Sahte güneş gözlüğü takacağınıza hiç takmayın!

"Sahte cam içeri her türlü zararlı ışığı alır ve göz sağlığınız zarar görür"

Sahte güneş gözlüğü takacağınıza hiç takmayın!
12 Haziran 2022 Pazar 14:17

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Aydın, yaz mevsimiyle birlikte artan güneş gözlüğü kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Gözlük alırken mutlaka UV koruması ve CE belgesi sorgulaması yapılmasının altını çizen Aydın, sahte gözlüklerin göz sağlığına zara verdiğini kaydetti. Aydın" Sahte güneş gözlüğü takacağınıza hiç takmayın. Güneş gözlüğünün sağladığı karanlık ortamda gözbebeğiniz büyür, sahte cam içeri her türlü zararlı ışığı alır ve göz sağlığınız zarar görür" uyarısında bulundu.

Atagöz Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Aydın, yılın her mevsimi kullanılan ancak özellikle yaz ayalarında kullanımı artan güneş gözlüklerini seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Güneş gözlüğünün öncelikli görevinin gözü zararlı ışınlara karşı korumak olduğunu kaydeden Aydın, "Yaz mevsimine girdiğimiz şu günlerde güneşin daha çok kendini hissettirmesiyle beraber şapka, güneş gözlüğü gibi aksesuarların önemi artıyor. İzmir gibi senenin 11 ayında güneşin olduğu bölgelerde güneş gözlüğü kullanımının daha önemli olduğunu anlamak zor değil. Güneş gözlüğü alırken nasıl bir tercih yapmamız lazım ya da nelere dikkat etmemiz gerektiği noktasında ise, seçtiğimiz güneş gözlüğünün camlarının ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu olması en önemli fonksiyonudur. Kaliteli bir güneş gözlüğünde öncelikle UV ışınlarını engelleyip engellemediği önem taşımaktadır. Gözlüğün cam renginin ne olduğunun pek önemi yoktur, güneş gözlüğünün mutlaka UV koruyuculuğu ya da mor ötesi dediğimiz ışınlara karşı koruyucu olması, bu kapsamda da sertifikası olması gerekmektedir" dedi.

"UV KORUYUCU VE CE BELGELİ OLMALI"
Aydın güneş gözlüğü seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:
UV sertifikası ya da blokajıyla ilgili dikkat edilmesi gereken ise; çok aydınlık, örneğin kayak yaparken kullanacağımız ya da deniz kenarında kullanacağımız güneş gözlüğünün UV korumasının UV 400 korumalı olması gerekmektedir. Bunların yanı sıra kaliteli güneş gözlüklerinde bulunan "CE" belgesi dediğimiz güvenilirlik belgesi önemlidir.
CE belgesi bulunması aldığımız gözlüğün güvenilir olduğunu göstermektedir. Bunun dışında gözlük alırken camlarda boyama, mika olup olmadığı, camda çizik, kabarcık olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.

"PAHALI GÖZLÜK KALİTELİ GÖZLÜK DEMEK DEĞİLDİR"
Bazen güneş gözlüklerinin çok rahat göstermediği söylenmekte, hatta sıfır numara olmasına rağmen yani numarasız olmasına rağmen çok rahat ve net göstermediği ifade edilmektedir. Camların bombeliği ya da yapısıyla ilgili bir durum olabilir. Herhangi bir hedefi elimizle tuttuğumuzda camı oynattığımızda hedefte herhangi bir oynama olmaması gerekmektedir. Biz camı oynattığımızda camın içinden gördüğümüz hedefte bir oynama meydana geliyorsa o görüntü sıfır numara görünümü zaten değildir. O nedenle camda bir arıza olduğu düşünülebilir. Aslında ışık emilim oranı dediğimiz bir orandan kaynaklanır. Bu oran gözlük camının dışarıdan gelen ışığın ne kadarını emdiğini, ne kadarını yansıttığını, ne kadarını içeri geçirdiğini ifade etmektedir. Şehir ortamlarında yüzde 50 civarında ama deniz kıyısı, kayak yaparken gibi ortamlarda yani aşırı ışıklı ortamlarda yüzde 80-85 emilim olması o gözlüğün verimli ve uygun olduğunu göstermektedir. Bunun haricinde piyasada gördüğümüz her pahalı gözlük "kaliteli gözlük" demek değildir. O yüzden genel olarak marka gözlükler, pahalı markaların gözlükleri her zaman iyi olacak diye bir kural yoktur. Markadan ziyade kullandığımız gözlüğün kaliteli olması bizim için çok daha önemlidir.

"CAM RENGİ İLE UV KORUMASI ARASINDA BAĞLANTI YOKTUR"
Aynalı camlı güneş gözlükleri özellikle ışığın aşırı olduğu deniz kenarı ve karlı dağlarda bir miktar daha iyi olabilir. Çünkü bu tür ortamlarda çok fazla ışık vardır ve bunun bir bölümü ayna sayesinde geri yansıtıldığı için daha konforlu ve efektif olabilmektedir. Polarize cam özelliği normalde ekstra bir ışık koruması sağlamamaktadır. Polarize olan ve bunun yanında etkili UV blokajı yapan camlar daha emniyetlidir ve daha iyi görüş kalitesi sağlamaktadır. Gözlük camının rengi ile UV koruma arasında da her zaman bir bağlantı yoktur.

"SAHTE GÖZLÜK TAKMAKTANSA HİÇ TAKMAYIN"
Ülkemizde şu an kaliteli bir güneş gözlüğünün pahalı olduğunu düşünürsek, sahte gözlüklere ya da sahte olduğu bilinmeden alınan daha ucuz güneş gözlüklerine daha çok rağbet görülebilmektedir ama sahte güneş gözlüğü takmaktansa hiç takmamak daha iyidir. Çünkü sahte gözlüğün UV koruması düşüktür ya da yoktur. Karanlık alanda kalan gözbebeği büyür, UV koruması olmayan kalitesiz gözlük içeri her türlü ışık ve ışığın zararlı dalga boylarını geçirir ve gözbebeğimiz karanlıkta açıldığında içeri zararlı ışınları alarak gözümüze zarar verir. Sahte ve UV koruması olduğundan emin olunmayan bir güneş gözlüğü takmaktansa hiç takmamak daha doğrudur.

Kaynak: www.gundemebakis.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.