da müspet netice alınacağına inanılmaktadır.

Açıklanan hususlar, art niyetli iddiaların isabetten uzak olduğunu göstermekte olup bu konularda yasal yollara başvurmanın en doğal hakkımız olduğu bilinmelidir.

5) Bilindiği üzere; Optisyen-Gözlükçüler Odalarına kayıtlı bulunan meslektaşlarımız, 24.05.2019 yayım tarihli Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği Yönetmeliği’nin ve Odalarımız hakkında kıyasen uygulanmakta olan 6643 sayılı Kanun’un ilgili maddelerine göre, giriş aidatı ve her yıl değişen miktarda yıllık aidat ödemek durumundadırlar.

Yine sözü edilen Kanun’un 55 inci ve Yönetmeliğin 51 inci maddeleri hükümlerine göre, aidatlarını ödemeyen üyeler, aidat borcunu ödemedikleri süre boyunca oda hizmetlerinden faydalanamayacakları gibi; aynı Kanun’un 49 uncu maddesi hükmü uyarınca, kanunî süresinde aidatları ödemeyenler hakkında icra takibine başvurulması söz konusudur.

6) Bu durumda, mesleğimiz, Birliğimiz ve odalarımız hakkında art niyetli oldukları bilinen kimselerin hukuka aykırı ve yanlış yönlendirmelerine itibar edilmeyerek, odalarımız üyelerinin aidat borçlarını mevzuatın öngördüğü şekilde ödemeleri, arzu edilmeyen olumsuz işlemlere sebebiyet verilmemesi bakımından isabetli olacaktır.

Meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgilerine sunulur.

Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği Merkez Yönetim Kurulu


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.