Sarı Nokta Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Yaş ilerlemesi ile ortaya çıkan hastalıklardan biri de sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonudur. Birden fazla çeşidi olan bu hastalığı Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhsin Eraslan sizler için anlatıyor.

Sarı Nokta Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
23 Mayıs 2021 Pazar 15:00

Sarı nokta hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Yaş ilerlemesi ile ortaya çıkan hastalıklardan biri de sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonudur. Birden fazla çeşidi olan bu hastalığı Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhsin Eraslan sizler için anlatıyor.

Günümüzde özellikle 60 yaş üstü kişilerde 4 kişiden birinde, 85 yaş grubunda ise her 2 kişiden birinde sarı nokta hastalığı görülmektedir. Makula, gözün arkasında yer alan ve detayları görmemizi sağlayan bölgedir.

Makula sayesinde okuyabilir, inceleyebiliriz. Ancak makula iyi çalışmadığı zaman net değil bulanık ve karanlık görürüz. Halk arasında bilinen ismiyle sarı nokta hastalığı genellikle tamamen körlükle sonuçlanmaz denilse de kişilerin tek başlarına kendi işlerini halledebilmelerinin önüne geçebilecek kadar görme kaybına neden olabilir. Sıklıkla bu kayıp televizyon izleme, araba kullanma, okuma – yazma gibi eylemleri yapmakta güçlük çekecekleri sevilerdedir.

Sarı nokta hastalığın iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri kuru tip makula dejenerasyonu diğeri ise yaş tipi makula dejenerasyonudur.

Kuru tip makula dejenerasyonu sıklıkla karşılaşılan çeşididir. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişir. Zaman içerisinde yavaş ilerlediği için yaşanan görme kaybı azdır.

Yaş tip makula dejenerasyonu ise sarı nokta hastalığını yaşayan kişilerin %10’unda görülür. Gözün arka kısmında normal olmayan damarlanma sonucu ortaya çıkar. Bu anormal damarlanma kanamaya sebep olur ve ani görme kayıpları ortaya çıkar. Bu tip dejenerasyonlarda görme kaybı birden ve ciddi seviyede yaşanır.

Belirtileri kişiden kişiye değişebilir

Sarı nokta hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazı vakalarda ileri derece görme kaybı yaşanırken bazı vakalarda görme kaybı hiç yaşanmayabilir. Erken dönemde tanı konulması zor bir hastalıktır fakat şu belirtileri yaşıyorsanız mutlaka uzman bir hekime başvurmalısınız;

- Odaklandığınız noktada koyu karanlık bölge oluşması, görme alanının tam ortasında karartı bölgesi
- Odaklandığınız noktada çizgileri düz görememe, yamuk veya kırık şekilde görme
- Renkleri canlı değil soluk görme

Bilinen risk faktörleri ise; genetik faktörler, aşırı ve sürekli güneşe maruz kalma, hipertansiyon, 65 yaş ve üzeri grupta olma ve bir gözde sarı nokta hastalığının olmasıdır.

Sarı nokta hastalığı tanısı

Sarı nokta hastalığında erken tanı koymak son teknoloji cihazlar sayesinde son derece kolaydır. Her hastalıkta olduğu gibi alanında uzman hekim hastalık öykünüzden ve belirtilerinizden tanıyı koyabilecektir ve yapılacak tetkikler ile hastalığın alt tipini belirleyebilecektir. Erken tanı konulabilirse var olan görme kaybı çoğunlukla geri döndürülemez ancak ilerlemesi yavaşlatılabilir. Düzenli göz muayenesi de sarı nokta hastalığının teşhisinde büyük önem taşır.

Tedavi yöntemleri ise çeşidine göre değişiklik gösterir. Kuru tip sarı nokta hastalığında önerilen düzenli doktor kontrolü ve takviye amaçlı göz için gerekli vitamin ve mineralleri içeren ilaçların kullanılmasıdır.

Yaş tip sarı nokta hastalığında ise eğer kabama yeni oluşmuş ise göz içerisine uygulanacak enjeksiyonlar ile görme kaybını geri döndürmek mümkündür. Kişiye uygun tedavi ile görme kaybının ilerlemesi de durdurulabilmekte veya yavaşlatılabilmektedir. Bu aşamada göz içine enjeksiyon olarak uygulanacak ilaç tipi değişebilmekte ve uygulama sıklığına hekim hastaya göre karar vermektedir.

Kaynak:www.cnnturk.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.