Optik Camlarda Yeni Blue Teknolojisinin Üstünlükleri Nelerdir?

‘Optik Camlar Hakkında Her Şey’i Optik Gazete aracılığıyla, Akay Optik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay’dan öğrenebilirsiniz.

Optik Camlarda Yeni Blue Teknolojisinin Üstünlükleri Nelerdir?
22 Ekim 2018 Pazartesi 13:31

‘Optik Camlar Hakkında Her Şey' Siz Sorun Mehmet Ramis Akay Cevaplasın.
 
Soru: Yeni Blue Teknoloji Camlar Hakkında Ne Düşünüyorsunuz? Diğer ET (Antirefle) Camlara Nazaran Ne Gibi Üstünlükleri Vardır?

“Blue Teknoloji” derken sanırım “Blue Cut” diye bilinen gözlük camlarını kastediyorsunuz. “Blue Cut”, “Mavi Işığı kesen” anlamında kullanılan bir terimdir.

Piyasaya ilk çıkan “Blue Cut” camlar, mavi ışık absorbsiyonunu özellikle ön yüzeylerine uygulanan ve mavi-mor renkseme yapan kaplama ile sağlamakta idiler. Bu teknolojiyi kullanan firmaların hedefi (ve iddiası), bu kaplama sayesinde göze en fazla zarar veren 415 nm ile 455 nm bandındaki ışınların absorbsiyonunu gerçekleştirmek, fakat vücuda yararlı olan 465-495 nm bandındaki mavi-turkuaz ışınların geçişine izin vermektir.  Sarı Nokta hastalığı olarak da bilinen Makula Dejenerasyonu hastalığının risk faktörlerinden birisi olarak 415 nm-455 nm bandındaki Mavi Işığın yıllarca birikimi gösterilmektedir.  
Fakat piyasaya sürülen birçok  “mavi-mor” kaplamalı cam gerçekte bu kriterlere uymamış, uyanların da bu dalga boyundaki ışınları ancak çok küçük oranlarda (%10-35) absorbe ettiği belirlenmiştir. Bu nedenle bu camların yararının fazlaca abartıldığı iddia edilmektedir.



Mavi-mor kaplama ile “Mavi Işık” absorbsiyonu sağlayan camların en önemli dezavantajı, istenilen korumayı gerçekleştirebilmesi için ön yüzeye uygulanan mavi kaplamanın yansıtıcı özelliği nedeniyle bu camların, üzerlerine düşen ışığı normal camlardan daha fazla yansıtmalarıdır. Bu özellik nedeniyle “Mavi Işık” kesici camlar özellikle geceleyin ışıklı ortamlarda ve araba kullanırken, anti-refle kaplamalı camlar kadar rahat olmamaktadır. Bu camların diğer dezavantajı da genellikle berrak olmayıp hafif sarı renkte olmalarıdır. Mavi ışığı yansıtma oranının %10-35 oranında olması da, korumanın birçok kez yetersiz olduğu eleştirisini getirmektedir.

“Blue Cut” olarak nitelendirilen diğer camlar da, ayrıca “UV420” olarak bilinenlerdir. Bu camlarda mavi-mor ışığı kesen,  yüzeylerdeki kaplama değil, hammadde içerisine konulan kimyasal maddedir.  UV420 camlar,  dalga boyu 420 nm’ye kadar olan mavi-mor ışığı ciddi oranda absorbe edebilmektedir.  İnsan gözünün görebildiği ışığın en yüksek enerjiye sahip olan bölümü olması nedeniyle bu camların kullanılması ile mavi-mor ışığın zararlı etkileri kısmen önlenmektedir.  Dalga boyu daha kısa olan mavi-mor ışık retinanın önünde odaklandığından, UV400 ötesinde absorbsiyon sağlamayan camlardan elde edilen görüntü her zaman, az da olsa flu olur.  UV420 camların kullanılması ile bu hususta da yarar sağlanmakta, görüntü kalitesi artmaktadır.  Kaplama ile “Mavi Işık” absorbsiyonu sağlayan camlarda olduğu gibi, UV420 camlar da tamamen berrak olmayıp hafif sarı renktedirler.  



Uluslararası literatürde “HEV” (High-Energy Visible Light) olarak adlandırılan “Mavi” ışık,  güneş ışığı yanında yapay ışık kaynakları tarafından da yayılmaktadır.  Bu kaynakların başında enerji tasarruflu ampulleri, floresan ve LED aydınlatmaları, TV ve bilgisayar ekranlarını, tablet ve akıllı telefonları sayabiliriz.

“Blue Cut” olarak nitelendirilen camlarla “normal” Anti-refle kaplamalı camları kıyasladığımız zaman, “Blue cut” olmayan camların UV absorbsiyon sınırları aşağıdaki gibidir. Görebileceğiniz gibi aşağıdaki camların hiçbirinde UV absorbsiyonu 400 nano metrenin ötesine geçmemektedir. Fakat bir müddetten beri 1,5 ve 1.56 indeks camların UV400 olarak da üretildiğini bilmekteyiz.  420 nano metreye kadar koruması olması nedeniyle UV420 camlar her zaman tercih edilebilir.

1.5 (Standart)                      355 nm
Trivex                                  400 nm
1.56 (Standart)                    392 nm
Polikarbonat                        380 nm
1.61(MR8)                           400 nm
1.67 (MR7 veya MR10)       400 nm
1.74                                     400 nm

Optisyenlik müesseseleri, numaralı güneş gözlüğü camları da dahil olmak üzere optik camlar, optik camların montajı ile ilgili tüm sorularını [email protected] mail adresine gönderebilir ve Optik Gazete aracılığıyla Mehmet Akay’a iletebilir.


 
 
 
 
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.