Rx Güneş Gözlüğüne Cam Montajında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Doğru montaj, camların referans noktalarının , aynen progresif cam montajında olduğu gibi pupilla merkezleri ile çakıştırılması ile yapılmalıdır.

Rx Güneş Gözlüğüne Cam Montajında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
18 Mayıs 2022 Çarşamba 11:02

Rx Güneş Gözlüğüne Cam Montajında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Gözlükçüden gelen orijinal soru şu şekildedir:

"Reçetesi Sağ. +3.75-4.00x 5 ve Sol. +2.75-3.00 x 161 olan müşterime ilk kez Rx güneş gözlüğü yaptım. Gözlüğün son derece rahatsız olduğunu söyleyerek şikayette bulundu. Camları ölçtüğüm zaman numara ve aksların doğru olduğunu tespit ettim. Camların fazla kalın olmaması için küçük çaplı camlar kullandığımdan odaklar 64 mm yerine 73 mm olmuş. Gözlüğü incelenmek üzere üretici firmaya gönderdiğim zaman , camların merkezlenmesinin hatalı ve çerçeve bombesinin çok yüksek olduğu ve sorunun bu nedenlerden kaynaklandığı söylendi. Üretici firma, ayrıca çerçeve bombe açısının 10 derece olması nedeniyle tek sağlıklı çözümün kişiye özel freeform camlar olduğunu iddia etti. Bu konudaki yorumunuzu ve çözüm önerilerinizi rica edebilir miyim?"

Böyle bir reçeteye göre üretilmiş “Geleneksel” tasarımlı camlar, bombe açısı 10 derece olan bir çerçeveye 9 mm dışa desantre edilerek monte edilirse elbette ki sorun olacaktı. Optik merkezler arası mesafe = Pupilla mesafesi olduğu zaman bu açılarda monte edilen camların göze, reçeteye uygun sferik, silindir ve aks değerlerini verebilmesi için camların aşağıdaki değerlerde “Kişiye Özel” freeform olarak üretilip belirtilen aks yönlerinde monte edilmesi gerekmektedir.

Sağ. +3.35-3.58 x 4 Sol. +2.42-2.66 x 161. Eğer camlar bu şekilde üretilip pupilla mesafesine uygun olarak (aynen progresif cam montajında olduğu gibi) hassas bir şekilde monte edilirse sorun tamamen ortadan kalkacaktır. Görüldüğü gibi cam duruş açıları nedeniyle camların sferik ve silindir numaralarında küçümsenemeyecek boyutta bir modifikasyon yapılması gerekiyor.

Tabii ki üretici firmaya yukarıdaki üretim değerlerini vermeniz gerekmiyor. Çerçeve bombe açısı, pantoskopik açı ve verteks mesafesini verdiğiniz zaman, kişiye özel üretim yapabilen üretici firma yüzey geometrisini kullandığı program yardımıyle kendisi hesaplıyacaktır. Doğru montaj, camların referans noktalarının , aynen progresif cam montajında olduğu gibi pupilla merkezleri ile çakıştırılması ile yapılmalıdır.

Kaynak: Akay Optik arşiv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.