Optik Mağazası Açmak için Gerekli Şartlar ve Maliyeti

Optisyen sayısının sürekli arttığı günümüzde sağlık meslek yüksekokullarından mezun olan optisyen adaylarının merak ettiği konular

Optik Mağazası Açmak için Gerekli Şartlar ve Maliyeti
02 Şubat 2020 Pazar 11:30

Optik Dükkânı Açma Şartları ve Maliyeti 2020

Optik dükkânı açmayı düşünenler için hazırlamış olduğumuz bu yazımızda optisyenlik müessesesi ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz.

Optisyen sayısının sürekli arttığı günümüzde sağlık meslek yüksekokullarından mezun olan optisyen adaylarının merak ettiği konuların başında optik dükkânı açma şartları, optik dükkânı açma maliyeti, optik mağazaları ne kadar kazanır, gerekli belgeler neler vb. sorular gelmektedir. Biz de bu yazımızda tüm bu detaylara yer vermeye çalıştık.

Ayrıca optisyenlik bölümü mezunu olmayan ve optik dükkânı açmayı düşünenler için de gerekli yönlendirme ve tavsiyeleri yaptık. Bu tavsiyeleri dikkate alarak optik mağazası açmak da mümkün!

Optik dükkânı açma şartları 2020 nelerdir?

Optik dükkânı açmanın en önemli şartı şudur: Eğer optik dükkânı açılacaksa mutlaka en az 1 adet optisyenin istihdam edilmesi zorunludur. Eğer işletme sahibi optisyen değilse, mutlaka en az 1 adet optisyen istihdamı yapmalı ve çalıştırmalıdır. Eğer işletme sahibi bizzat optisyense böyle bir zorunluluğu bulunmamaktadır.

Öyleyse gözlükçü açmak için hangi diploma gerekir, sorusuna karşılık şunları diyebiliriz:

Ya işletme sahibinin ya da istihdam edeceği personelinin 2 yıllık sağlık meslek yüksekokulu optisyenlik bölümü diploması olması gerekmektedir. Optisyen, bir sağlık personelidir. Bu nedenle, optisyenin olmadığı bir optik mağazası düşünülemez.

Bir optisyen, dilerse kendi işletmesini dilerse de başka bir işletmede ”mesul müdür” olarak çalışabilir.

Optik mağazası açabilmenin en büyük şartı budur. Bu şartın yerine getirilmesi halinde optik mağazası açılması için yasal mevzuat açısından önemli bir engel bulunmamaktadır. İşletme açmadan önce SGK ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne giderek gerekli prosedürleri detaylı öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Belediye’den çalışma izin ve ruhsatı için gereklilikleri doğrudan öğrenebilirsiniz. Belediye’den belediye belge talepleri değiştiğinden burada paylaşmak istemedik.

Optik dükkânı açma maliyeti 2020 ne kadar?

Optik dükkânı açabilmeniz için sadece gözlük, çerçeve vb. hazır ürünler değil; bazı makine ve ekipmanlara da ihtiyacınız olacaktır.

Optik dükkânı malzemeleri ve makineler neler, bir göz atalım.

  • Pupillametre
  • Cam kesme makinesi (Otomatik)
  • Kanal açma makinesi (Cam kesme makinelerinde bu özellik olabiliyor.)
  • Çerçeve ısıtıcısı
  • Matkap ve küçük el aletleri
  • Kontak lens saklama dolabı
  • Fokometre

Bu malzemelerin haricinde dekorasyon ve tasarım için gerekli harcamaları da yapmanız gerekiyor. Raf sistemi, bilgisayar, klima, tadilat ve boya işlemleri, oturma ve bekleme grupları vb. harcamalarınız da söz konusu olacaktır.

Ayrıca satış ürünlerinin tedarik edilmesi gerekiyor. Ürün çeşitliliği açısından bu da oldukça önemli bir harcama kalemi olacaktır.

2020 yılı itibariyle makine ve ekipmanlar, tasarım ve dekorasyon ve ürün tedariği düşünüldüğünde optik mağazası açma maliyeti, 300.000 TL ile 500.000 TL arasında değişkenlik gösterecektir. 500.000 TL’nin üzerinde optik mağazası açan işletmeler olsa da burada verdiğimiz tutarlar, ortalama maliyetler olarak düşünülmelidir.

Optik mağazaları ne kadar kazanır?

Hangi sektörde işletme açarsanız açın, işletmenin ilk yıllarında yüksek karlar elde etmek mümkün değildir. Zaman ve sabır ile hareket edilmesi durumunda ilk yıldan sonra ortalama aylık net kazancınız 10.000 TL ile 20.000 TL arasında değişkenlik gösterecektir. Ancak bu kazancı elde edebilmek için hizmet kaliteniz, ürün çeşitliliğiniz, mağazanızın konumu oldukça önemlidir.

Her optik mağazası açacak olanların bu kazancı elde etmesi garanti değildir. Esnaflıkta başarı, farklı unsurları bir araya getirmeye ve başarılı işletme yönetimine bağlıdır.

Optik dükkânı açmak mantıklı mı?

Eğer bizzat optisyenseniz, yeterli sermayeniz ve tecrübeniz varsa optik mağazası açmanız kadar mantıklı ve doğal bir eylem olamaz. Çünkü optisyenlik, sizin mesleğiniz. Yeterli sermaye ve tecrübeniz ile DOĞRU BİR KONUMDA optik mağazası açarak ve biraz sabır göstererek aylık hatırı sayılır kazançlar elde edebilirsiniz.

UYARI: Optisyen diploması kiralayarak bu işe girmeyin. Ciddi kontroller ve cezalar söz konusu olabiliyor. Denetim sonrası işletmeniz kapanabilir ve bütün yatırımınız zayii olabilir. İşletmenizde ancak ve ancak faal ve aktif optisyen çalıştıracaksanız, bu işe girin.

Optik mağazamı nereye açmalıyım?

Optik mağazaları, genellikle üç tür konumda açılmaktadır.

  • Hastane yakınlarında
  • İşlek cadde üzerinde
  • AVM’lerde

Hastane yakınında açılan bir optik mağazasının hızlı olması ve sattığı ürünü hemen teslim etmesi gerekmektedir. Bu nedenle; org, et, color tipi camların stokta tutulması gerekir. Hastane yakını veya karşısında açacağınız optik mağazalarında genellikle ekonomik ürünler satılmaktadır. Çok fazla ürün çeşitliliğine ihtiyaç olmaz.

İşlek cadde üzerinde ve AVM’de optik mağazası açmanız durumunda ürün çeşitliliğinizin çok iyi olması gerekir. Daha profesyonel ve tecrübeli olmanız gerekir. Ürün ve vitrin dizaynı çok önemlidir. Kaliteli ürünleri stoğunuzda bulundurmalısınız. Şık ve görselliği çok iyi olmalıdır. Bu sebeple, dekorasyona önem vermelisiniz.

Optik dükkânı açmak ile ilgili önemli tavsiyeler nelerdir?

  • Optik mağazası, profesyonellik ve tecrübe gerektirir. Sonuçta insanların göz sağlığı için hizmet vermektesiniz.
  • Eğer yeni mezun bir optisyenseniz ve işletme açmayı düşünüyorsanız, mutlaka öncesinde bir süre optik mağazasında çalışmanızı öneririm. El alışkanlığı, makine ve ekipmanları tanıma, işletme yönetimi, müşteri ilişkileri vb. konularda tecrübe edinmeniz gerekir.
  • İyi bir optisyen ve iyi bir işletmeci olmak zorundasınız.
  • Mağazanızın konumunu hedef kitle, rakipler, kira gideri, yaya ve araç trafiği açısından iyi analiz ettikten sonra belirlemelisiniz.
  • Dekorasyona ve vitrin dizaynına kafa yormalısınız. Görünürlük, sektör için oldukça önemli ve güven veren bir husus.
  • Optik mağazanız için devlet desteği ve uygun faizli kredi kullanabilirsiniz. KOSGEB, bunun için en önemli kurum. İlinizde bulunan KOSGEB İl Müdürlüğü’nü ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak:parahayali.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murat - 4 yıl önce
10000 20000 kazanan kaç gözlükçü var bu yazı çok yanlış olmuş dogru yönlendirme deil bu
Avatar
Timuçin - 4 yıl önce
10 bin 20 bin kazanmaz diyen arkadaşım o kadar sermaye ile 10 bin tl ne olacak birinin yanında çalışsan zaten 3000 4000 tl arası maaş alırsın ondan dolayı ya ticareti yada piyasadan haberiniz yok neyse Allah herkesin işini rast getirsin
Misafir Avatar
ottica - 3 yıl önce @Timuçin
kazanmaz
Avatar
Optik Aday - 4 yıl önce
Merhaba.
Yazınız için çok teşekkürler. Gayet bilgilendirici olmuş. Ancak bu maaliyetler çok yüksek degil mi?
Avatar
ali güzel - 3 yıl önce
Eğer bir gözlükçü açmak için bir adet optisyen çalıştırma zorunluluğu varsa güzel bir şey. Gıda işyerlerininde 1 adet gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu neden yok. gıda gözlükten daha değersiz.
Avatar
Mikail Yüksel - 4 yıl önce
Alıntı bir yazı yazılmış ama dikkatli okumanızı tavsiye ederim. Ucuz yerine ekonomik ürünler olarak değiştirirseniz sevinirim.
Misafir Avatar
Optik Gazete - 4 yıl önce @Mikail Yüksel
Uyarınız için teşekkür ederiz Sn. Mikail Yüksel, düzeltme yapılmıştır.