Sahte Güneş Gözlükleri Bir Çok Hastalığa Sebep Oluyor

Sahte güneş gözlükleri, ucuz fiyatlarıyla cazip gelebilirken, aslında gözlerimiz için büyük bir risk oluşturuyor.

Sahte Güneş Gözlükleri Bir Çok Hastalığa Sebep Oluyor
19 Haziran 2023 Pazartesi 14:43

Güneş Gözlüğü Takanlar Dikkat!

Uzmanlar güneş gözlüğü takan kişileri uyardı. O gözlükler birçok göz hastalığına neden olabiliyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş gözlüğü kullanımı artıyor. Hem stil sahibi olmak hem de gözlerimizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için güneş gözlükleri tercih ediliyor. Ancak son zamanlarda piyasada sahte güneş gözlüklerinin yaygınlaşması, göz sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturuyor. Sahte güneş gözlükleri, ucuz fiyatlarıyla cazip gelebilirken, aslında gözlerimiz için büyük bir risk oluşturuyor.

Sahte güneş gözlükleri, gerçek güneş koruması sağlamayan ve güneşin zararlı UV ışınlarını filtrelemeyen gözlüklerdir. Bu gözlükler, genellikle sokak satıcıları veya çevrimiçi platformlarda düşük fiyatlarla satılmaktadır. Ancak, UV koruması olmayan güneş gözlükleri göz sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir.

Uzman İsim Uyardı

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kholzoda Saidali tarafından yapılan açıklamaya göre "Orijinal güneş gözlüklerinde UV ışınlarını engelleyen film tabakası kullanılırken sahte güneş gözlüklerinde ise film yerine boya kullanıyorlar. Sahte güneş gözlüğü, gözü koruyamadığı gibi ışınlardan gelecek zararı daha fazlalaştırıyor. Bu yüzden sahte güneş gözlüğü takmak yerine hiç gözlük takmamak daha mantıklı olur.

Gözümüzde iris dediğimiz renkli tabakanın görüntü dışında, güneş ışınlarını filtrelemek gibi önemli fonksiyonları var. Güneş ışını gibi parlak bir ışığa çıktığınızda miyozis dediğimiz bir olay oluşur; göz bebeği küçülür ve ışığın geçirilmesini minimuma indirir. Güneş gözlüğü taktığımızda orada karanlık bir alan oluşturduğumuz için göz bebeği büyür. Göz bebeği büyüdüğü için ışık geçimi de fazlalaşır. Bu yüzden sahte güneş gözlüğü takarsak gözün UV ışınlarına maruziyetini artırırız. Sahte güneş gözlüğü kullanmaktansa, gözlük kullanmamak daha az zarar verir." ifadelerini kullandı.

O Sorunlara Neden Olabiliyor

Güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalmak, katarakt, göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı gibi ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabilir. Sahte güneş gözlükleri, bu zararlı ışınları engellemeyerek gözlerimizi bu hastalıklara karşı korumasız bırakır. Ayrıca, sahte gözlüklerde kullanılan düşük kaliteli lensler, gözlerde rahatsızlık, yorgunluk, baş ağrısı gibi sorunlara da neden olabilir.

Bu nedenle, güneş gözlüğü alırken dikkatli olmak ve orijinal ve güvenilir markaların ürünlerini tercih etmek önemlidir. Güneş gözlüklerinde UV koruması olduğundan emin olmak için ürün etiketlerini kontrol etmek gereklidir. UV ışınlarını engelleyen gözlükler genellikle etiketlerinde "UV 400" veya "100% UV koruma" ibaresini taşır. Ayrıca, güvenilir optik mağazalardan veya yetkili satıcılardan alışveriş yapmak da sağlığımız için önemlidir.

Göz sağlığımızı korumak için güneş gözlüğü kullanırken sadece stil ve moda trendlerine odaklanmamalıyız. Gerçek koruma sağlayan güneş gözlüklerini tercih ederek gözlerimizi zararlı UV ışınlarından korumalıyız. Unutmayalım ki, göz sağlığına verdiğimiz önem, yaşam kalitemizi etkileyen en önemli etmenlerden bir tanesi olmaktadır.

Kaynak: www.haber1965.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.